Niğde "Motokask" İcadı İle Motor Kazalarını Önlemeye Çalışıyorlar

"Motokask" İcadı İle Motor Kazalarını Önlemeye Çalışıyorlar

15.11.2017 - 10:29 | Son Güncellenme:

.

Motokask İcadı İle Motor Kazalarını Önlemeye Çalışıyorlar

NİĞDE (AA) - Niğde Akşemseddin Bilim ve Sanat Merkezi (BİLSEM) 8. sınıf öğrencileri Dilek Öykü Ahraz ve Efe Gündeğer, geliştirdikleri "Motokask" icadı ile uluslararası başarı elde etti.

Haberin Devamı

Ahraz ve Gündeğer, geliştirdikleri "Motokask" projesi ile Samsung'un Türkiye'de düzenlediği "Samsung Geleceğin Mucitleri" projesinde birinci ve Samsung'un dünya çapında düzenlediği "Gelecek için Çözüm" programında ABD ve Çin ile beraber en yenilikçi en iyi 3 projeden biri oldu.

Yapılan icat, motosiklet kaskı içerisinde bulunan dokunma sensörü sayesinde kaskın takılı olup olmadığını kontrol kartına gönderiyor. Kask takıldığında kaskın içinde bulunan sinyal verici ile motosiklette bulunan alıcıya sinyal gönderiliyor ve motorun çalışması sağlanıyor.

Ahraz, BİLSEM'de gazetecilere yaptığı açıklamada, babasının olay yeri inceleme grup amirliği yapan bir polis memuru olduğunu ve ondan duyduğu motor kazalarından dolayı bu projeyi yapmak istediğini söyledi.

Haberin Devamı

Motosiklet kazalarını duyduğu zaman çok üzüldüğünü belirten Ahraz, şöyle konuştu:

"Motosiklet kazalarının çok sık yaşandığını babam bana söylemişti. Ben de bu durumu öğrendiğimde çok üzüldüm, babam da çok üzgün geliyordu eve. Servisle okula gelirken bir motosikletli adam görmüştük, adam çok rahat şekilde kasksız kullanabiliyordu ve yolda motosiklet ile çok garip hareketler yapıyordu. Bunu görünce aklıma bu proje geldi. Kask takmadığın zaman motorun çalışmadığı nasıl bir proje yapabilirim diye düşündüm. Sonra Efe arkadaşımla bu durumu paylaştım ve bu projeyi 3 boyutlu bir makete döktük."

Gündeğer ise, "Motokask" icadının nasıl çalıştığını şu sözlerle anlattı:

"Kaskın içinde dokunma sensörümüz bulunuyor. Dokunma sensörü alıcı ve vericiye sinyal gönderiyor, motosiklet sürücüsü kaskı takmadıysa hoparlörden ses geliyor ‘lütfen kaskı takınız ‘ diye. Bu şekilde sürücünün kaskı takıp takmadığını anlıyoruz. Sesli uyarıdan sonra kaskı takarsak motorumuz çalışıyor."

Danışman öğretmen Ertuğrul Özar da, proje ile motosikletlerin kasksız kullanılamayacağını ve bu sayede kazalarda olumsuzların en aza indirileceğini söyledi.