Kayseri 'Kayseri’de yüzde 70 oranına kadar kuraklık hasarı tespit edildi’

'Kayseri’de yüzde 70 oranına kadar kuraklık hasarı tespit edildi’

08.12.2021 - 09:58 | Son Güncellenme:

'Kayseri’de yüzde 70 oranına kadar kuraklık hasarı tespit edildi’

Kayseri’de yüzde 70 oranına kadar kuraklık hasarı tespit edildi’

Yasin DALKILIÇ/KAYSERİ,(DHA)- KOCASİNAN Ziraat Odası Başkanı Abdulkadir Güneş, son dönemde yaşanan iklim değişikliğinin kuraklığa neden olduğunu belirterek, “Kayseri'de yüzde 30 ile yüzde 70 oranına kadar bir kuraklık hasarı tespit edildi. Yaşanan bu durum üretime sıkıntı oluşturuyor. Bu sene kurak bir dönem geçirdik" dedi.
Kocasinan Ziraat Odası Başkanı Abdulkadir Güneş, iklim değişikliği nedeniyle yaşanan kuraklığı değerlendirdi. İklim değişikliğine değinen Güneş, "Türkiye'de ve Dünya'da bir iklim değişikliği var. Bu iklim değişikliği Türkiye'de geçen yıl kuraklığa neden olmuştu. Güz yağmuru yağmayınca ve kar geç gelince ekinlerimiz çıkmadı. Güzün çıkmayan üründe yüzde 30 verim kaybı olur. Şuanda Kayseri'de kıraç bölgelerde ekilen ürünlerin hiçbiri çıkmadı. Sebebi kuraklık. 41 ilde kuraklık nedeniyle raporlar tutuldu. Hasar tespit çalışmaları bitti. Bir kuraklık desteği verilecek" diye konuştu.
'BU SENE KURAK BİR DÖNEM GEÇİRDİK'
Tarımda sulama için kullanılan Sarımsaklı ve Sarıoğlan Barajının boş kaldığını söyleyen Güneş, "Kayseri'de yüzde 30 ile yüzde 70 oranına kadar bir kuraklık hasarı tespit edildi. Yaşanan bu durum üretime sıkıntı oluşturuyor. Bu sene kurak bir dönem geçirdik. Halen barajlarımız boş. Çiftçilerin sulama için kullandığı Sarımsaklı, Soğanlı barajları boş. Kapaklar bu nedenle de kapalı. Yamula barajının geçen yıl bu zamanlarda doluluk oranı yüzde 29'larda idi. Şuan da yüzde 18'lere kadar düştü. Bizim temennimiz mevsimin bol yağışlı geçmesidir. Çiftçi kuraklıkla, pahalılıkla mücadele ediyor. Çiftçiler ürün ekmekte zorlanıyor. Mevsim bir faktörse pahalılıkta diğer faktör. Geçen yıl 3 bin TL'ye aldığımız üre gübresi şuanda 14 bin TL'ye çıktı. Girdi maliyetleri karşısında bu çiftçi nasıl üretecek? Ürünlerdeki artış dolara göre artmıyor. Birileri bu işi tekeline alıp rant elde ediyor. Biz üretemez duruma geldik" ifadelerini kullandı.
FOTOĞRAFLI