Edirne Trakya Üniversitesi'nde Çevre Festivali başladı

Trakya Üniversitesi'nde Çevre Festivali başladı

14.05.2022 - 14:57 | Son Güncellenme:

Trakya Üniversitesi'nde Çevre Festivali başladı

Trakya Üniversitesinde Çevre Festivali başladı


Uğur AKAGÜNDÜZ/EDİRNE, (DHA)- EDİRNE'de Trakya Üniversitesi’nin (TÜ) öğrenci topluluklarının düzenlediği 2’nci Çevre Festivali başladı. 2 gün sürecek festivalde öğrenciler, geri dönüşümlü kağıt yapımından çevreci temizlik ürünlerinin yapımına kadar birçok etkinlik düzenleyerek, doğaya zararsız bir yaşam için farkındalık oluşturmayı hedefliyor.

TÜ Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı’na bağlı öğrenci topluluklarının katılımıyla düzenlenen 2’nci Çevre Festivali, Karaağaç Yerleşkesi’ndeki tarihi tren garı ile Lozan Anıtı arasında oluşturulan stantlarda topluluklara üye öğrenciler, katılımcılara çevre dostu atölyeler düzenlemesiyle başladı. 2 gün sürecek festivalin ilk gününde kağıt yapımı atölyesi, çevreci temizlik ürünleri yapımı, kompost yapımı, külahta kuş yemi yapımı, münazara, parkur ve çevre temizliği etkinlikleri düzenlendi. 

Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, açılışa katılarak, öğrenci topluluklarının stantlarını ziyaret etti. Tabakoğlu, bu yıl 2’ncisi düzenlenen Çevre Festivali’ni öğrenci toplulukları organizasyonuyla gerçekleştiğini belirterek, "Bir genç enerji, kendileri yapıyorlar, kendileri eğleniyorlar. Bu organizasyon becerisi, el birliği onları geliştirecek. Biz de burada olmaktan mutluyuz. Bu güzel bahar gününde onların enerjilerini paylaşmaya geldik" dedi.

‘DAHA ÇEVRECİ YOLLARI DENEYECEĞİZ’

Trakya Üniversitesi Çevrecilik ve Geri Dönüşüm Topluluğu Başkanı Sevil Göçmen ise festivali 10 öğrenci topluluğunun beraber düzenlediğini belirterek, "Beraber kağıt yapım atölyeleri, sabun yapım atölyeleri, temizlik malzemelerinin daha çevreci yollarını deneyeceğiz. Söyleşiler, sohbetler edeceğiz. Yoga yapacağız, dans edeceğiz, müzik söyleyeceğiz. Hep beraber eğleneceğimiz güzel bir 2 gün olacak. Festivalimizin amacı, çevre hakkında daha da bilinçlendiğimiz ve koruma yöntemlerini öğrendiğimiz bir festival olmasını istiyoruz. Çevre deyince akla daha çok plastiklerin, çöplerin gelmesini değil de aslında böyle güzel çevreci festivallerin de hazırlanabildiği konusunda örnek olmak istiyoruz. Örneğin, kağıt yapım atölyemiz var. Burada geri dönüştürülmüş kağıtlar yapıyoruz ve nasıl yapıldığını öğreniyoruz. Kahve standımız var. Burada karton bardakla değil, kahvelerimizi, kendi getirdiğimiz termoslarımızda alıyoruz. Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Topluluğu’muz var. Onlar da doğa ve insan psikolojisi üzerine sohbet yapacaklar. Hep beraber nefes egzersizi yapacağız. Yarın sabah yogamız var" dedi. 

‘GERİ DÖNÜŞÜMLÜ KAĞIT YAPIYORUZ’

Çevre Festivali’nde kağıt yapım atölyesi standı kuran  Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü öğrencisi Serpil Atabey, geri dönüşümlü kağıt yapımını anlattı. Atabey, "Şu anda burada dönüşümlü kağıt yapıyorum. Dönüşümlü kağıt, kullanılmış A4’leri veya kullanılmayan dergileri, atılacak olan kağıt objeleri belirli bir ölçü oranında kullanılarak yapılıyor. Mesela; 8 litre suya 64 tane A4 kağıdı parçalayarak önce hamur yapıyorum. Ondan sonra 20 litrelik bir tekneye belirli ölçülerde koyarak, bunlar için yapılmış elek kullanıyorum. Sonra A4 boyutunda elekten süzerek kağıt yapıyorum. Bezlere yapıştırıyoruz ve kuruyunca da pres altında veya kalın bir kitap altında onları düzleştirerek veya ütüleyerek kullanıma sunuyoruz. Bunun kalın, karton cinsi de oluyor. Normal yazı yazılacak cinsi de oluyor. Ama bütün geri dönüşüm A4 kağıtları veya büyük kağıtları normal kullanıma sunuyoruz. Kağıt yapılamayacak derecede kalan hamurların içine de tohumlar koyarak, tohum topu yapıyorum. Hem elimde bulunsun, hem de bir yere gittiğimde atıyorum. İçine meyve çekirdeği konuyor. Hepsi geri dönüşmüş oluyor" diye konuştu.


Festivalde Çevrecilik ve Geri Dönüşüm Topluluğu, Doğa Sporları Topluluğu, Münazara Topluluğu, Hayvan Dostları Topluluğu, Fiziksel Aktivite ve Sağlık Topluluğu, Yoga ve Nefes Topluluğu, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Topluluğu, Fotoğrafçılık Topluluğu, Türk Kızılayı Topluluğu’nun stantları bulunuyor. Festival, yarın düzenlenecek yoga, çevreci temizlik ürünleri yapımı, doğa psikolojisi üzerine sohbet, hayvanlar için battaniye yapımı, halat çekme, tırmanış, fotoğraf yarışması finali ve kömür kalem yapımı ile sona erecek.(DHA)
 

Yazarlar