Edirne Trakya Üniversitesi, KKTC'li öğrencilere kapılarını açıyor

Trakya Üniversitesi, KKTC'li öğrencilere kapılarını açıyor

25.06.2021 - 15:10 | Son Güncellenme:

Trakya Üniversitesi, KKTC'li öğrencilere kapılarını açıyor

Trakya Üniversitesi, KKTCli öğrencilere kapılarını açıyor

 

EDİRNE,(DHA)- TRAKYA Üniversitesi (TÜ) ile KKTC Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı arasında, KKTC uyruklu öğrencilere, Yükseköğretim Kurulu'nun belirlediği 'Yurtdışından Öğrenci Kabulüne İlişkin Esaslar' çerçevesinde Trakya Üniversitesi tarafından özel kontenjan ayrılması ve KKTC uyruklu öğrencilerin Trakya Üniversitesi lisans programlarında öğrenim görmesi amacıyla iş birliğine gidildi. TÜ heyeti, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve Başbakan Ersan Saner tarafından da kabul edildi.


KKTC Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı'nda gerçekleştirilen törenle KKTC Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Olgun Amcaoğlu ve Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu tarafından bir protokol imzalandı.Rektör Tabakoğlu, KKTC uyruklu öğrencilere, Balkanların en köklü üniversitelerinden biri olan Trakya Üniversitesi'nin kapılarını açmaktan duydukları memnuniyeti dile getirerek "Trakya Üniversitesi olarak köklü ve gelişmiş eğitim olanaklarımızdan, yavru vatanda yaşayan KKTC'li öğrencilerimizin de faydalanmasını istedik. Bu anlaşmayla KKTC'ye özel bir kontenjan vereceğiz. Üniversitemizde eğitim alan öğrencilerin donanımlı ve alanında yetkin bireyler olarak ülkelerine dönerek KKTC'de önemli mevkilerde yer alacaklarına gönülden inanıyorum. KKTC Başbakanı Ersan Saner ve KKTC İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Gürkan Kara Trakya Üniversitesi'nden mezun. Daha nice başarılı mezunumuz bugün Kuzey Kıbrıs'ta çok önemli görevlerde bulunuyor. Önümüzdeki yıllarda da, KKTC'de bir Trakya Üniversitesi geleneğinin sürdüğünü yine birlikte göreceğiz. Bu protokol uzun soluklu bir iş birliğinin temellerini oluşturuyor. Bundan sonra da KKTC ile olan iş birliklerimiz artarak devam edecek" dedi.

Edirne'nin birçok farklı kültürün buluştuğu ve kaynaştığı çok özel bir şehir olduğunu, KKTC'den gelecek öğrencilerin de burada keyif ve huzur için üstün kaliteli bir eğitim alacaklarını ifade eden Rektör Tabakoğlu, KKTC Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı Yükseköğrenim ve Dış İlişkiler Dairesi Müdürü Ziya Öztürkler, Uzman Elif Çoruhlu ve Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Dış İlişkiler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Murat Türkyılmaz başta olmak üzere protokolün hazırlanmasında ve imzalanmasında emeği geçen herkese teşekkür etti.

KKTC Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Olgun Amcaoğlu ise Trakya Üniversitesi'nin KKTC'li öğrencilere ayrı bir kontenjan açılmasından duydukları memnuniyeti belirterek, "Türkiye'nin en köklü ve güçlü üniversitelerinden biri olan, Balkan coğrafyasındaki gücünü her geçen gün daha da artıran Trakya Üniversitesi'nin, evlatlarımız için açmış olduğu kontenjan bizler için çok önemli. Ben bu ülkenin bir evladı ve Milli Eğitim ve Kültür Bakanı olarak Trakya Üniversitesi'ne yürekten teşekkür ediyorum. Trakya Üniversitesi'nin atmış olduğu bu adım çok değerli. İnanıyorum ki öğrencilerimiz Trakya Üniversitesi'nde okumanın ayrılacağını bizzat yaşayarak görecekler. Sayın Rektörümüzü ve heyetini bugün ülkemizde ağırlamaktan büyük bir onur ve mutluluk duyuyor, iş birliğimizin artarak devam etmesini diliyoruz" dedi.


CUMHURBASKANI TATAR, KABUL ETTİ

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile eğitim ve bilimin yanı sıra sosyal ve kültürel alanlarda iş birliklerine imza atmak için bu ülkede bulunan Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ve beraberindeki heyeti makamında kabul etti.

