İstanbul GELECEĞİN BİLİM ADAMLARI TÜRKİYE'Yİ AMERİKA'DA TEMSİL EDECEK

GELECEĞİN BİLİM ADAMLARI TÜRKİYE'Yİ AMERİKA'DA TEMSİL EDECEK

04.02.2014 - 15:22 | Son Güncellenme:

.

GELECEĞİN BİLİM ADAMLARI TÜRKİYEYİ AMERİKADA TEMSİL EDECEK

Bahçeşehir Koleji, Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesi'nin Robotik Kulübü öğrencileri Türkiye’yi Amerika’da temsil edecek.
ABD’nin Chicago kentinde FIRST Vakfı tarafından 25 yıldır düzenlenen, dünyanın saygın bilim ve teknoloji yarışmalarından olan FIRST RoboticsCompetition adlı etkinliğe, Türkiye’den de başarılı öğrencilerimiz gidiyor. Her yıl çeşitli ülkelerden ve yaş gruplarından yarışmaya katılan öğrenciler, kurdukları takımlarla ürettikleri robotu hem dünyaya tanıtma fırsatını buluyor, hem de çeşitli ödüller kazanıyor. Bu yıl da 3-5 Nisan tarihleri arasında yapılacak yarışmada ülkemizi, Bahçeşehir Koleji Fen ve Teknoloji Lisesi öğrencilerinden ; Eren Limon, Şakir Oktay Gür, Yerdan Bostan, Ömer Faruk Akgün, Çınar Öztosun, Mert Yüksekgönül, Bartu Ören ve Yiğit Korkmaz ‘dan oluşan ‘İNTEGRA’ Grubu temsil edecek. Her yıl 4 Ocak tarihinde açıklanan yarışmanın bu yıl ki teması öğrencilerin tasarladığı robotun topla pas yaparak, topu belirli bir hedefteki yüksekliğe atması. Ayrıca tema açıklandıktan sonra robotun tasarımının 6 hafta içinde bitmesi gerekiyor.
"80 KİLO AĞIRLIĞINDA ROBOTLARIMIZ VAR"
Bahçeşehir Koleji Fen ve Teknoloji Lisesi olarak bu yıl 26 TÜBİTAK projesinin patent başvurusundan kabul aldıklarını ve bunun yanı sıra ulusal ve uluslararası birçok yarışmalara başvurduklarını söyleyen Fen ve Teknoloji Lisesi Okul Müdürü Tolga Yıldız, "Bu yarışmalardan biri de FRC. Büyük robotikçilerimiz diye adlandırdığımız FRC robotikçilerimiz, robotlarını yapıyorlar. Amerika’da düzenlenecek olan dünyaca ünlü FIRST Vakfının yarışması için yaklaşık 80 kilo ağırlığında robotlarımız var" dedi.
"ÖĞRENCİLERİMİZ BAYRAĞIMIZI TEMSİL EDECEK"
Amerika’daki bu yarışmaya dünyanın her yerinden katılan yarışmacılar olduğu gibi Türkiye’den de bir takım olarak Bahçeşehir Koleji Fen ve Teknoloji Lisesi’nin INTEGRA takımının katılacağını ve ülkemizin bayrağını temsil edeceğini belirten Yıldız, "Öğrencilerimiz, teorik olarak almış oldukları dersleri burada uygulamalı olarak hayata geçirerek yarışmanın temasına uygun robotu atölyelerimizde yapıyorlar. Bu işin büyük bir kısmı robotikle alakalı gibi görünse de aslında iletişim ve yardımlaşmayla alakalı bir ürün ortaya çıkarmayla alakalı. Bu projede öğrenciler lider rolünü oynuyor, takım halinde çalışmayı öğreniyor. Mesela bu projenin yazılımını yapan bir grup var ama projeyi sunan ise başka bir grup" dedi.
"ÖĞRENCİLERİMİZİN HEPSİ İLERDE ÇOK DAHA İYİ BAŞARILAR ELDE EDECEK"
Yıldız, bu yarışmada 20 ayrı dalda ödül verildiğini ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü:
"Örneğin web sitesi hazırlanması aşaması var. Sık sık grup olarak toplantılar yapıyoruz. Şimdiye kadar da 36 ayrı iş bölümü yaptık. Bu çocukların hepsi ilerde çok iyi işler yapacaklar. Geçtiğimiz günlerde TÜBİTAK’ta Türkiye birincisi ödülünü Milli Eğitim Bakanı’nın elinden aldık."
Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesinin 11. sınıf öğrencisi ve Robotik Kulübün üyesi Eren Limon, "Son 2 yıldır ülkemizi temsil ettiğimiz FRC yarışmasına katılıyoruz. Bu yılda Integra takımının kaptanıyım. 3-5 Nisan tarihleri arasında Chicago da yapılacak yarışmaya katılacağız. Her yıl 4 Ocak tarihinde FIRST RoboticsCompetition tarafından bir konu açıklanıyor. Bu yılki konuya göre robotun pas yaparak belli bir hedefteki yüksekliğe topu atması gerekiyor. 6 hafta içinde robotu inşa edip yarışmaya yollayacağız. Daha sonra da biz gidip yarışıp geleceğiz" dedi.
