Samsun Abd'nin Kudüs'ü "İsrail'in Başkenti" Olarak Tanımasına Tepkiler

Abd'nin Kudüs'ü "İsrail'in Başkenti" Olarak Tanımasına Tepkiler

08.12.2017 - 17:00 | Son Güncellenme:

.

Abdnin Kudüsü İsrailin Başkenti Olarak Tanımasına Tepkiler

SAMSUN (AA) - ABD'nin Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıması, Samsun'un Vezirköprü, 19 Mayıs, Bafra, Ladik, Havza, Çarşamba ve Terme ilçelerinde protesto edildi.

Haberin Devamı

Vezirköprü ilçesinde cuma namazının ardından Köprülü Mehmet Paşa Camisi önünde toplanan vatandaşlar, Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıyan ABD Başkanı Donald Trump'a tepki gösterdi.

Grup adına basın açıklamasını okuyan AK Parti Vezirköprü İlçe Başkanı Halil İbrahim Doğan, ABD Başkanı Trump’ın hukuksuz Kudüs açıklamasının insanlık vicdanını yaraladığını ve bölgedeki sorunları derinleştirdiğini söyledi.

Kararı asla kabul edilemez gördüklerini vurgulayan Doğan, "İslam’ın sesini susturmak, kendi kurguları olan terör örgütlerini bahane ederek Müslümanların iradelerini esir etmek isteyenler, tarihte defalarca olduğu gibi yine hüsrana uğrayacaklardır. İslam'ın harem-i izzeti Kudüs'ü tacize teşebbüs edenler, tüm Müslümanların Selahaddin Eyyubi ruhunun dirilip karşılarına dikildiğini göreceklerdir." ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

- 19 Mayıs

19 Mayıs ilçesinde cuma namazının ardından Merkez Camisi önünde toplanan grup, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasını protesto etti.

19 Mayıs Belediye Başkanı Osman Topaloğlu, alınan kararın İsrail ve Filistin toplumları arasındaki husumeti artırmaktan başka sonucu olmayacağına dikkati çekti.

Grup, açıklamanın ardından dağıldı.

- Bafra

Bafra ilçesinde, AK Parti İlçe Teşkilatınca cuma namazının ardından düzenlenen gösteride, karara tepki gösterildi.

Kur'an-ı Kerim tilavetinin ardından AK Parti İlçe Başkanı Tuncay Yurduseven, konuşma yaptı.

Gösteriye, AK Parti Samsun Milletvekili Orhan Kırcalı, Bafra Kaymakamı Ali Fuat Türker, Belediye Başkanı Zihni Şahin, CHP Bafra İlçe Başkanı Nihat Oktay, MHP İlçe Başkanı Abdurrahman Çamaş, Saadet Partisi İlçe Başkanı Mustafa Öcal ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

- Ladik

Ladik'te cuma namazının ardından Avcı Sultan Mehmet Camisi önünde toplanan vatandaşlar, kararı protesto etti.

Belediye Başkanı Selim Özbalcı, burada yaptığı açıklamada, ABD'nin Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanımasına karşı Müslümanların tek vücut olması gerektiğini söyledi.

Ümmetin birliği için Kudüs davasında topyekun kenetlenip eşitsizliği ortadan kaldıracaklarını belirten Özbalcı, bu kararın kesinlikle kabul edilemez olduğunu vurguladı.

Haberin Devamı

Grup, vaiz Nizamettin Bayraktar'ın yaptığı duanın ardından dağıldı.

- Havza

Havza ilçesinde, AK Parti İlçe Başkanlığınca düzenlenen gösteride, ABD'nin Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıması kınandı.

Kevser Cami önünde yapılan basın açıklaması okuyan AK Parti İlçe Başkanı Sebahattin Özdemir, Müslümanların kanı üzerinden siyaset yapmaya kalkanlara, karşı tepkilerini ortaya koyacaklarını ifade etti.

Kudüs'ün bütün Müslümanların ortak davası olduğuna dikkati çeken Özdemir, "Dünya Müslümanları olarak bütün kavgalarımızı, kırgınlıklarımız bir tarafa bırakarak sesimizi yükseltmek için buradayız. İnşallah Havza’dan yükselen bu ses önce Samsun, sonra Türkiye, sonra bütün dünyada karşılık bulacak." dedi.

Havza Belediye Başkanı Murat İkiz'in de katıldığı gösterinin ardından, İlçe Müftüsü İlyas Akyazı tarafından Kudüs için dua edildi.

- Çarşamba

Çarşamba ilçesinde, ABD'nin Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıması, Zübeyde Hanım Meydanı'nda Memur-Sen tarafından düzenlenen gösteri ile protesto edildi.

Haberin Devamı

Eğitim Bir-Sen Çarşamba Temsilcisi Osman Şafak, burada yaptığı açıklamada, Amerika'nın bu hamlesinin insanlık için manevi ve tarihi kıymete sahip, dünya barışının sembolü olması gereken Kudüs'ü savaş gerekçesine dönüştürmek amacı taşıdığını anlattı.

ABD'nin bu girişiminin, Kudüs üzerinden diplomatik ve ekonomik zeminde devam eden örtülü üçüncü dünya savaşını, İslam coğrafyasında fiili bir savaşa dönüştürmenin hamlesi olduğunu ifade eden Şafak, "Kudüs, bütün inançlar için ortak tarih, ortak coğrafya, ortak kültür ve hepsinden öte, ortak kader ve birlikte yaşamak demektir. Kudüs’ün bu vasıflarının yok edilmesine izin veremeyiz. Kudüs’ün insanlığın ortak mirası olduğu gerçeğine ihanet ettiremeyiz." diye konuştu.

- Terme

Terme Belediye Meclisi, ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanımasını kınadı.

Terme Belediye Meclisi Aralık Ayı Toplantısı, meclis toplantı salonunda gerçekleştirildi.

Haberin Devamı

Toplantıda, gündem maddelerinin görüşülmesine geçilmeden önce ABD'nin Kudüs'ü "İsrail'in başkenti "olarak tanımasını kınayan bildiri okundu.

Bildiriyi okuyan Belediye Başkanı Şenol Kul, bütün dünya Müslümanları gibi Terme Belediyesi ve meclis üyeleri olarak ABD'nin Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanımasını şiddetle kınadıklarını söyledi.

Toplantıda, daha sonra gündem maddeleri görüşüldü.