ErzurumDİŞ HEKİMİ MURAT ZOGUN: “DİŞ ETLERİ DE EN AZ DİŞLER KADAR ÖZEN İSTER”

DİŞ HEKİMİ MURAT ZOGUN: “DİŞ ETLERİ DE EN AZ DİŞLER KADAR ÖZEN İSTER”

29.05.2014 - 11:19 | Son Güncellenme:

.

DİŞ HEKİMİ MURAT ZOGUN: “DİŞ ETLERİ DE EN AZ DİŞLER KADAR ÖZEN İSTER”

Dişler kadar diş etlerinin de sağlıklı olması önemli olduğunu söyleyen Diş Hekimi Murat Zogun, “Sağlıksız diş etleri bakteri plakları oluşturur, plaklar da diş çürüğünü ve diş eti iltihabının oluşmasına neden olur” dedi.
DİŞ ETLERİ DE EN AZ DİŞLER KADAR ÖZEN İSTER
Diş eti hastalıkları en yaygın sorunlardan biri olduğunu ifade eden Diş Hekimi Murat Zogun, “Diş eti hastalığı, dişinizi çevreleyen ve destekleyen kemiğe kadar ilerleyebilecek diş eti iltihabıdır. Dişlerin üzerinde her zaman oluşan yapışkan ve renksiz bir film olan plak'a içindeki bakteriler sebep olur. Düzenli olarak yapılmayan ağız ve diş bakımı nedeniyle dişlerde plak birikebilir ve bakteriler yalnızca diş etini ve dişleri değil aynı zamanda diş eti dokusunu ve dişleri destekleyen kemiği de olumsuz yönde etkileyebilir.Bunun sonucunda da diş kayıplarına kadar giden tatsız sonuçlar meydana gelebilir.Aksatılan diş bakımı dışında sigara kullanımı,ağızda çıkan küçük yaralar,vitamin eksikliği,hamilelik veya menapoz gibi bazı hormonal değişimlerde diş eti iltihaplarını tetikleyen etkenlerdir.Diş eti iltihabı ilerleyince periyodontit adını alır.Diş etleri ve çene kemikleri uyuşabilir.Çünkü iltihap kemiğe kadar dayanabilir. Periyodontit acilen müdahale edilmesi gereken bir sorundur” diye konuştu.
Diş eti iltihaplarının üç aşaması olduğunu kaydeden Diş Hekimi Murat Zogun daha sonra şunları kaydetti; “Diş eti iltihabı,Periodontitis ve ilerlemiş Periodontitisdir.Diş eti hastalıkları ne yazık ki çoğu kişi tarafından geç fark edilebilir.Diş eti ve çevresindeki dokuların hastalıkları ağrısız ilerler bu nedenle de fark edilmesi zordur ve hastalık ilerler.Bu sinsi ilerleyen hastalık geri dönüşü olmayan kötü sonuçlara neden olabilir.
Periodontal yani diş eti hastalıklarının en önemli belirtilerinden birisi diş etinde meydana gelen kanamalardır.Unutulmamalıdır ki sağlıklı diş eti kanamaz ! Diş eti kanaması ile karşılaştığınız zaman ortada bir sorun olduğunu bilmelisiniz. Sağlıklı dişler diş fırçalarken ya da sert bir besin tüketirken kanama meydana gelmez.Ancak diş eti problemi söz konusu olursa kanama meydana gelir.Diş eti kanamalarını ihmal etmemek büyük önem taşır.
Diş eti hastalıklarının diğer bazı belirtileri de şunlardır;Kırmızı, şişkin veya hassas diş etleri,Diş eti çekilmesi nedeni ile daha uzun görünen dişler,diş kaybı,kötü ağız kokusu,ağzınızı kapadığınızda diş hizasındaki değişiklikler ve diş/ diş etleriniz arasındaki iltihaptır.Sağlıklı diş etleri ise açık pembe renkte ve portakal kabuğu görüntüsündedir, dişleri boyun bölgesinde sıkı bir şekilde sarar ve hatları düzenlidir.
Diş eti iltihabının mutlaka tedavi edilmesi gerekir.Tedavi edilmediği takdirde dişlerin kaybının yanı sıra geçen sürede çene kemiğinde de protez yapılmasını zorlaştırıcı tahribat meydana gelebilir. Diş eti iltihabının tedavi edilmemesinin vücudun diğer organlarını da olumsuz etkileyecek sonuçları vardır.
Diş eti hastalığının erken aşamaları, doğru diş fırçalama ve diş ipi kullanımı ve temizleme ile önlenebilir. İyi bir ağız bakımı, plakların birikmesini önlemeye yardımcı olur.Biraz geç kalınmış aşamada ise muhakkak diş hekimi tarafından profesyonel temizlik yapılması gerekir.Bu temizlikte diş taşları temizlenir.Durum daha ciddi ise kök düzeltme işlemi yapılabilir. Kök düzeltme, diş köklerindeki düzensizlikleri düzleştirmeye ve burada plak birikimini azaltmaya yarar.
Diş eti kanamalarına ve diş hastalıklarına karşı bazı önlemler;sigaradan uzak durulmalıdır,dişler her gün yemeklerden sonra 2 kez fırçalanmalıdır,temizlik için kılları sert olmayan diş fırçalar tercih edilmelidir,diş ipi kullanılmalıdır,beslenmeye dikkat edilmelidir,gün içinde su içmek ihmal edilmemelidir ve düzenli diş hekimi kontrollerine gidilmelidir. Eğer tüm bunlara rağmen yine de diş eti hastalığı geçmiyorsa nedenlerin başka yerlerde aranması gerekir.”