Kırıkkale Kırıkkale'de 'çörek otu' ekim alanı genişletilecek

Kırıkkale'de 'çörek otu' ekim alanı genişletilecek

06.07.2022 - 18:43 | Son Güncellenme:

Kırıkkale'de 'çörek otu' ekim alanı genişletilecek

Kırıkkalede çörek otu ekim alanı genişletilecek

Burak CAN/KIRIKKALE, (DHA)- KIRIKKALE’de alternatif ürün olarak ekim yapılan 'çörek otu' alanı önümüzdeki yıl daha da arttırılacak.
İl Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından Karakeçili ilçesindeki Taner Yenice’nin arpa tarlasında 'hasat şenliği' düzenlendi. Şenliğe Kırıkkale Valilisi Bülent Tekbıyıkoğlu, İl Tarım ve Orman Müdürü Sırrı Yılmaz, protokol üyeleri ve çiftçiler katıldı. Vali Tekbıyıkoğlu yaptığı konuşmada, "İl genelinde ortalamanın üzerinde bir verimlilik var. Yaşanan afetin götürdükleri de var; ama yağmurların getirdiği nimet ve bereket de var. Hasat döneminin çiftçilere hayırlı olmasını diliyorum. İl genelinde 1 milyon 100 bin dekara buğday ekildi, 850 bin dekara da arpa ekimi yapıldı. Arpanın verimliliği bir miktar yüksek olmakla birlikte ikisinin de ortalaması dekar başına yaklaşık 300 kilogramın üzerinde. Bereketli diyebileceğimiz bir sezon. Tarım ve Orman Bakanlığı ve il müdürlüğü olarak dekar başına yüzde 3 oranında dane kaybının olabileceğini düşünüyoruz. İl müdürlüğümüzün yaptığı çalışmalarla bu ilimizde yüzde 1,5 seviyelerinde kaldı. Bunun da ilimizin ekonomisine katkısı 63 milyon lira" ifadelerini kullandı.
'ÇÖREK OTU, DAHA AZ GÜBRE VE SU İSTİYOR'
Vali Tekbıyıkoğlu, yeni alanlar, teknikler ve ürünlerin üzerine yoğunlaşılması gerektiğine dikkat çekerek, "Özellikle çörek otunun bölgemizde çok daha yetiştirilebileceğini ve daha karlı olduğunu tespit ettik. Daha az gübre ve su istiyor. Domuz tehdidi yok ve çok daha mukavemetli bir bitki. Karlılığına baktığımızda yeni ürünlerin çiftçilerimize bire birden daha fazla kazandırdıklarını görüyoruz. Çörek otunun dikimine 2 yıl önce başladık ve geçen yıl itibarıyla 9 bin dönüm civarında ekim gerçekleştirdik. Hem bakanlığımızın hem de valiliğimizin destekleriyle bu yıl ilave olarak 5 bin 200 dekar kadar bir alana daha çörek otunu ekmiş olacağız. Hububattan daha karlı" dedi. (DHA)
FOTOĞRAFLI
 

Yazarlar