Eskişehir AMATÖR BALIKÇILARIN YASAĞA İSYANI

AMATÖR BALIKÇILARIN YASAĞA İSYANI

23.08.2014 - 16:50 | Son Güncellenme:

.

AMATÖR BALIKÇILARIN YASAĞA İSYANI

Eskişehir Sportif Amatör Olta Balıkçılığı ve Doğal Hayatı Koruma Derneği (ESABDER) Başkanı Osman Demirtaş, Eskişehir ve çevre illerde kiralanan göletlere amatör balıkçıların alınmadığını, bu yasağın kaldırılması için yaptıkları başvurulara şimdiye kadar olumlu bir cevap alamadıklarını söyledi.
Başkan Demirtaş, amatör balıkçılık ve doğal hayatı korumak için uğraşırken, yeni çıkan yasalar ile ne yazık ki kendilerinin göletlere girmelerinin engellendiğini belirtti. Eskişehir ve çevremizdeki göletlerin bir çoğunun, 2028 yılına kadar kiralandığını ve amatör balıkçının girmesinin yasaklandığını anlatan Osman Demirtaş, "İhtisas bölgesi olarak kiraya verilen göletlerde ise resmi tatil günlerinde en fazla üç iğneli tek olta serbest bırakılmış. Bizler Tarım İl Müdürlüğümüze ve kurum çalışanlarına karşı herhangi bir kötü niyet sergilemiyoruz. Ama şehre yakın ve bir kilometre alandan küçük göletlerin bile kiraya verilmesine bizim ve amatör balıkçılar anlam veremiyoruz" dedi.
Amatör balıkçılığın ne yazık ki günden güne yapılamaz hale geldiğini de aktaran Demirtaş, yaşanan bu avlanma yasağı ile ilgili Başbakanlık, Sağlık Bakanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na dilekçeler yazdıklarını anlattı. Masasının arkasındaki panoya astığı dilekçeleri gösteren ve bunların çoğuna bir cevap alamadıkları için çok üzüldüklerini belirten ESABDER Başkanı Osman Demirtaş, şunları söyledi;
’’GÖLETLER AMATÖR BALIKÇILARA AÇILMALI’’
"Türkiye ve Eskişehir için göletlerimiz amatör balıkçılara tamamen açılmalıdır. Amatör balıkçılar ne yazık ki gidip avlanacak yer bulamamaktadır. Bu göletlerin dernekler vasıtasıyla yapılan organizasyonlarla açılması, verilecek kimliklerle amatör balıkçıların bilinçlendirilmesi gerekir. Eğitimlerden geçmiş, kimlik kartı sahibi amatör balıkçılar cüzi bir ücret karşılığı göletlerde avlanabilmelidir. Devletin, bu uyulama ile kiraya verilecek olan göletlerin ortalama bedellerinden kat kat üstünde gelirler kazanılacağına eminiz.’’
DEVLET DAHA FAZLA KAZANIR
Ayrıca, kiraya verilecek göletlerin amatör balıkçılarına tahsis edilmesi durumunda, devletin kasasına daha fazla para gireceğini belirten Başkan Demirtaş, gönderdikleri dilekçelerde bunları Bakanlıklara beyan ettiklerini ve böyle yapıldığında başta devletimiz, milli servetimiz, halkımız ve amatör balıkçılar kazanacağını söyledi.
’’DİKTİĞİMİZ AĞACIN GÖLGESİNDE OTURAMAYACAĞIZ’’
Demirtaş, derneklerinin aynı zamanda doğal hayatı koruma yönünde de çalışmalar yaptığını anlattı. Şimdiye kadar gölet çevresi temizleme ve ağaç dikme gibi birçok etkinlik yaptıklarını belirten Eskişehir Sportif Amatör Olta Balıkçılığı ve Doğal Hayatı Koruma Derneği (ESABDER) Başkanı Osman Demirtaş, bunları kararlılıkla sürdüreceklerini söyledi.
Demirtaş, ’’Yıllarca amatör balıkçılığa ne kadar yardımcı olabiliriz bunun hesaplarını yaptık ve çevremizdeki göletlerde insani açıdan neler yapabiliriz bunları irdeledik. Birçok yerde ağaç diktik. Göletlerin temizlenmesinde kendi üyelerimiz ve amatör balıkçılar da olmak üzere herkesi uyarmaya ve örnek olmaya devam ettik. Keskin göletine biz 350 tane ağaç diktik. Orada 5 yaşındaki çocuğa ağaç diktirirken o ağacın gölgesinde ileride gelip otursun diye düşündüm. Ama ne yazık ki o çocuğun şimdi o gölete girmesi yasak. Biz amatör balıkçıların ’Çapulcu’ diye tabir ettiğimiz bazı insanlar o ağaçların bir kısmını tahrip edildi, ama bir çok ağaç canlı bir şekilde büyümeye devam ediyor. Bizim bu proje hakkında oraya diktiğimiz tabelamız da söküldü. Olsun, göletler bizlere açılmasa bile biz aynı zamanda doğal hayatı koruma için yılmadan, usanmadan ağaç dikimlerini de sürdüreceğiz’’ dedi.