Kilis Kilis’te kişniş hasadına başladı

Kilis’te kişniş hasadına başladı 

13.06.2022 - 14:50 | Son Güncellenme:

Kilis’te kişniş hasadına başladı 

Kilis’te kişniş hasadına başladı

Reşit ÇELEBİOĞLU/KİLİS, (DHA)-Kilis’te, tıbbi aromotik bitkiler arasında yer alan ve yörede küzbara olarak da bilinen 30 bin dönüm alanda ekimi yapılan kişnişin hasadına başlandı.
Tıbbı aramotik bitkiler arasında yer alan yörede küzbara olarak bilinen kişniş hasadına başlandı. Hasada Kilis Ziraat Odası Başkanı İbrahim Kara, Ziraat Mühendisleri Odası Kilis Temsilcisi Güven Özdemir, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü yetkilileri katıldı. Ziraat Odası Başkanı İbrahim Kara, 25-30 bin dönümde kişniş ekimi yapıldığını ifade ederek, “5 yıldır kişniş üretimi artarak devam ediyor.  Kişniş dönüm başına 150-200 kilo veriyor. Arpadan, buğdaydan daha karlı, çünkü kişnişin girdileri çok düşük, gübre kullanılmıyor, ilaçlama yapılmıyor.  Arpa ve buğdaydan fiyat olarak daha yüksek. Kişniş ilaç sanayinde kullanılıyor. Kilis’te 5 bin ton civarında bir üretimimiz var. Çiftçilerimizi kişniş ekmeye davet ediyoruz” dedi.
Ziraat Mühendisleri Odası Kilis Temsilcisi Güven Özdemir ise Kilisli çiftçinin alternatif arayışlar  içerisine girdiğini ifade ederek, “Bunun en büyük nedeni girdi maliyetlerinin yükselmesi, girdi maliyeti az olan yetiştirme yoluna gidiliyor. Bunlardan birisi de kişniştir. Tıbbı Aromatik Bitkiler, içerisinde çörek otu var, diğerleri var. 25 bin dekardan fazla kişniş ekilen alanımız var. Dönümünden 100-150 bazı yerlerde 200 kilo ürün alınıyor” dedi.

FOTOĞRAFLI