Kilis Kilis'te, zeytinyağında 7 bin ton rekolte bekleniyor

Kilis'te, zeytinyağında 7 bin ton rekolte bekleniyor

25.10.2021 - 12:34 | Son Güncellenme:

Kilis'te, zeytinyağında 7 bin ton rekolte bekleniyor

Kiliste, zeytinyağında 7 bin ton rekolte bekleniyor

Reşit ÇELEBİOĞLU/KİLİS, (DHA)- KİLİS'te, 280 bin dekar alanda dikili olan zeytinin hasadına başlandı. Toplandıktan sonra çeşitli işlemlerden geçirilerek elde edilen zeytinyağında 7 bin ton rekolte bekleniyor.
Kilis'te sofralık ve yağlık olmak üzere toplamda 280 bin dekar alanda ekili zeytinin hasadına başlandı. Ağaçlardan toplandıktan sonra kırma ve ezme işlemleri yapılan zeytin daha sonra çeşitli işlemlerden geçirilip presleme yapıldıktan sonra zeytinyağına dönüştürülüyor. Satışa hazır hale getirilen zeytinyağı satışa sunuluyor.
Tescilli Kilis zeytinyağını dünyaya tanıtmaya çalıştıklarını ifade eden Kilis Organik Zeytin Üreticileri Birliği Başkanı Hüseyin Polat, "Çiftçilerimiz topladıkları zeytini kasalarda getirip tesiste soğuk sıkım yaparak kaliteli zeytinyağı meydana getiriyoruz. Markamızla dünyaya açıldık ve açılmaya da devam edeceğiz. Katar, Amerika, Kanada'ya sattık. Almanya, İran, Libya ile görüşmelerimiz var. Kilis zeytinyağını satmaya devam edeceğiz." diye konuştu.
Kilis Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Güven Özdemir de kentte yaklaşık 280 bin dekar alanda zeytin üretimi yapıldığını ve yaklaşık 7 bin ton zeytinyağı üretimi beklediklerini belirterek şunları söyledi:
"Oylum Höyük'teki kazı çalışmalarında yaklaşık 4 bin 500 yıllık zeytin çekirdeğine rastlandı. Bu da şunu gösteriyor ki daha önce de burada zeytincilik yapılmış. Çiftçilerimiz hummalı şekilde çalışmaya başladı. Rekoltemiz geçen yıla nazaran bu sene düşük. Kurak bir mevsim. Yağış bekliyoruz. Yağışla beraber inşallah yağlanma oranının artacağına inanıyoruz. Şu anda hasat yapan çiftçilerimizin yağlarında asit oranı çok düşüktür. Polifenol oranı çok yüksektir. İlaç mahiyetinde kullanılabilir. Bu yıl yaklaşık 7 bin ton zeytinyağı üretimi bekliyoruz."
FOTOĞRAFLI