Edirne Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği Portalı Toplantısı

Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği Portalı Toplantısı

14.11.2017 - 15:38 | Son Güncellenme:

.

Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği Portalı Toplantısı

EDİRNE (AA) - Trakya Üniversitesi'nde (TÜ) Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği Portalı (KÜSİP) tanıtım toplantısı düzenlendi.

Haberin Devamı

TÜ Balkan Kongre Merkezi Senato Salonu'nda gerçekleşen toplantıda konuşan TÜ Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Türkiye'yi ileri noktalara getirecek gücün üniversite ve sanayi işbirliği olduğunu söyledi.

Birlikte çalışmanın önemine değinen Tabakoğlu, şunları kaydetti:

"Üniversiteler esasen bir toplumun beyni hükmündedir. İşi, akıl edip, yönetip, planlayan, uygulayan ve gerektiğinde kontrol eden, çeşitli uyarılarda bulunan ana düşünsel kurumlardır. Sanayi de bu memleketi ayağa kaldıracak olan güçtür. Üniversite ve sanayiyi sağlıklı bir şekilde bir araya getirip, tanıştırıp, aradaki işbirliğini düzgün kurabilirsek bu memleketin geleceğini çok daha güzel bir şekilde inşa edebiliriz. Kurumların birbirleriyle tanışması, neler yapabileceklerini görmeleri, kıymetlerini biliyor olması bu anlamda son derece önemli. Bölgemizde KÜSİP çalışmaları kapsamında 130’un üzerinde iş yeri bizzat hocalarımız tarafından geziliyor ve onlara bakanlığın fırsatları TÜ Teknopark’ın fırsatları ve yapılabilecek işler öneriliyor. İş yerlerinin imkanları görülüyor ve bunlar bir rapor olarak hazırlanıyor."

Haberin Devamı

Üniversite ve sanayi işbirliğinin, öğrenciler düzeyinde de etkin hale getireceklerini vurgulayan Tabakoğlu, "3 artı bir diye bir sistem var. Meslek yüksek okullarımız dört dönemden oluşuyor. Bu dört dönemin bir dönemini ilgili sanayi sektöründe geçirecek öğrenciler. Üniversite senatomuzda bu kadar alındı ve önümüzdeki yıldan itibaren de uygulanacak. Yani çocuklarımız bir dönemi eğitim aldıkları sektörün içinde geçirecek. Bu üniversitelerin sanayiye nüfuz ediyor olmalarını sağlayacak." diye konuştu.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı KÜSİP Proje Koordinatörü Recep Uzungil de bilgi ve üretim ağının kamu işbirliğiyle destekleneceğini belirtti.

Kurulan portalın birçok faydası olduğunu dile getiren Uzungil, "Teknoparklarda, sanayi bölgelerinde ve üniversitelerde üretim yapıyoruz ancak bunların içini daha çok bilgiyle donatmamız lazım. Herkes bir orta gelir tuzağında olduğumuzu söylüyor. Bunu aşmanın yolu üniversite ve sanayi işbirliği. Üniversiteden veya sanayiden gelen talepler birbirleriyle eşleşecek ve sanayinin ihtiyacına göre, ihtiyaç duyulan bilgi üniversiteden sanayiye aktarılacak. İşte bu işleri kolaylaştırmak için biz bir platform hazırladık. Bu portalda sanayi var, üniversiteler var ve bakanlığımız yani kamu var." dedi.

Haberin Devamı

KÜSİ İl Temsilcisi Yrd. Doç. Dr. Oğuzhan Erdem de projenin ileri teknolojik üretimin yapılmasına katkı sunacağını belirterek, "Üniversitelerdeki akademisyenlerin temel yetkinliklerinin teknolojiye dönüştürmek ve kendi teknolojilerimizi geliştirebilmek. Bilek gücüne yönelik getirisi düşük ürünleri üretmek yerine, beyin gücüyle katma değeri yüksek teknolojik ve rekabetçi ürünler çıkartmayı amaçlıyoruz" ifadelerini kullandı.

Daha sonra Edirne Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Başkanı Recep Zıpkınkurt ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Salih Akbulut konuşma yaptı.