MerkezKars’ta 2'nci Altıneller Geleneksel El Sanatları Festivali başladı

Kars’ta 2'nci Altıneller Geleneksel El Sanatları Festivali başladı

07.10.2023 - 19:49 | Son Güncellenme:

Kars’ta 2'nci Altıneller Geleneksel El Sanatları Festivali başladı

Kars’ta 2nci Altıneller Geleneksel El Sanatları Festivali başladı

Volkan KARABAĞ/KARS, (DHA)- TÜRKİYE genelinde unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarının, uzman sanatkârlar tarafından uygulamalı olarak tanıtılması amacıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla düzenlenen 2’nci Altın Eller Geleneksel El Sanatları Festivali bugün Kars Kalesi eteklerindeki Bedesten bölgesinde başladı.

Kars Belediyesi tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen festival saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşının okunmasıyla başladı. Programın açılış konuşmasını yapan İl Kültür ve Turizm Müdürü Hayrettin Çetin,  “Kars Valiliği ve Kars Belediyesi Başkanlığının ev sahipliğinde Kültür ve Turizm Bakanlığı Eğitim Araştırma Genel Müdürlüğünün katkılarıyla bu yıl ikincisi düzenlenen Altıneller Geleneksel El Sanatları Festivaline hoş geldiniz. Kültürel ve sanatsal birikimimizin önemli örneklerinden olan somut olmayan kültürel mirasa ve bu mirası icra eden meslek gruplarına yönelik toplumsal bilincin oluşturulması, duyarlılığın arttırılması, sürdürülebilirliğinin sağlanması, korunması, nesilden nesille aktarılması, özelde Kars’ın genelde de ülkemizin kültürel ve turistik olarak tanıtımına katkı sağlaması amacıyla düzenlenen bu festival etkinliği, sayın valimizin sayesinde bu yıl kapsamı genişletilerek el sanatları stantlarının yanında müzik konserleri ve çocuk oyun alanları ile zenginleştirilmiştir” diye konuştu.

Kars Valisi ve Belediye Başkan Vekili Ziya Polat ise “Kars Belediyesi olarak sosyal ve kültürel faaliyetlere ağırlık verilmesi gerektiğini düşündüğümüzde geldiğimiz günden bugüne yapılan çalışmalar, yapılan etkinliklerle insanımızı daha çok sosyal hayat içine çekmek, sanatsal hayatın içine çekmek, sportif hayatı içine çekmek için çaba sarf ediyoruz, bu artarak devam edecek. Milletimizin sadece altyapı yatırımlarıyla değil, gönlüne, aklına dokunacak sosyal ve kültür faaliyetlerinde yapılmasına daha fazla bir şekilde devam edeceğiz. Tabii on dört ilden ilimize gelen büyük bir ustalara zanaatkâr büyüklerimize teşekkür ediyoruz. Kars'a gelip bize, yüreğimizdeki, aklımızdaki işlemelerin nakışları sanatla anlatan üstatlara teşekkür ediyoruz. Bizi biz yapan değerlere bize tekrar hatırlatan büyüklerimize, bunlara fırsat veren belediyemize, çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Festivalimizin hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” dedi.

Konuşmaların ardından Kafkas Halk Oyunları ekipleri ile Mahalli Halk Oyunları ekibi gösterilerini sundu. Vali Polat ile Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Kapu, Halk Oyunları ekibi ile birlikte halay çekti. Daha sonra kurdele kesimi için Vali Polat, sahneye çocukları davet ederek kurdeleyi birlikte kesti. Kurdele kesiminde 11 yaşındaki Zeynep Yılmaz, bu tarz sosyal etkinliklerin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti. Daha sonra çocuk oyun alanının protokol üyeleri ile birlikte dolaşan Vali Polat, bol bol çocuklarla fotoğraf çektirdikten sonra Kars’ın da aralarında olduğu Hatay, Adıyaman, Diyarbakır, Mardin, Ankara, Trabzon, Bitlis, Elazığ, Bursa, Artvin, Şanlıurfa ve Ardahan’da gelerek açılan el sanatları sergisini dolaştı.

2’nci Altın Eller Geleneksel El Sanatları Festivali 10 Ekim 2023 tarihine kadar açık kalacak.(DHA)

FOTOĞRAF