Yeşilhisar 10 asırlık peribacasında yaşam dikkat çekiyor

10 asırlık peribacasında yaşam dikkat çekiyor

10.09.2021 - 11:10 | Son Güncellenme:

10 asırlık peribacasında yaşam dikkat çekiyor

10 asırlık peribacasında yaşam dikkat çekiyor

Yasin DALKILIÇ-Metin DEĞİRMENCİ/KAYSERİ, (DHA) - KAYSERİ’nin Yeşilhisar ilçesinde Hayriye Kapusuz (51), yaklaşık 20 yıldır ailesiyle birlikte 2 katlı olan 10 asırlık peribacasında yaşam sürüyor. Kapusuz, “Üst katta yatak odası, alt katta oturma odası, mutfak ve içinde klozet olan bir banyosu var. Yaz, kış bu evde kalıyoruz. Burası yazın çok serin, kışın ise çok sıcak oluyor” dedi.
Yeşilhisar ilçesi Soğanlı Mahallesi, hem bez bebekleri hem de sayısız kayadan oyma kilise ve evleri ile bölgenin önemli turizm noktalarından birisi. Yerli ve yabancı turistlerin ziyaret ettiği 300 nüfuslu mahallede Hayriye Kapusuz, eşi ve kızı ile birlikte 10 asılık peribacasında yaşıyor. Yılın 4 mevsimi asırlık yapıda yaşam sürdüren Hayriye Kapusuz, "20 senedir burayı ev olarak kullanıyorum. Bundan daha önce de burayı kiler olarak kullanıyorduk. Burası iki katlı bir ev. Üst kat yatak odası ve alt kat da oturma odası, mutfak ve içinde klozet olan bir banyosu var.  En alt kısımda ise kilerimiz var. Yaz, kış bu evde kalıyoruz. Yazın çok serin, kışın ise çok sıcak bir ev oluyor" diye konuştu.
'KAYANIN DOKUSUNU BOZMAMAK İÇİN BOYA YAPMIYORUM'
Asırlık yapının her yıl temizlik ve bakımını aslına uygun olarak yapıldığını söyleyen Kapusuz, "Her yıl ilkbahar dönemi temizlik yapıp, kireç ile badana yapıyorum. Tarihi bir yapı olduğu için kesinlikle boya sürmüyorum. Kaya, badanaya daha müsait bir yapı. Evin yapısında oturduğumuz sürece hiçbir bozulma olmadı. Biz de zaten dikkat ediyoruz. İçini hiçbir şekilde bozmadık. Burada yaşadığımızı gören yerli ve yabancı turistler evimizin resmini çekiyor. Bizlerde evimize buyur edip, gezdiriyoruz. Bazen de belgesel çekmek için gelenlerde oluyor" ifadelerini kullandı.
FOTOĞRAFLI