"NASIL LİDER OLACAĞIMIZI ÖĞRENİYORUZ"
Yarışmanın robot yapmanın dışında da başka alanlarda ödülleri olduğunu söyleyen Integra takımı üyelerinden, Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesinin 11. sınıf öğrencisi Çınar Öztosun, "Mesela bize sponsor olacak çeşitli firmalara robotik ile ilgili sunumlar yapıyoruz. Bu sunumlar bizim iletişim yeteneklerimizin ortaya çıkmasını sağlıyor. Takım halinde nasıl çalışacağımızın, nasıl planlama yapmamız gerektiğinin bilincini kazanarak, nasıl lider olacağımızı öğreniyoruz" diyerek yarışmanın farklı kazanımlarının altını çizdi.
"BÖYLE BİR YARIŞMANIN TÜRKİYE’DE DÜZENLENMESİ BİZİM EN BÜYÜK İSTEĞİMİZDİR"
Bu yarışmaları düzenleyen kurumun temelde bilim insanı yetiştirmeyi amaçlayan bir kurum olduğunu ve çok farklı kulvarlarda ödüllerinin olmasının ise disiplinler arası bir yarışmaya vurgu yaptığını belirten Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesi 10. sınıf öğrencisi Mert Yüksekgönül,"Yapılan farklı dallarda ödüller için bizden istenen, eğitim öğretimimizin 1 yılı içinde öğrendiklerimizi yapmamız, FIRST’ün amaçlarından biride ülkenizde bilimi teknolojiyi yaymanız ve ülkenizde imkanları olmayan insanlara proje kapsamında nasıl yardım ettiğimizden bahsetmeniz. Sponsorlarla nasıl iletişime geçtiğimizi konu alan bir girişimcilik ödülü var, bir de animasyon ödülü var. Bunun için de bilgisayar öğrenmeniz gerekiyor. Örneğin bu yıl bizim hazırladığımız animasyon için iki hafta içinde bir programın kullanılmasının öğrenilmesi ve ortaya bir ürün çıkarılması gerekiyordu. Biz bunu başardık. Böyle bir yarışmanın Türkiye’de düzenlenmesi bizim en büyük isteğimizdir" dedi.
MİLLİ EĞİTİM BAKANI NABİ AVCI’NIN ELİNDEN ÖDÜL
Bahçeşehir Koleji Fen ve Teknoloji Lisesi öğrencileri kaçak balıkçıların avlanması, denizdeki kirliliğin engellenmesi ve aynı zamanda enerji tasarrufunu amaçlayan bir maket uçak projesi hazırladı ve hazırladıkları proje ile 2013 TÜBİTAK Enerji Verimliliği Proje Yarışmasında birincilik ödülünü aldılar. Bahçeşehir Koleji Fen ve Teknoloji Lisesi 12. sınıf öğrencisi Kaan Kapıcıoğlu, "Okulda gördüğümüz derslerin yardımıyla bu projeyi hayata geçirdik. Geçtiğimiz 10 Ocak’ta da Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın elinden TUBİTAK’ın verdiği ödülü aldık. TÜBİTAK’ın Enerji Verimliliği Yarışmasında Türkiye birincisi olduk" dedi. Projenin bir diğer ortağı olan Bahçeşehir Koleji Fen ve Teknoloji Lisesi 12. sınıf öğrencisi Zafer Çavdar ise, "Biz uçağımızı uzaktan kumandalı insansız hava aracı olarak tasarladık. Küçük bir maketini yaptık üzerinde derinlik tespiti yapmamız gerekiyordu. Çünkü kaçak balıkçılığın engellenmesi bu derinlik tespitine bağlı. Dolayısıyla derinlik tespiti yapabileceğimiz, yani üzerinde konum elde etmemizi sağlayan GPRS devre sistemi var. Üzerindeki vericiler yoluyla konumu alıyoruz. Daha sonra yer istasyonu bulunan bir bilgisayarda veri tabanından derinlik bilgilerini elde ediyoruz ve aynı zamanda karşılaştırıp o konumda ne kadar derinde olduğunu bulabiliyoruz. Uçağımız aynı zamanda anlık olarak görüntü sağlayabiliyor. Eğer illegal bir durumlarla karşılaşırsak görüntülü olarak belgeleyebiliyoruz. Projemiz bir elektrik motoru ile çalışıyor üzerinde elektro motorları var GPRS devre sitemi var alıcıları ve vericileri var. Bir de işlemci var. Oto pilot uçağın kendi kendine uçmasını ve uçağın uçuşunun stabilize olmasını, en iyi şekilde uçmasını sağlıyor" diye konuştu.