Kayseri KTB Başkanı Bağlamış: Son yıllarda kış yağışları yetersiz

KTB Başkanı Bağlamış: Son yıllarda kış yağışları yetersiz

15.06.2021 - 17:06 | Son Güncellenme:

KTB Başkanı Bağlamış: Son yıllarda kış yağışları yetersiz

KTB Başkanı Bağlamış: Son yıllarda kış yağışları yetersiz

Harun Reşit SERBEST/KAYSERİ,(DHA) - KAYSERİ Ticaret Borsası'nda (KTB), 'Kırsal Kesimin Kuraklıkla Mücadele ve Desteklenmesi Programı' düzenlendi. KTB Başkanı Recep Bağlamış, "Ülkemizde son yıllarda kış yağışları yetersiz. Bunun sonucunda meteorolojik ve tarımsal kuraklığın yanı sıra bir de hidrolojik kuraklıkla karşı karşıya kaldık" dedi.
KTB'de düzenlenen programa, KTB Başkanı Recep Bağlamış, Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Şahin, Kocasinan Ziraat Odası Başkanı Abdülkadir Güneş ve davetliler katıldı. Toplantıda konuşan KTB Başkanı Recep Bağlamış, "Bu dönemde çiftçilerimizin yoğun emek vererek ürettikleri ürünler, kuraklıktan büyük zarar gördü. Kayıpların etkisi sürmeye devam ediyor. Ülkemizde son yıllarda kış yağışları yetersiz. Bu yılda sezonun başından itibaren ülke genelinde beklenen yağışlar gerçekleşmedi. Bunun sonucunda meteorolojik ve tarımsal kuraklığın yanı sıra bir de hidrolojik kuraklıkla karşı karşıya kaldık. Yaşanan kuraklık; üretim sezonunda harcanan emeğin, kullanılan tohumun, atılan gübrenin ve ilacın karşılıksız kalmasına neden oldu. Bu durum üretim maliyetlerini de artırdı. Kuraklıktan zarar gören çiftçilere dekar başına 250 TL nakdi hibe kuraklık desteği verilmelidir. Kuraklık yaşanan illerde üreticilerimizin elektrik ve sulama maliyetleri artmıştır. Elektrikle sulama yapan çiftçilerimizin borçlarından dolayı elektrikleri kesilmemeli ve sulama ücretleri ile elektrik fiyatlarında indirime gidilmelidir. Kuraklıktan zarar gören üreticilerden bu yıl için sulama ücreti alınmamalıdır. Elektrik ve sulama borçları nedeniyle desteklere bloke konulmasına son verilmeli, borçlar uzun vadeli ve faizsiz ertelenmelidir" diye konuştu.
Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Şahin ise, "Şuanda Türkiye’nin en büyük sorunlarında biri kuraklık. Sadece Türkiye değil, Kuzey yarım kürenin tamamı kuraklıkla karşı karşıya. Kuraklığın etkilerini belirlemek için ilçelerimizde, ilçe müdürleri, teknik personellerimiz ve Ziraat Odası Başkanlarım ile birlikte tarım alanlarında incelemelerde bulunduk. Haziran başında gelen yağışların, rakımı yüksek yerlerde kuraklığın etkisini azaltsa da özellikle Develi, Kocasinan, İncesu, Yahyalı, Yeşilhisar, Tomarza, Bünyan ve diğer ilçelerimizin bazı bölgelerinde yüzde 20-50 arasında bitkisel ürünlerde zarar oluştuğu görülmektedir" ifadelerini kullandı.
FOTOĞRAFLI