İzmir İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer: İzmir'in en büyük yatırım rekorunu yeniden kıracağız

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer: İzmir'in en büyük yatırım rekorunu yeniden kıracağız

31.01.2023 - 17:26 | Son Güncellenme:

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer: İzmir'in en büyük yatırım rekorunu yeniden kıracağız

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer: İzmirin en büyük yatırım rekorunu yeniden kıracağız

Hande NAYMAN / İZMİR, (DHA)-İZMİR'in en uzun metro hattı olarak tasarlanan İzmir Karabağlar- Gaziemir Metro Hattı Projesi'nin tanıtım toplantısı düzenlendi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, "32,6 kilometrelik bu hat, tamamlandığında İzmir'in en uzun metro hattı unvanını alacak. Tamamı yer altında hizmet verecek bu hatta, 24 istasyon yer alacak. Karabağlar-Gaziemir Metro Hattı'nın toplam maliyeti 2 milyar 105 milyon Euro. Yani İzmir tarihinde yapılmış en büyük yatırım rekorunu böylece yeniden kırmış olacağız" dedi.

İzmir Karabağlar- Gaziemir Metro Hatta Projesi'nin tanıtım toplantısına İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in yanı sıra CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, ilçe belediye başkanları, CHP'li meclis üyeleri, CHP ilçe yöneticileri, belediye bürokratları katıldı. Proje nedeniyle duyduğu heyecanı paylaşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, "Heyecanımız çok büyük. Tarihi bir an. Üstelik içinde bulunduğumuz konjonktürü düşünürseniz ne kadar tarihi olduğu daha iyi anlaşılır. Ok yaydan çıktı. Bugün hedefe doğru ilk adımı atıyoruz. 3,5 yıl önce yola çıktığımızda çalışma arkadaşlarıma 'İzmir'i demir ağlarla öreceğiz' demiştim. İzmir'i 2 yeni metro hattı ile kavuşturuyoruz. Karşıyaka'yı Çiğli'ye bağlayan 11 kilometrelik, 14 istasyondan oluşan hattımızın yapım çalışmalarına bu dönemde başladık ve tamamladık. Çiğli Tramvay Hattı'nı önümüzdeki aylarda İzmir'in hizmetine sunacağız" ifadelerini kullandı.

'BUCA METROSU İÇİN İNŞAATA BAŞLADIK'
Görevi devraldıklarında yüzde 12'si yapılmış olan Fahrettin Altay- Narlıdere Metrosu'nda da sona yaklaşıldığını aktaran Soyer, "7.2 kilometrelik Narlıdere Metrosu'nu İzmir'e ve ülkemize kazandıracağız. Diğer yandan İzmir tarihinin en büyük yatırımı Buca Metrosu için inşaata başladık. Buca Metro Hattı tamamladığında her gün İzmir nüfusunun 10'da 1'ini, yani 400 bin kişiyi taşıyacak. Buca'nın en uzak mahallesi Çamlıkule ile İzmir Körfezi arasındaki ulaşım süresi 15 dakikaya inecek. Karşıyaka Tramvayı ile bağlantılı olacak Örnekköy Tramvay Hattı için de ihale sürecine yaklaşıyoruz. Otogar-Kemalpaşa Metro hattı için de hazırlıklarımız yoğun şekilde devam ediyor. İlgili makamların onayı sonrası bu hatta da yapım ihalesi aşamasına geçeceğiz. Bu hatlarla birlikte tüm hatlarımızdaki yoğunluğu karşılamak üzere 26 adet tramvay aracı alımını da gerçekleştirdik" açıklamalarında bulundu.

'İZMİR'İN HER KARIŞI DEMİRAĞLARLA ÖRÜLÜYOR'
Dünyanın tüm çağdaş kentleri gibi İzmir'in de her karışının demir ağlarla örüldüğünü ifade eden Soyer, sözlerini şöyle sürdürdü: "İzmir'in raylı sistemler ağının yeni halkası olacak Karabağlar-Gaziemir Metro Hattı'nı sizlerle paylaşmak üzere buluştuk. Karabağlar-Gaziemir Metro Hattı, İzmir Hafif Raylı Sistemi'nin 6'ncı aşaması. 32,6 kilometrelik bu hat, tamamlandığında İzmir'in en uzun metro hattı unvanını alacak. Tamamı yer altında hizmet verecek bu hatta 24 istasyon yer alacak. Bu istasyonlardan 3'ü Menderes sınırları içinde kent merkezi ile Menderes arasındaki ulaşımı kolaylaştıracak. Karabağlar-Gaziemir Metro Hattı'yla günde 340 bin yolcu taşımayı öngörüyoruz. Buca Metrosu 765 milyon Euro'luk bedeliyle İzmir tarihinin en büyük yatırımı olmuştu. Karabağlar-Gaziemir Metro Hattı'nın toplam maliyeti 2 milyar 105 milyon Euro. Yani İzmir tarihinde yapılmış en büyük yatırım rekorunu böylece yeniden kırmış olacağız. Üstelik bunu da baştan sona İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kendi kaynaklarıyla başaracağız."

'FARKLI ULAŞIM ALTERNATİFLERİNE GEÇİŞLER KOLAYLAŞACAK'
Hatta yer alacak istasyonların isimlerini sıralayan Soyer, "Bunlar Menderes, Görece, Sanayi, Adnan Menderes Havalimanı, Gaziemir Güven Park , Gaziemir Stadyum, Abdullah Arda, Gaziemir Eski Kaymakamlık, ESBAŞ, Fuar İzmir, Altan Aydın, Atatürk A.T.M.L., Dostluk Bulvarı, Seniha Mayda, Eski İzmir, Çalıkuşu ,General Asım Gündüz / Kılçık Hattı, Yeni Yol, Gürçeşme, İstikbal, Tepecik, Gıda Çarşısı,  Halkapınar, Konak olarak sıralanacak. Bu hattın tamamlanmasıyla birlikte, kent içi entegre toplu ulaşım sistemimizde oluşturduğumuz aktarma merkezlerinde, farklı ulaşım alternatiflerine geçişler kolaylaşacak. Böylece, Halkapınar'da İZBAN, Metro ve Tramvay; Konak'ta Vapur, Tramvay ve Metro General Asım Gündüz İstasyonu'nda Buca Metrosu ve Konak Kılçık Hattı, ESBAŞ ve havalimanı istasyonlarında İZBAN bağlantıları sağlanacak. Bu hattımıza ilişkin proje ihalemizi gerçekleştirdik. Karabağlar - Gaziemir Metrosu'nun İzmir'e ve İzmirlilere şimdiden hayırlı olmasını diliyorum. İzmir'de Karabağlar'da uzun yıllar yaşayan Neşet Ertaş, bu topraklarda yaşayan herkesin yüreğinin bam telini titreten bir isimdir. Bir istasyonun adına Neşet Ertaş çok yakışmaz mı?" dedi.(DHA)
FOTOĞRAFLI