Düzce SINAV TEMEL LİSESİNDEN ÖĞRENCİLERE TERCİH UYARISI

SINAV TEMEL LİSESİNDEN ÖĞRENCİLERE TERCİH UYARISI

01.07.2015 - 14:59 | Son Güncellenme:

.

SINAV TEMEL LİSESİNDEN ÖĞRENCİLERE TERCİH UYARISI

Sınav Temel Lisesi Düzce kurucusu Eğitimci Mehmet Albayrak, LYS sınav sonuçlarının açıklanması ile birlikte tercih yapacak öğrencilere uyarıda bulundu.
Mehmet Albayrak yaptığı açıklamada, tercih döneminin başlayacağını ve lise ve üniversite adayı öğrencilerin dikkat etmesi gerektiği kurallar hakkında bazı bilgiler verdi. Albayrak “Tercih sürecinde üniversite adayları, YGS ve LYS’lerde elde ettikleri başarı çerçevesinde seçim yapacaklar. Bu seçimi yaparken de ÖSYM’nin Yükseköğretim Programları ve Kontenjanlar Kılavuzu tüm adaylar için yol gösterici önemli bir rehber olacaktır. Özellikle bölümlere giren en son adayın taban puanı, başarı sırası kontenjanları bu yılki tercihlerin belirlenmesinde büyük önem taşıyacaktır. En çok tercih edilen üniversitelerin ve bölümlerin kontenjanları doğal olarak sınırlıyken özellikle başarı sırası ortalarda olan öğrenciler ister istemez karamsarlığa kapılıyor. Oysa hepimiz biliyoruz ki yükseköğretim önemli ama esas belirleyici süreç mezuniyet döneminde, akademik altyapınızı iş yaşamınızda ne kadar kullanabildiğinizden geçiyor. Elbette öğrenim görecekleri üniversitenin öğrenciye sağlayacağı koşullar önemli ancak belirleyici olan, adayların kendilerini geliştirmek adına harcayacakları çabadır. İş yaşamına erken başlamak, yabancı dil öğrenmek, geliştirici sosyal kulüp faaliyetlerine katılmak gençlerin üniversite sonrası uyum sürecini hızlandıracak unsur olacaktır” dedi.
TERCİH YAPMADAN SINAV TEMEL LİSEYE UĞRAYIN
Tercihlerde ön hazırlık yapılması gerektiğini vurgulayan Albayrak “Şu anda vakıf üniversiteleri de dahil Türkiye’de 130’dan fazla üniversite var. Tercihinize yerleştikten sonra değiştirmeniz mümkün olmayacağından bilinçli bir tercih yapmalı, seçebileceğiniz illerdeki üniversiteleri araştırmalısınız. Sınav Temel Lisesi olarak bizler rehber öğretmenlerimiz eşliğinde öğrencilere yardımcı oluyoruz. Tercih sürecinde karşılaşılan en önemli hatalardan bir tanesi de sadece puana bakarak tercihlerin yapılmasıdır. Bu durumda aday ÖSYM’ce yerleştirilen programa kayıt yaptırsın yaptırmasın bir sonraki yıl başarı puanı yarı yarıya düşmektedir. Tercih sürecinin hatasız bir biçimde atlatılabilinmesi için öncelikle konunun uzmanı bir rehber öğretmenden destek alınmalıdır. Bu aşamada yapacağınız en büyük hata, neresi olursa olsun yerleşeyim, düşüncesiyle hareket etmek olacaktır. Üniversite tercihleri adaylar için olduğu kadar aileleri için de son derece önemli bir süreç. Zira çocuklarıyla aynı fikirde olmayan ebeveynler için bu aşama adeta bir sınav niteliği taşıyacak” diye konuştu.