Kayseri ‘Toplumun yüzde 80’i aşılanırsa pandemiden kurtulmanın yolu açılacak’

‘Toplumun yüzde 80’i aşılanırsa pandemiden kurtulmanın yolu açılacak’

15.06.2021 - 07:38 | Son Güncellenme:

‘Toplumun yüzde 80’i aşılanırsa pandemiden kurtulmanın yolu açılacak’

‘Toplumun yüzde 80’i aşılanırsa pandemiden kurtulmanın yolu açılacak’

Olcay DÜZGÜN-Yasin DALKILIÇ/KAYSERİ,(DHA)- KAYSERİ Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Ahmet İnal, aşılama çalışmalarıyla ilgili olarak, “Ne zaman toplumun yüzde 80'i aşılanırsa o zaman pandemiden kurtulmanın yolu açılmış olacak” dedi.
ERÜ Tıp Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Ahmet İnal, aşılama çalışmalarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Aşılamanın önemine değinen Dr. Ahmet İnal, “Koronavirüste bizim iki tane yöntemimiz var. Birincisi kurallara uyarak koronavirüsü engellemek. Diğeri ise aşılanmak.  Bizim toplumumuzun durumu gereği vaka sayılarına baktığımız zaman aşılanmanın şart olduğunu görüyoruz. Bu hastalığın aşılanmaktan başka çaresi yok. Tedavi olanakları içerisinde bizim için aşı birinci öncelikli olarak görülüyor. Biran önce aşılanmamız gerekiyor. Biz mümkün mertebe aşılama yaparsak bizim için her şey pozitif olacaktır. Vaka sayılarını artırmadan bunu engellememiz lazım.  İnsanlarımızın mutlaka bu aşılanmaya gitmesi lazım. Aşı sıranız geldiyse yaptırmanız lazım. Çünkü size öncelik verilmiş.  O önceliği kullanmak gerekiyor. Aşıyı yapmayan ülkelerde var. Aşıyı geciktiriyorlar. Sebebi incelendiğinde vakanın sıfır olduğunu görüyoruz. Bizim öyle bir durumumuz yok. Sınırın üzerindeyiz. Aşılanmak bizim için şart. Ne zaman toplumun yüzde 80'i aşılanırsa o zaman bizim için pandemiden kurtulmanın yolu açılmış olacak” diye konuştu.
‘MUTASYON DEVAM ETTİĞİ İÇİN VİRÜSÜN SİZE GELME İHTİMALİ VAR’
Dr. İnal, virüsün mutasyona uğradığını belirterek, “Maskeden kurtulmayı ön görmek şu an için  çok zor. Pandeminin hızı, atakları, aşılanma başarısı hepsinin bir arada gelmesi lazım. Kaçırdığımız noktalardan birisi de biz ülkemizde aşılama yapıyoruz ama hala aşılanmayan ülkeler var. Virüs hareket halinde. Virüsün özelliği ne kadar çok bulaşırsa o kadar çok mutasyona açık hale geliyor. Toplumda vaka sayısını 50-100'lere düşürürse mutasyon ihtimali de otomatik olarak düşecek. Bir ülkede aşılanma yapılmadığı sürece onlarda virüsün devam etmesi mutasyonu geçirme ihtimalini artıracaktır. Mutasyon devam ettiği için virüsün size gelme ihtimali var. Bu nedenle Dünya Sağlık Örgütü ‘tüm dünyayı aşılamamız lazım’ diyor. Bizim de amacımızın bu olması lazım. Tüm insanlığın aşılanması gerekiyor ki bu virüsle başa çıkabilelim” ifadelerini kullandı.
FOTOĞRAFLI