Konak Konak'ta Lozan Barış Antlaşması'nın 98'inci yıldönümü etkinlikle kutlandı

Konak'ta Lozan Barış Antlaşması'nın 98'inci yıldönümü etkinlikle kutlandı

26.07.2021 - 14:34 | Son Güncellenme:

Konak'ta Lozan Barış Antlaşması'nın 98'inci yıldönümü etkinlikle kutlandı

Konakta Lozan Barış Antlaşmasının 98inci yıldönümü etkinlikle kutlandı

KONAK Belediyesi,  Lozan Barış Antlaşması'nın 98'inci yıldönümünü düzenlenen etkinlikle kutladı. Törende konuşan Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Lozan'ın önemine dikkat çekerek, “Çok yakında, iktidar değiştiğinde, önemli meselelerimizden biri de Lozan'ın bir barış bayramı olarak kutlanmasını sağlamak olacak" dedi.

Konak Belediyesi, Lozan Barış Antlaşması'nın 98'inci yıldönümünü, İsmet İnönü Anı Evi ve Kütüphanesi'nde düzenlediği etkinlikle kutladı. Lozan Barış Antlaşması'nın mimarı, Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk Başbakanı, ikinci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün Konak'ta doğduğu evde yapılan törene Konak Belediye Başkanı Abdül Batur'un yanı sıra Atatürk Araştırmacısı ve İTK Uşakizade Köşkü eski Müdürü Ahmet Gürel, Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Genel Başkan Yardımcısı Tolga Kale, CHP Konak İlçe Başkanı Çağrı Gruşçu, CHP Karabağlar İlçe Başkanı Mehmet Türkbay, Demokratik Sol Parti (DSP) Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Karakülçe, Konak Belediye Meclisi üyeleri, siyasi partilerin ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile muhtarlar katıldı.

'LOZAN ÇOK ÖNEMLİ BİR SİYASİ ZAFERDİR'

Törende konuşan Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, “Lozan, Türk istiklal ve hâkimiyetinin tanınması bakımından, çok önemli bir siyasi zaferdir. Türkiye Cumhuriyeti'nin bağımsızlığının sembollerinden biridir. Bu siyasi zafer, canları pahasına vatanlarını koruyan kahramanlarımızın tarihe altın harflerle yazdığı büyük bir başarıdır. Ve bu büyük zaferin mimarı, Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk Başbakanı, ikinci Cumhurbaşkanımız İsmet İnönü, bizlere özgür, bağımsız ve karakterli bir yaşam armağan eden kahramanlarımızdandır.  Geçtiğimiz yıl yaptığım konuşmada da ifade etmiştim, Lozan bizim için çok önemli. Çok yakında, iktidar değiştiğinde, önemli meselelerimizden biri de Lozan'ın bir Barış Bayramı olarak kutlanmasını sağlamak olacak. Ben bu sebeple Lozan Barış Bayramı'mız kutlu olsun, diyorum" dedi.

Atatürk Araştırmacısı Ahmet Gürel ise İsmet İnönü'nün Lozan Barış Antlaşması sırasında gösterdiği diplomatik başarıyı, görüşmelere katılan diplomatlardan ve dönemin basınından alıntılarla anlattı.

Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Başkan Yardımcısı Tolga Kale de 24 Temmuz'un Türkiye Cumhuriyeti için çok önemli bir tarih olduğunu vurgulayarak, “Bugün geldiğimiz noktada Lozan Barış Anlaşması bir turnusol kâğıdıdır. Bugün Lozan'a karşı çıkmak Sevr özlemciliğidir, Sevr yandaşlığıdır. Bugün Lozan'a karşı çıkmak hilafeti, saltanatı geri getirme çabasıdır. Bugün Lozan'a karşı çıkmak çağdaş Türk devletine karşı olmaktır" diye konuştu.

Demokratik Sol Parti (DSP) Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Karakülçe “Lozan demek, biz demekö diyerek başladığını konuşmasında “Lozan bu ülkenin tapusudur. Eğer Lozan olmasaydı, Lozan'a giden yol olmasaydı, o mücadele olmasaydı Sevr bile elimizde kalmayacaktı. Yaşasın Sevr'i yırtıp tarihe gömenler, yaşasın Lozan'ı imzalayan atalarımız" dedi.
İZMİR,(DHA)-
FOTOĞRAFLI