İstanbul Chp İbb Meclis Üyesi'nden Bakan Özhaseki'ye “İmar” Desteği

Chp İbb Meclis Üyesi'nden Bakan Özhaseki'ye “İmar” Desteği

14.06.2017 - 12:06 | Son Güncellenme:

.

Chp İbb Meclis Üyesinden Bakan Özhasekiye “İmar” Desteği

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin imar konusundaki açıklamalarını meclis toplantısında gündem dışı dile getirerek destek veren CHP İBB Meclis Üyesi Hüseyin Sağ, Bakan Özhaseki’nin bir gazeteye verdiği “Tüm hırsızlıklar imardan geliyor” manşetinin basılı olduğu tişörtü giydi.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclis Üyesi Hüseyin Sağ, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin imar konusundaki açıklamalarını İBB Meclisi’nin Haziran ayı toplantısının nın ilk oturumuna taşıdı. Bakan Özhaseki’nin bir gazeteye verdiği “Tüm hırsızlıklar imardan geliyor” manşetinin basılı olduğu tişörtü giyerek, yaptığı gündem dışı konuşmada Özhaseki’nin açıklamalarına destek verdi.
Bakan Özhaseki’nin ifadelerine yer veren Hüseyin Sağ, “Arkadaşlar 5 Haziran 2017 Hürriyet Gazetesinin manşetinde Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin açıklamaları vardı şöyle: “Tüm Hırsızlıklar İmardan geliyor” bakan devam ediyor çok rahatsızlık verici imar hikayeleri dolaştığını en büyük hırsızlıkların, kötülükler belalar imardan geliyor, imar denetimi konusundaki görüşlerini başbakana ve cumhurbaşkanına ilettiğini söyledi. 6 Haziran 2017 günü Özhaseki’ye soruyorlar. Bir gazetedeki “Tüm hırsızlıklar imardan geliyor” sözleriyle hangi belediyeleri kastettiği sorusuna Bakan Özhaseki, “İsim vermemi kimse beklemesin ama herkes gidip Ankara’nın veya İstanbul’un en lüks semtlerinde, sahil kenarlarında kafelerde oturup baktığı zaman, gördüğü manzaralardan rahatsız diye düşünüyorum. Oradaki dedikoduları dinlerlerse, epey rahatsız olurlar diye düşünüyorum. Bu dedikoduların bir kısmı dedikodudur, iftiradır, silelim. Ama hepsi de dedikodudan ibaret değil, biz de bunu biliyoruz. Ancak bu tür şeyleri ispatlayabilmek öyle zor ki o yüzden biz bu işlerin olmamasına gayret edeceğiz. Bu konu bir kere daha gündeme geldi biz bununla ilgili raporumuzu yazıyoruz. İmar konusunda Sayın Cumhurbaşkanımız çok titiz ve hassas. Bakanlık olarak bizim görevimiz düzenleyici fonksiyonu icra etmek, bu konuda imarın temel değişmez yasalarını yazıp ortaya koymak. Sonra da bunu delen, yanlış yapan varsa üzerine gidip onları denetlemek. Gördüğünüz gibi Özhaseki sözlerinin arkasında Tüm hırsızlıklar imardan geliyor demeye devam ediyor. 08.06.2017 Bakanlar Kurulunda açıklamalar gündeme geliyor. Cumhurbaşkanı bizzat kendi tespit ettiği olayların da olduğunu ve kesinlikle izin verilmemesi gerektiğini vurguluyor, devam ediyor. Özhaseki’nin basına yansıyan sözlerine atıf yaparak bu konuda sorumlu bakanlık olarak gerekeni yapmasını istiyor imar yolsuzlukları artık Bakanlar Kurulu gündeminde tartışılıyor” dedi.
Hüseyin Sağ, Bakan Özhaseki’nin sözlerini desteklediğini belirterek, “Size daha öncede burada tek tek açıklamıştım sayın cumhurbaşkanı ’kot oyunu var’ dedi bir şey değişti mi? Yine meclisin gündemindeki dosyaların çoğunluğu imar emsal artışları devam ediyor, kot oyunu devam ediyor. Şimdi yeni taktik parsel bazında dikkat çekmesin diye at bölge planının içine torba yasa gibi yürüsün gitsin kimsenin anlama şansı yok. Unutmayın bir gün onlarda patlayacak yazılıp çizilecek. Sayın bakan bu kadar açıklamalara karşın hiç bir değişiklik olmadığını görünce Hürriyet Gazetesine manşeti verdi. Tüm hırsızlıklar imardan geliyor en büyük hırsızlıkların, kötülükler belalar imardan geliyor deyiverdi güzel de dedi tam da CHP’nin, benim, birçok arkadaşımın 2004-2017 yılları arasında söylediklerime rehber oldu, onayladı, güzel bir gelişme. Sayın Bakan devam ediyor TBMM’deki sohbetinde, ’Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın özellikle belediye uygulamaları konusunda açtığı başlığın anımsatılması üzerine Türkiye’de şu anda belediyeler konusundan vatandaşın en çok şikayet ettiği konu imar. Kimse temizlikten, parklardan, çöp toplanmasından uzun boylu bir şikayet etmiyor. Fakat ortalıkta dolaşan imar hikayeleri o kadar rahatsız edici ki, hepimizin içini döndürüyor. Bu müthiş bir sıkıntı. Adalet duygusunu da sarsıyor. İnsanlar arasındaki bu dedikodular belediyelere yönelik güveni de sarsıyor. Bunların engellenmesi konusunda görüşlerini Cumhurbaşkanına ve başbakana ilettiğini söylüyor İmar uygulamaları açısından ayrıca denetlenmesi lazım. Denetimi biz yapabiliriz. Önümüzdeki günlerde Cumhurbaşkanı’na sunacağımız 6 aylık planda belediyelerle ilişkilerimiz de olacak.’ Bu mecliste imar komisyonu raporları için en çok söz alan, haberlerde beyan veren kişilerden birisiyim. Hep uyardım dinlemediniz en son manşet oldu” ifadelerini kullandı.

