Kocaeli Milli Savunma Bakanı Işık: Niye bugün yapıyoruz?

Milli Savunma Bakanı Işık: Niye bugün yapıyoruz?

19.03.2017 - 18:07 | Son Güncellenme:

"(16 Nisan halk oylaması) Niye bugün yapıyoruz? AK Parti bugün güçlü, Türkiye bugün yapmazsa bir daha da yapamaz. Ve bu defa Türkiye bir sistem krizinin içerisinden bir türlü çıkamaz." -"Türkiye 'Evet' derse bu çift başlılık ortadan kalkacak. Nasıl kalkacak? Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nde, başbakanlık ve cumhurbaşkanlığı birleşiyor. Ve halk bunu doğrudan sandıkta seçiyor. Türkiye'de biz demokrasinin yerleşmesini istiyorsak, kökleşmesini istiyorsak, bu sistem bizim için çok daha iyidir"

Milli Savunma Bakanı Işık: Niye bugün yapıyoruz

KOCAELİ (AA) - Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, 16 Nisan'da yapılacak halk oylamasına ilişkin, "Niye bugün yapıyoruz? AK Parti bugün güçlü, Türkiye bugün yapmazsa bir daha da yapamaz. Ve bu defa Türkiye bir sistem krizinin içerisinden bir türlü çıkamaz." dedi.

Haberin Devamı

Gebze ilçesindeki bir otelde sivil toplum kuruluşlarının kadın üyeleriyle bir araya gelen Bakan Işık, burada yaptığı konuşmada, 16 Nisan'daki halk oylamasında vatandaşların oylarını bilinçli bir şekilde kullanmasının önemli olduğunu belirtti.

Türkiye'nin hızını yavaşlatan birtakım düzenlemelerin ve var olan birtakım sıkıntıların 2007'deki "367 garabeti"yle iyice ortaya çıktığını vurgulayan Işık, sistemin tıkandığına işaret etti.

Bugünkü sistem devam ettiği takdirde çift başlılığın olacağını aktaran Bakan Işık, şunları söyledi.

"O zaman kimin dediğinin olacağına kim karar verecek? İkide bir mahkemeye mi gideceğiz? Mahkemelik bir sistemle Türkiye yoluna devam edebilir mi? Bakın biz Fırat Kalkanı Harekatı'nı başlattık. DEAŞ sürekli canlı bomba eylemi yapıyor, Kilis'e, Antep'e füze atıyor. Ciddi bir güvenlik tehdidi vardı. Şimdi size soruyorum, böyle zayıf, parçalı bir hükümet yapısıyla bu kararları almak mümkün olabilir mi? 7 Haziran'dan sonra bu hükümetin kurulduğunu varsayalım, HDP böyle bir karara 'evet' der mi? Terörle mücadeleye evet der mi? Ne olacak, tam bir kaos. Niye bugün yapıyoruz? AK Parti bugün güçlü, Türkiye bugün yapmazsa bir daha da yapamaz. Ve bu defa Türkiye bir sistem krizinin içerisinden bir türlü çıkamaz."

Haberin Devamı

Halk oylamasına yönelik eleştirilere değinen Bakan Işık, "Yoksa efendim 'Tayyip Erdoğan kendisi için istiyor, inanın Sayın Cumhurbaşkanımız kendisi için bir şey isteyecek olsa, söyleyeceği tek cümle var. 82 Anayasası'na dokunmayın. Niye? Yetki çok, sorumluluk yok. Her türlü yetki var cumhurbaşkanın da ama hiç sorumluluğu yok. Kendisi için bir şey isteyen bir kişi, bunu değiştirir mi? Siz ne yaparsanız yapın vatana ihanet dışında yargılanamıyorsunuz. Buna mukabil her atamada siz yetkilisiniz. Bakanlar Kurulunun hiçbir kararı, cumhurbaşkanının imzası olmadan yürürlüğe giremiyor şu andaki sistemde. Peki kendisi için bir şey istese bunu niye değiştirsin? Bu Türkiye için gerekli. Niye? Türkiye'de maalesef bir gövdede iki baş oluştu. Bir gövde iki başı taşır mı?"

Haberin Devamı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarını da eleştiren Bakan Işık, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Geçen gün Sayın Kılıçdaroğlu örnek vermiş, 'Bir uçakta da 2 kaptan oluyor demiş, pilot oluyor demiş. Tabii Sayın Kılıçdaroğlu, maalesef bu noktada ya gerçeği biliyor da tam söylemiyor, ya da gerçekten bilmiyor. Evet 2 kaptan var ama birinci kaptan var ikinci kaptan var. Uçağın kaptanı belli. Uçağa bindiğinizde ne diyor, 'Kaptanınız konuşuyor.' diyor, 'Kaptanlarınız konuşuyor.' demiyor. Birinci kaptana bir şey olursa ikinci kaptan devreye giriyor. Ama aynı yetkiye sahip, aynı statüye sahip 2 kaptan yok uçakta. Öyle olsa... Bizim askerlerin bir sözü var, 'Bir gemiyi iki kaptan batırır.' derler. Aynı yetkiye sahip iki kaptan olursa bir gemide, işte o gemi ne yapar, batar. Şimdi Türkiye'nin de durumu bu. Bu açıdan bu anayasa değişikliğini yapıp, bu çift başlılığı ortadan kaldırmak zorundayız. Peki Türkiye 'Evet' derse ne olacak, ne değişecek? Türkiye 'Evet' derse bu çift başlılık ortadan kalkacak. Nasıl kalkacak? Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nde, başbakanlık ve cumhurbaşkanlığı birleşiyor. Ve halk bunu doğrudan sandıkta seçiyor. Türkiye'de biz demokrasinin yerleşmesini istiyorsak, kökleşmesini istiyorsak, bu sistem bizim için çok daha iyidir. Neden? Çünkü siz, sizi kimin yöneteceğine, ülkeyi kimin idare edeceğine doğrudan sandıkta karar veriyorsunuz. O kişi sandıkta doğrudan yetkiyi aldığı için bir daha mecliste güvenoyu gensoru gibi problemlerle karşılaşmıyor."

Haberin Devamı

(Sürecek)