Kabulde, Kıbrıs Türk halkının mücadelesini her zaman gönülden desteklediklerini ifade eden Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Trakya Üniversitesi ve KKTC Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı arasında imzalanan protokol hakkında detaylı bilgiler paylaştı. Trakya Üniversitesi’nin kapılarının Yavru Vatan için her zaman açık olduğunu belirten Tabakoğlu, "Trakya Üniversitesi, temel olarak Balkanları fakat esas olarak gönül coğrafyamızı vizyon ve misyon olarak belirlemiştir. Coğrafi, tarihî, kültürel bağlarla birbirimize sıkı sıkıya bağlı olduğumuz milletler ve toplumlar her zaman önceliğimiz olmuştur. Bu noktada KKTC, diğer tüm ülkelerden çok daha müstesna bir yere sahiptir. Kıbrıslı Türk gençlerinin Türkiye’de, Trakya Üniversitesi’nde üniversite okuma hayallerini gerçekleştirmek adına ve bu süreci daha da kolaylaştırmak amacıyla çok önemli bir protokole imza attık. Umarım bu protokol, aynı kaynaktan doğan nehirler gibi kardeş olan bu iki ülkenin birlikteliğini daha da güçlendirecektir. Bizleri kabul ederek değerli görüşlerini paylaşan Cumhurbaşkanımız Sayın Ersin Tatar’a Trakya Üniversitesi adına teşekkürlerimizi sunuyoruz" dedi. 

Trakya Üniversitesinin eğitim kalitesi, akademik çalışmaları, sosyal ve kültürel etkinlikleri ile öğrencilerine sunduğu imkânların yanı sıra faaliyet gösterdiği diğer alanlardan da bahseden Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ı, Edirne’ye ve Trakya Üniversitesine davet etti.

Edirne’de bulunmaktan ve Trakya Üniversitesi’nin misafiri olarak öğrencilerle buluşmaktan memnuniyet duyacağını ifade eden KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, nazik ziyaretlerinden ötürü Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’nun şahsında tüm Trakya Üniversitesi ailesine teşekkür ederken söz konusu protokolü oldukça değerli bulduğunu söyledi. Türkiye ile güçlü kardeşlik bağlarının böyle iş birlikleri ile daha da güçleneceğini ve bu durumun önemli mesajlar içerdiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Başbakan Ersan Saner ile birlikte ülkelerinden birçok bürokratın ve iş insanının Trakya Üniversitesi mezunu olduğunu hatırlatarak, Kıbrıslı gençlerin Trakya Üniversitesi’nde eğitim almasından ve yetişmesinden büyük memnuniyet duyacaklarını dile getirdi.

KKTC BAŞBAKANI ERSAN SANER, MEZUN OLDUĞU TRAKYA ÜNVERSİTESİ'Nİ AĞIRLADI

 Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu başkanlığındaki heyet, Trakya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi mezunu, KKTC Başbakanı Ersan Saner ile Başbakanlık Konutu'nda bir görüşme gerçekleştirdi. Trakya Üniversitesi Mimarlık bölümünden 1988 yılında mezun olan Saner, KKTC'de,  Aralık 2020'de gerçekleştirilen seçimlerde Başbakan oldu. Rektör Tabakoğlu, "Trakya Üniversitesi'nin uluslararası öğrenci kabulünde yeni bir sayfa açıyoruz. Yavru Vatan'dan Trakya Üniversitesi'nde okumak isteyen gençlerimizi Edirne'de görmek bizleri çok mutlu edecek. Üniversitemizde alacakları uluslararası standartlardaki eğitim ile ülkelerine ve milletlerine faydalı birer birey olacaklar. Bugün bizleri oldukça sıcak bir şekilde ağırlayan 1988 yılı Mimarlık Fakültesi mezunumuz Başbakan Ersan Saner'in başarısı öğrenci adaylarımız için bir örnek niteliğindedir" dedi.


'TRAKYA ÜNİVERSİTESİ'NİN KALİTELİ EĞİTİMİNİN AYRICALIĞINI HER ZAMAN HİSSETTİM'

Nazik ziyaretleri için Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu'na ve beraberindeki heyete teşekkür eden KKTC Başbakanı Ersan Saner, Trakya Üniversitesi'nin desteklerini her zaman hissettiğini dile getirdi. İş ve siyaset hayatında kariyer basamaklarını tırmanırken Trakya Üniversitesi'nde almış olduğu nitelikli eğitimin faydasını her daim gördüğünü ifade eden Ersan Saner, bu ayrıcalıktan KKTC'li gençlerin de faydalanacak olmasından büyük bir memnuniyet ve mutluluk duyduğunu söyledi. Mezunu olduğu üniversitenin heyetini ve hocalarını ağırlamaktan onur duyduğunu belirten Saner, Trakya Üniversitesi ve Edirne ziyaretlerini programına ekleyerek en kısa zamanda Edirne'ye gelmek istediğini söyledi.