“Bakanın yaptığı bu tespiti red olan tüm suç duyurularıma yazdım”
İBB Meclis Üyesi Sağ, Bakan Özhaseki’nin sözlerinden alıntı yaparak, “Sayın Bakan devam ediyor. Mülkiye müfettişlerinin yaptığı denetimdir. Belli aralıklarla bu denetim yapılır. Onlar işlemlere bakarlar. Denetimlerde imarla ilgili şikayetlerin mülkiye müfettişlerinin ihtisasları imar olmadığı için ya bakanlığın ya da valiliğin bilirkişi listesindeki mimarlara veya mühendislere yolladığını kaydederek, “Bir şehirde siz belediyeyi, o şehrin bilirkişisine gönderiyorsunuz. Akşama kadar birlikte olan adamlara gönderiyorsunuz yani. O raporlarda da suçlayıcı bir şey olmuyor. Dolayısıyla o rapora göre hareket ediliyor. Yani belediyelerin üçüncü bir denetime ihtiyacı var. Böyle olursa imar sıkıntısı da gündeme gelmez. En büyük hırsızlıklar, kötülükler, belalar imardan geliyor. O imarın bir an önce denetim altına alınması lazım. Ne kadar doğru biz suç duyurusu yapıyoruz savcılık şikayetçi olduğumuz belediyenin müfettişine gönderiyor. Sonuç, kovuşturmaya gerek yok çıkıyor. Ben bakanın yaptığı bu tespiti red olan tüm suç duyurularıma yazdım tarafsız bilirkişi atanması istedim kabul görmedi” diye konuştu.

“Bir gün sıra imar rantlarına gelecek”
İmar konusunda hukuksuzluklar yapanların er ya da geç yargılanacağını ifade eden Sağ, “Sayın Bakan ama bir yerin planında değişim varsa, ‘Bir dakika niye değiştiriyorsun?’ deme hakkımızın olması lazım. Plan tadilatlarının niye yapıldığını sormamız lazım. Parsel bazlı imar değişiklikleri en büyük bela. Ne güzel, bakalım sayın bakanı dikkate alacak mısınız? Hiç sanmıyorum. Şunu unutmayalım Türkiye’de neredeyse operasyon yapılmayan konu kalmadı. Bir gün de sıra bu imar rantlarına gelecek hiç kuşkunuz olmasın. Türkiye’nin neresinde olursa olsun, kim nerede nasıl kiminle hangi iş adamına hangi holdinge... Bakanın dediği gibi tüm hırsızlıklar imardan geliyor açıklamasının çerçevesinde yargılamalar başlayınca o zaman göreceğiz. Belgeler, dokümanlar ortaya saçılacak. Nasıl ortalık karışacak, birbirlerini nasıl ihbar edecekler göreceğiz. O günler çok uzak değil, işte o zaman kent rantına karşı mücadele verenlerin günü olacak” şeklinde konuştu.
Meclis üyelerine seslenen Hüseyin Sağ, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Son olarak bence Bakanın konuşmasından alının, dersler çıkarın. Neticede meclis gündemini siz beliyorsunuz. Burada sadece yürütmedeki yöneticileri kastediyorum. Türkiye nin ikinci büyük Meclisi İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi. Türkiye’de en çok plan değişikliği burada bu mecliste yapılıyor. Üç yılda 5 bin 89 dosya dönemi 10 bin dosya ile kapatırız. Sayın Bakan imar hırsızlığı için İstanbul ve Ankara’ya bakın diyor. Aklıma şu geliyor; İBB Meclisinde onaylanmayan bir plan değişikliği uygulanabilir mi? Hayır. İlk olumsuzluk buradan plan değişiklikleri ile başlıyor. Bakan ne demek istiyor acaba. Bu sefer işin sonu kötü Cumhurbaşkanı kendi söylemi ile bizzat takip ediyor.”