Kastamonu MHP'DEN KASTAMONU'DA SEÇİM SONUÇLARINA İTİRAZ

MHP'DEN KASTAMONU'DA SEÇİM SONUÇLARINA İTİRAZ

03.04.2014 - 15:10 | Son Güncellenme:

.

MHPDEN KASTAMONUDA SEÇİM SONUÇLARINA İTİRAZ

Kastamonu’da resmi olmayan sonuçlara göre 245 oy farkla belediye başkanlığını kaybeden MHP, oyların yeniden sayılması için İl Seçim Kurulu'na itiraz başvurusunda bulundu.
Beraberinde MHP Kastamonu Milletvekili Emin Çınar, MHP İl Başkanı İlhan Engin, Kadın Kolları Başkanı Fazilet Değer ve çok sayıda partiliyle birlikte Kastamonu Adliyesi'ne giderek itiraz dilekçesini İl Seçim Kurulu'na veren MHP Merkez İlçe Başkanı Ali Osman Kurtçu, adliye çıkışında açıklama yaptı. Kurtçu, düzenlenen tutanaklar ile oylar arasında tutarsızlık olduğunu ileri sürerek, kamu vicdanının yara almaması için bu oyların tekrardan sayılmasının en doğru karar olacağını söyledi. Seçime şaibe düşmemesi için oyların yeniden sayılmasını isteyen Kurtçu, Kastamonuluların oylarına, adaylarına, millet iradesine ve MHP teşkilatına sahip çıktıkları için şükranlarını sunduklarını ifade ederek, seçime katılan 61 bin 507 seçmenin her birinin Milliyetçi Hareket Partisi için mübarek ve kutsal olduğunu belirtti.
Kastamonu’da Merkez Seçim Kurulu'nun, MHP’ye verdiği tutanağa göre Belediye Başkan Adayı Hayati Hamzaoğlu’nun 26 bin 856 oy aldığını, AK Parti adayının 27 bin 101 oy, CHP’li adayın 4 bin 255 oy aldığını hatırlatan Kurtçu, “Seçimin dördüncü büyük partisi seçmenlerin yüzde 3,67’ni yani 2 bin 260 oyla alan geçersiz sayılan ve hesaba katılmayan oylardır. Seçim kurulunun vermiş olduğu tutanağa göre AK Parti adayının oyu ile Hayati Hamzaoğlu’nun oyu arasında 245 oy fark bulunmaktadır” dedi.
“SEÇMENLERİN TERCİHLERİ DOĞRU OLARAK YANSIMADI”
Siyasi partilerin görevlerinin seçmen iradesinin doğru bir şekilde yansımasına yardımcı olmak olduğunu belirten Kurtçu, “Demokratik gelişmişliğin göstergesi olan seçimlerde esas maksat seçimin gerçekleştirilmesi değil, seçmen iradesine hile yansıtılmaması ve sandık kurulunda yapılan işlemlerin hatasız bir biçimde gerçekleştirilmesidir. Partimizce yapılan tespitlere göre, partimiz belediye başkan adayına verilen oylar geçersiz sayılmış ve seçmen iradesi doğru yansıtılmamıştır. Kastamonu merkezde 226 seçim sandığı bulunmaktadır. 161 sandıkta toplam bin 707 geçersiz sayılan ve hesaba katılmayan oyların bulunduğu seçim torbalarının açılarak geçerli ve geçersiz oyların tekrar sayılması hususunda Kastamonu Merkez İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı'na itirazımızı gerçekleştirdik. Kastamonu'da Belediye Başkanlığı'na ait toplam bin 707 geçersiz oyun hangi nedenlerle geçersiz sayıldığının tutanaklardan anlaşılamaması nedeniyle başta partimiz olmak üzere Kastamonu halkında büyük bir rahatsızlık uyanmıştır. İtirazımızı değerlendirmek üzere önceki gün toplanan Merkez İlçe Seçim Kurulu 5'e 2 oy çokluğu ile talebimizi ret etti. Ret gerekçeleri maddi delil yoksunluğudur. Maddi deliller seçim torbalarıdır. Seçim torbalarını açtıkları takdirde seçim sonuç tutanakları ile sandıktan çıkan iradenin birbiriyle tutarsız olduğu anlaşılacaktır. Biz milletin iradesinin takipçisi olarak Kastamonu'da seçmenlerin tercihlerinin doğru olarak yansımadığı bilgisine ulaştık” diye konuştu.
“BİZİM İDDİALARIMIZ TUTARLIDIR”
Türk milleti adına karar veren hakimlerden oluşan İl Seçim Kurulu'na itirazlarını gerçekleştirdiklerini aktaran Kurtçu, “Bizim iddialarımız tutarlıdır. Biz Türk milliyetçisiyiz. Milletin iradesine sonuna kadar saygılıyız. Millet iradesinin, Kastamonu’nun kanaatinin tam ve doğru olarak yansıması kastı ile yapacağımız müracaatımızın adil olarak bildiğimiz hakimlerimize emanet ediyoruz. Sayın hakimlerimizin seçim sonucunun kamu vicdanı açısından doğru bir değerlendirme yapacağına inanıyoruz. Yapmış olduğunuz demokratik eylem sükunet içerisinde olacak, kamu düzenini, birlik ruhumuzu, gönül dilimizi rencide edecek fiil, tavır davranıştan uzak olacaktır” ifadelerini kullandı.
Basın açıklamasının ardından bazı vatandaşlar, yaşananlara tepki göstererek slogan attı. Bazı vatandaşlar ise, yanlarında getirdikleri afişleri göstererek tepkisini ortaya koydu. Adliye önünde toplanan kalabalık grup, çeşitli sloganlar atarak seçim sonuçlarını protesto etti. Bir süre adliye önünde bekleyen grup olaysız bir şekilde dağıldı.
Öte yandan, daha önce resmi olmayan sonuçlara göre, Kastamonu Belediye Başkanlığı'nı AK Parti'nin adayı Tahsin Babaş'ın kazandığı açıklanmıştı.

Yazarlar