İzmir ÖDEMİŞ’TE ANLAŞMALI PATATES ÜRETİCİSİ MAĞDUR OLMAK İSTEMİYOR

ÖDEMİŞ’TE ANLAŞMALI PATATES ÜRETİCİSİ MAĞDUR OLMAK İSTEMİYOR

02.06.2014 - 16:06 | Son Güncellenme:

.

ÖDEMİŞ’TE ANLAŞMALI PATATES ÜRETİCİSİ MAĞDUR OLMAK İSTEMİYOR

Ödemiş’in birinci sıra tarım ürünü olan Ödemiş patatesi hareketli günler yaşarken sökümler de devam ediyor.
Ürünün torbalı kg fiyatı 1 TL 20 Kuruş ile 1 TL 30 kuruş arasında değer görürken üreticilerin yaklaşık %30’u nu kapsayan anlaşmalı patates üreticileri mağdur olmak istemediklerini dile getirdi.
Anlaşmalı patates üreticilerinden yaklaşık 200 kişi Ödemiş Ziraat Odası’nı ziyaret ederek firmalarla kilogramı 46 kuruştan anlaştıkları patateslerini 46 kuruştan satmak istemediklerini en azından piyasa şartlarında 90 kuruş ile 1 TL arasında satmak istediklerini söylediler.
“YAPILAN MASRAFLAR AYNI”
Yapılan masrafların aynı olduğunu belirten sözleşmeli üreticiler ellerindeki sözleşmelerin piyasa değerinde yenilenmesini istediklerini belirterek bu konuda Ödemiş Ziraat Odasının desteğini almak istediklerini söylediler. Üreticiler Ödemiş Ziraat Odası Başkanı Ahmet Kocaağa ile toplantı yaparak mağdur olmak istemediklerinin altını çizdiler.
“KİLOGRAMI 46 KURUŞTAN PATATES SATMAK KIYIM”
Birçok üreticinin konuştuğu toplantıda Oda Başkanı Ahmet Kocaağa üreticilerin de sanayicinin de mağdur olmamasını dile getirerek bu piyasa şartlarında üreticinin kilogramı 46 kuruştan patates satmasının bir kıyım olacağını bu konuda hukukçularımız aracılığı ile firmalar ve üreticiler arasında bir denge sağlanması gerektiğini söyledi.
“HUKUKÇULAR DEVREDE”
Yapılan toplantıya sonradan katılan Avukat Bilal Bahadır’da konu ile ilgileneceğini hukuki gerekli çalışmaları yapacaklarını söyledi.
“ÜRETİCİMİZ ÜZÜLMESİN”
Basın mensuplarına konu ile ilgili olarak bilgi veren Oda Başkanı Ahmet Kocaağa, “Ödemiş’te 2014 bahar patateslerimiz değerini buldu ve şuan ki torbalı fiyatı 1 TL 20 kuruş ile 1 TL 30 kuruş arasında ihracat oluyor. Bölgemiz üreticisinin %30 civarındaki üreticimiz anlaşmalı patates ekimi yaptı. Farklı 6 firma bu üreticilerimiz ile kilogramı 46 kuruştan anlaşarak sözleşmeler yapılmış. Üreticimizin giderleri aynı giderler birçok girdi aynı fiyattan iken bir bölüm üreticimizin 1 TL ve üzeri ürününü satarken anlaşmalı üreticilerimizin ürününü 46 kuruştan satması bu üreticilerimizi üzecektir.”
“ÜRETİCİMİZ DE SANAYİCİMİZ DE ÇOK DEĞERLİ”
“Anlaşmalı ekilen patatesler daha olgunlaşma döneminde 20 gün içerisinde sökümler olacaktır. Şuan biz oda olarak üreticilerimizin de çok değerli sanayicilerimizin de çok değerli olduğu belirterek fiyat dengesi oluşturmaya çalışacağız.”
“ORTA YOLUN BULUNMASI GEREKİYOR”
“Hasat öncesi üreticilerimiz ile sanayicimizin mağdur olmasını önleyerek orta yolun bulunması için gerekli çalışmalara başladık. Bugün bize gelen üreticilerimiz ile toplantımızı yaptık. Üreticimizin istediği piyasa fiyatlarına göre kendi ürününde 90 kuruş 1 TL civarında satılmasını istiyor. Sözleşmelerin yenilenmesini isteyerek mağdur olmamak istiyor. Oda olarak hukukçu arkadaşlarımıza bu konuyu aktardık”.
“PAZARTESİ YENİ BİR TOPLANTI YAPACAĞIZ”
“Hukukçularımız konu üzerinde çalışacaklar onların nezninde biz üreticilerimiz ile önümüzdeki Pazartesi günü saat 11.00’de yeni bir toplantı yapacağız. Firma yetkilileri de duyarlı davranacağına inanıyorum. Dediğim gibi bizim için üreticimiz de sanayicimiz de çok önemli. Her iki kesim birbirlerini tamamlayıcı unsurlar. Birinden biri olmasa olmaz. Bu doğrultuda üreticimizin de sanayicimizin de ayakta kalması gerekiyor. Biz oda olarak üzerimizi düşeni yapacağız. Üreticilerimize sanayicilerimize hayırlı işler bol kazançlar bereketli günler diliyorum” dedi.