MerkezSaatte 3 ton hububat ezilerek yem haline getirilerek paketleniyor

Saatte 3 ton hububat ezilerek yem haline getirilerek paketleniyor

18.10.2023 - 11:36 | Son Güncellenme:

Saatte 3 ton hububat ezilerek yem haline getirilerek paketleniyor

Saatte 3 ton hububat ezilerek yem haline getirilerek paketleniyor

Volkan KARABAĞ/KARS, (DHA)- KARS'ta hayvancılık sektöründe süt ve verimini artırmak amacıyla 'Buğday, mısır, arpa, tritikale ezme ve paketleme tesisi' kuruldu. Digor Ziraat Odası Başkanlığı'nın Serhat Kalkınma Ajansı'ndan aldığı destekle kurulan tesisde saatte 3 ton hububat ezilerek hayvan yemi haline getirilerek paketleniyor. 

Digor Ziraat Odası Başkanlığı'nın hazırladığı “Buğday, Mısır Arpa ve Tritikale Ezme ve Paketleme Tesisi' projesi Serhat Kalkınma Ajansı tarafından destek gördü. Saatte 3 ton hububatı ezerek yem halinde paketleyen tesis tamamlanarak hizmete girdi. 1 milyon 370 bin liraya mal olan tesis, çiftçilerin getirdiği ürünleri ezerek yem haline getirip paketleyecek.  Digor ilçesinde kurulan tesis Kars’ın yanı sıra Ardahan ve Iğdırlı çiftçilere de hizmet verecek. 

Digor Ziraat Odası Başkanı İsmet Hagi, “Serhat Kalkınma Ajansı'na (SERKA) sunmuş olduğumuz arpa ve mısır ezme tesisimiz faaliyete geçti. Çiftçilerimizin arpasını, mısırını ezmeye başladık. Proje maliyeti 1 milyon 370 liraydı. Projenin yüzde 90’ını SERKA ajans geri kalanını biz oda olarak karşıladık. Çiftçinin getirdiği arpa, buğday ve mısırını ezip, paketliyoruz. Tesis hizmete girdikten sonra yaklaşık 10 ton ezme yaptık. Ezme ile diğer yeme göre maliyet yüzde 20-30 daha düşük oluyor. Özellikle çiftçilerimize tritikaleyi de tavsiye ediyoruz ve mısırla beraber yem yapıp hayvanına yedirecek” dedi.

Akademisyenlerin kırılan yemleri hayvanların sindirmesinin daha iyi olduğunu belirtmesi üzerine tesisi kurduklarını ifade eden Hagi, ezme yemin hem et verimi hem de süt verimi açısından da daha faydalı olduğunu söyledi.