10.09.2022 - 10:49 | Son Güncellenme:
DHA
Hasan DÖNMEZ/KONYA,(DHA) - NECMETTİN Erbakan Üniversitesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen 7’inci Ulusal Üstün Yeteneklilerin Eğitimi Kongresi’ ve ‘6’ıncı Ulusal Çocuk Araştırmaları Kongresi’nde ortaokul ve lise öğrencilerinin projeleri sunuldu. Projelerde; ailesinin karbon ayak izinden, yaşadığı kentin karbon salınımını araştıran, cezaevlerinde anneleriyle kalan çocukların, çocuk haklarına ilişkin metaforik algılarını araştıran, bordaki hidrojeni katalizör yardımıyla açığa çıkararak hidrojen depolanması ve taşınmasını kolaylaştıran projeler kongreye sunuldu.
Necmettin Erbakan Üniversitesi, Milli Eğitim Bakanlığı, Konya Büyükşehir Belediyesi ve MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü iş birliğiyle düzenlenen, 7’inci Ulusal Üstün Yeteneklilerin Eğitimi Kongresi’ ve ‘6’ıncı Ulusal Çocuk Araştırmaları Kongresi’nde ortaokul ve lise öğrencilerinin projeleri kongreye sunuldu. Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Ahmet Kurnaz, “Bu kongreye 50’den fazla şehirden katılan 165 bildiriyi sunmak üzere 396 çocuk aramızda bulunuyor. Bu araştırmalar, çocukların ilgilerini çeken konularda tamamen bilimsel araştırma metodolojisi içerisinde yürütülmüş araştırmalardan oluşmakta.” dedi.
AİLESİNDEN YOLA ÇIKIP İLÇESİNİN KARBON AYAK İZİNİ HESAPLADI
‘Ailemin Birincil Karbon Ayak İzinden İlçemin (Yenişehir/Bursa) Son Beş Yıllık Birincil Karbon Ayak İzine Yolculuk’ adlı projesiyle BTSO Bilim ve Sanat Merkezi’nden katılan Nisa Naz Herel, “Öncelikli olarak ailemin birincil karbon ayak izini hesapladım. Ardından da TÜİK verilerini kullanarak ilçemin son 5 yıllık birincil karbon ayak izini hesapladım. Bunu da Yenişehir Belediyesi ile paylaşıp farkındalık oluşturmak istedim. Günümüzün en büyük sorunlarından biri karbon sorunu, bununla ilgili insanlara farkındalık oluşturmak istedim. Cumartesi günleri diğer günlere nazaran karbon salınımının daha fazla olduğunu fark ettim bu da mazot tüketiminden kaynaklı. Mazotun bizim dünyamıza bıraktığı iz çok büyük. Bunları tüketirken tasarruflu davranmamız gerekiyor. Böyle giderse 2050 yılında dünya kurak bir yer olacak.” dedi.
HİDROJEN ENERJİSİNDE KOLAYLIK
‘Amonyak Boran Hidrolizinde Kullanılmak Üzere Manyetik Nikel Partiküllerin Sentezi, Tanımlanması ve Hidroliz Tekime Kinetiğinin İncelenmesi’ projesini tanıtan lise öğrencisi Hamza Demir, “Çalışmam hidrojen enerjisinin depolanma ve taşınma sorununu ortadan kaldırmak üzere yapılmış bir çalışma. İnsanlar son zamanlarda hidrojen enerjisine yönlenmiş durumda. Hidrojen yakıt pillerinde gaz olarak depolanmaktadır. Hidrojen çok fazla hacim kaplayan bir gaz olduğu için taşınma ve depolanma sorunlarına neden oluyor. Sıvı olarak depolanması da maliyet kayıplarına sebep olmakta. Ben de bor bileşiklerinde kimyasal olarak bulunan hidrojeni sentezlediğim katalizörümle açığa çıkardım. Bunu yapmamdaki sebep ülkemizin bor minerali açısından dünyanın en zengini olması.” şeklinde konuştu.
CEZAEVLERİNDE ANNELERİYLE YAŞAYAN ÇOCUKLARIN METAFORİK ALGILARINI ARAŞTIRDI
‘Cezaevinde Annelerinin Yanında Mahkum Olan Çocukların Çocuk Haklarına İlişkin Metaforik Algıları’ projesini anlatan lise öğrencisi Gülin Buturak, “Araştırmamda cezaevlerinde anneleriyle birlikte mahkum hayatı yaşayan çocukların kendi haklarına ilişkin farklılıkların yetersiz olduğunu gördüm. Ve çocukların kendi haklarıyla ilgili daha da bilinçlenmesi için böyle bir araştırma yaptım. Cezaevlerinde anneleriyle kalan çocukların, çocuk hakların çocuk haklarını ne kadar bildiği üzerine bir saha araştırması yaptık. Ancak bu araştırmada çocukların yaşları 4-6 yaşlarında oldukları için kendi yaşlarına uygun sorular sorduk ve sözel olarak cevaplar aldık. Biz de çocukların öğrendikleri bilgileri resimlere dökmesini istedik. Resimleri onların metaforlar yoluyla değerlendirdik.” diye konuştu.(DHA)
FOTOĞRAFLI