ErzurumErzurum'un 'Sürdürülebilir Enerji ve İklim Değişikliği Eylem Planı' açıklandı

Erzurum'un 'Sürdürülebilir Enerji ve İklim Değişikliği Eylem Planı' açıklandı

28.02.2024 - 12:45 | Son Güncellenme:

Erzurum'un 'Sürdürülebilir Enerji ve İklim Değişikliği Eylem Planı' açıklandı

Erzurumun Sürdürülebilir Enerji ve İklim Değişikliği Eylem Planı açıklandı

Salih TEKİN / ERZURUM,(DHA)-ERZURUM'un 'Sürdürülebilir Enerji ve İklim Değişikliği Eylem Planı'nı tanıtımında konuşan Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, "Bu çalışma, iklim değişikliğiyle mücadelemize dair geliştireceğimiz yeni politikalarımıza, strateji ve eylem planlarımıza yol gösterecek. Erzurum'umuzu daha yaşanabilir ve doğa dostu bir şehir haline getirebileceğiz" dedi.

Erzurum 'Sürdürülebilir Enerji ve İklim Değişikliği Eylem Planı' tanıtım toplantısı İbrahim Erkal Kültür Sanat Merkezi'nde yapıldı.

SÜRDÜRÜLEBİLİR ENERJİ VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ EYLEM PLANI KİTABI

Küresel iklim değişikliğiyle mücadelede önemli bir basamak olarak gördükleri 'Sürdürülebilir Enerji ve İklim Değişikliği Eylem Planı'nı bir kitapta topladıklarını belirten Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, tanıtımda yaptığı konuşmada, yapacakları çalışmaları buna göre gerçekleştireceklerini bildirdi. İklim değişikliğiyle mücadeleye dair geliştirecekleri yeni politika, strateji ve eylem planlarına yol gösterici olacağını ifade eden Sekmen, "Belediye olarak üzerimize düşen tüm görev ve sorumlulukları yerine getirmeye ve sürdürülebilir bir gelecek, dirençli bir kent olmak, geleceğimiz olan çocuklarımızı koruyabilmek, büyüklerimizden emanet olarak aldığımız mirasımızı daha yaşanabilir bir durumda bırakabilmek için dün, bugün ve yarın tüm gücümüzle çalışacağımızı ve Erzurum'umuzu daha yaşanabilir ve doğa dostu bir şehir haline getirebileceğimize olan inancım tamdır" dedi.

DAĞLARI AĞAÇLANDIRACAĞIZ

Sera ve karbondioksit salınımını azaltmak için üzerlerine düşeni yapacaklarını kaydeden Sekmen, "Bunun için Erzurum'un çıplak dağlarının ağaçlandırılması gerekiyor. Belediye olarak adet 2 dron aldık. Bunları hem tarım arazilerinin gübrelenmesi konusunda kullanacağız hem de dağların ağaçlandırılması konusunda faaliyete geçeceğiz. Nerede bir ağaçsız alan varsa buraları ağaçlandırmak üzere dağlara topumlar dronlar vasıtasıyla bırakılacak. İnşallah ağaç olmayan yerimiz kalmayacak. Belki biz göremeyeceğiz ama torunlarımız, gelecek nesiller daha yeşil, daha ormanlık bir şehir görecek" dedi.

HER İLDE BÖYLE ÇALIŞMALAR OLMALI

İklim eylem planlarının her ile göre hazırlanmasının önemine değinen Atatürk Üniversitesi İklim Koordinatörü Prof. Dr. Hanefi Bayraktar, şunları söyledi:

"İklim eylem planlarını ortaya koymak gerekiyor. Bunu ulusal bazda ülkemiz Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı eliyle yapıyor. Büyükşehirlerimiz, hatta mikro ölçekli özel alanlara dönük iklim eylem planlarının hazırlaması çok önemli. İstanbul için yapılan plan Erzurum'da uygulanamaz. Küresel iklim krizinden etkilenmeler de farklıdır. İstanbul farklı, Erzurum farklı etkilenecektir. Her ilde böyle çalışmalar yapılmasını önemli buluyorum."

KARBON AYAK İZİNİN DÜŞÜRÜLMESİ

Planla ilgili bilgi veren Erzurum Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Murat Altundağ ise "Şehrimizi daha yeşil, daha temiz ve daha sağlıklı bir yer haline getirmeyi hedefliyoruz. Bu plan, enerji kullanımımızı daha etkili hale getirerek hem çevreye duyarlı bir kent oluşturmayı hem de enerji maliyetlerimizi azaltmayı amaçlıyor. Ayrıca, iklim değişikliği ile mücadelede etkin bir rol oynamayı ve gelecek nesillere daha sürdürülebilir bir Erzurum bırakmayı hedefliyoruz. Bu süreçte sıfır fosil yakıtlı yapıların yapılmasında, karbon ayak izinin düşürülmesinde çalışmalarımızı etkin bir şekilde devam ettiriyoruz" diye konuştu.

Büyükşehir Belediyesi olarak trafik işaretleri ve sokak aydınlatmalarında çevreye duyarlı teknolojileri kullandıklarını belirten Altundağ, elektrik üretiminde alternatif enerji kaynaklarını özendirmek ve teşvik etmek için çalıştıklarını bildirdi. Altundağ, yeni inşaatlara yalıtım ve aydınlatmayla ilgili kurallar getirerek enerji verimliliğinin artırılması için uygulamalar yaptıklarını söyledi.

Toplantıda daha sonra akademisyenler tarafından sunumlar yapılarak, eylem planı ve yapılması gereken çalışmalar hakkında bilgiler verdi. (DHA)

FOTOĞRAFLI