Mersin CEZAEVİNDE KADINA ŞİDDETİ ÇİZDİ

CEZAEVİNDE KADINA ŞİDDETİ ÇİZDİ

16.12.2015 - 16:17 | Son Güncellenme:

.

CEZAEVİNDE KADINA ŞİDDETİ ÇİZDİ

İzmir’in Aliağa Yeni Şakran Kadın Kapalı Cezaevinde yatan ve 22 yıldır hükümlü olan Aynur Epli’nin, son 3 yılda cezaevinde çizdiği kadına yönelik şiddeti anlatan resimleri Mersin’in Akdeniz Belediyesi tarafından sergilendi.
Akdeniz Belediyesi Kadın Meclisi ile Mersin Görülmüştür Ekibinin 10-17 Aralık İnsan Hakları Haftası kapsamında, 22 yıldır cezaevinde kalan siyasi mahkum Aynur Epli’nin çizimlerinden oluşan "İçeride Dışarıda Kadın" adlı resim sergisi açıldı. Kadına yönelik şiddetin resmedildiği sergideki resimler, Aynur Epli’nin son 3 yılda Görülmüştür Ekibine yolladığı çalışmalardan oluşuyor.
Belediye yanındaki parkta Mersinlilerin beğenisine sunulan serginin açılışına, Akdeniz Belediyesi Eş Başkanları Yüksel Mutlu ve Mehmet Fazıl Türk ile çok sayıda davetli katıldı. Sergide, Aynur Epli’nin yaşam öyküsü anlatılırken, cezaevinden gönderdiği mektup okundu. Epli, mektubunda, sergisini Muş Varto’da yaşamını yitiren Kevser Eltürk ile Tarsus’ta katledilen Özgecan Aslan’a affettiğini yazdı.
Sergiyi gezen Akdeniz Belediye Eşbaşkanı Mutlu, kadına yönelik şiddetin 22 yıldır tutsak olan bir kadın tarafından resmedilerek teşhir edildiğini söyledi. Şiddet nedeniyle hayatını kaybeden tüm kadınları andıklarını ifade eden Mutlu, "Kadın meselesi, kısa zamanda çözülebilecek bir sorun değil. Biz kadınlar, yıllardır eril zihniyetle mücadele etmekteyiz. Her gün katledilirken buna paralel devlet şiddetiyle de birebir karşı karşıyayız. Bu mesele derin, politik ve yüzyıllara yayılan bir erkek şiddeti meselesidir. Aynur Epli’nin zor şartlarda çizdiği bu resimler de insanlar arası ilk çelişkinin, ’kadın-erkek çelişkisi’ olduğuna vurgu yapan, kadının nasıl ezildiğini, erkek egemen iktidarların, kadınlarla nasıl uğraştığını ortaya koyan çizimlerdir. Aynur Epli’ye, duyarlılığından dolayı teşekkür ediyor, hayal gücünü kullanarak üretime devam etmesini diliyoruz. Sergide emeği geçen tüm arkadaşlarıma şükranlarımı sunuyorum" dedi.
Epli’nin, hiçbir eğitim almadan çizdiği son 3 yılda ortaya çıkan 45 eseri, 18 Aralık 2015 Cuma gününe dek Akdeniz Belediyesi yanındaki parkta ziyaretçilere açık olacak.