Samsun FERHAT: “TÜRKİYE’DEKİ ASANSÖRLER GÜVENSİZ”

FERHAT: “TÜRKİYE’DEKİ ASANSÖRLER GÜVENSİZ”

08.10.2014 - 10:42 | Son Güncellenme:

.

FERHAT: “TÜRKİYE’DEKİ ASANSÖRLER GÜVENSİZ”

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Ürünleri Güvenliği ve Denetimi Daire Başkanı Erol Ferhat, geçen yıl denetlenen 152 bin asansörün yüzde 63’ünün kırmızı etiket aldığını ve bu rakamlara göre Türkiye’deki asansörlerin güvensiz olduğunu söyledi.
Samsun’da Ürün Güvenliği Haftası kapsamında, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Genel Müdürlüğü tarafından 23 Nisan Ortaokulu’nda stant açıldı.
Açılan stantta Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Ürünleri Güvenliği ve Denetimi Daire Başkanı Erol Ferhat, İl Müdür Vekili Nazmi Gedikli ve beraberindekiler öğrencilere ürün güvenliğinin önemine işaret ettiler.
Öğrencilere ürün güvenliği hakkında bilgi veren Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Ürünleri Güvenliği ve Denetimi Daire Başkanı Erol Ferhat, “Bakanlığımız piyasaya arz edilen sanayi ürünlerinin ilgili teknik düzenlemesine uygun olarak üretilip üretilmediğini ve güvenli olunup olunmadığının doğrulanmasına yönelik olarak Piyasa Gözetimi ve Denetimi (PGD) faaliyetleri gerçekleştirilmektedir” dedi.
DENETİME TUTULAN HER 5 ÜRÜNLER BİRİ UYGUNSUZ
2014 yılında Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak ilk 9 aylık dönemde 56 bin 311 adet ürün denetime tabi tutulduğunu belirten Ferhat, “Bunlardan 10 bin 451 adeti uygunsuz bulunmuştur. Yani her 5 üründen bir tanesi uygunsuz bulunmuştur. Bu süreçte uygunsuz bulunan ürünlerden 721 adeti test ve muayene için gönderilmiş, 43 adet ürünün de piyasa arzı yasaklanarak toplatılmasına karar verilmiştir. Bu süreçte uygunsuzluk tespiti yapılan ürünlere yönelik olarak 1 milyon 900 bin lira idari para cezası uygulanmıştır. Bakanlığımızca bin 500 ana ürün başlığı altında binlerce ürün denetlenmektedir. Bu yıl denetlenen 56 bin 311 ürünün içersinde asansörler, makineler, gaz yakan cihazlar, evlerde kullandığımız şofbenler, elektrikli ev aletleri, basınçlı kaplar, tüpler gibi ürünler denetime tabi tutulmuştur” diye konuştu.
TÜRKİYE’DEKİ ASANSÖRLER GÜVENSİZ
Yapılan denetimlerde en fazla güvensizliğin asansörlerde tespit ettiklerinin altını çizen Ferhat, “Genelleme yaparsak en fazla güvensizlik tespit ettiğimiz ürünler asansörler olmuştur. En fazla idari para cezası uyguladığımız ürünlerde yine asansörler olmuştur. Türkiye’de şuanda istatistik verilerine göre 350 bine yakın kayıtlı asansör var. 2013 yılında bu asansörlerden 152 bin tanesi denetime tabi tutulmuştur. Bu asansörlerin yüzde 63’ü uygunsuz bulunmuş ve kırmızı etiketle işaretlenmiştir. Yüzde 9’i sarı işaretle, geriye kalan yüzde 29’u da yeşil etiketlenme etiketlenmiştir. Kırmızı etiketle etiketlenen asansörler acil bakım ihtiyacı olan ve risk taşıyan asansörlerdir. Denetimler sonucu bir asansör kırmızı etiketle etiketlendiyse bunun yönetici tarafından acil olarak bakımının yaptırılması gerekmektedir. Sarı ile işaretlenen asansörlerimiz ise kısa vadede bakım ve tamirinin yapılması gerekmektedir. Yeşil işaretler ise asansörlerimizin kullanılmasında herhangi bir mani olmayan asansörlerimizdir. Geçen yıl denetlenen 152 bin asansörün yüzde 63’ü kırmızı etiket aldıysa bu bir asansörlerin güvensizlik göstergeleridir” şeklinde konuştu.
Asansör denetimlerinin belediyeler tarafından yapılmakta olduğunu ifade eden Ferhat, “Asansörlerin denetimleri belediyeler tarafından A tipi muayene kuruluşlarına yaptırılıyor. Bakanlığımız yapmış olduğu denetimler ise asansör yönetmeliği ve asansör işletme ve bakım yönetmeliği çerçevesinde uygunluğunun doğrulanması, montaj ve montajcı firmalar ile bakım firmaların denetlenmesine yönelik olmaktadır. Ama kullanıma yönelik periyodik denetimler belediyeler tarafından A tipi muayene kuruluşlarına yaptırılmaktadır. Bu konuda yetki belediyelerdedir. Tüketicilerimiz belki işaretlerin ne anlama geldiğini bilmiyor olabilir. Apartmanlarında kullandıkları asansörün üzerinde kırmızı etiket yapıştırıldıysa, apartman yöneticilerini uyarmaları gerekiyor. Bunun biran önce bakım ve onarımının yapılması için yöneticilerini uyarmaları ve biran önce harekete geçmeleri gerekiyor” ifadelerini kullandı.
SANAYİ VE GAZ TÜPLERİNE YÖNELİK DENETİMLER
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak piyasa arz edilen sanayi ürünleri yıllık programlar çerçevesinde denetlendiğini belirten Ferhat, şöyle devam etti: “Bu denetimler vatandaşlarımızdan gelen ihbar ve şikayetler üzerine ve ani denetimler şeklinde gerçekleştirilmektedir. Ancak bunun haricinde riskli ürün grubu dediğimiz ürünlere yönelik olarak da proje bazlı denetimler gerçekleştirmekteyiz. Bunlardan bir tanesi de sanayi ve gaz tüplerine yönelik denetimlerdir. Bu çerçevede geçtiğimiz yıl ve bu yıl süreci devam ediyor. Sanayi ve gaz tüplerine yönelik tüm dolum tesisleri denetlenmiştir ve kullanım yerlerinde bu tüpler denetlenmiştir. Özellikle 413’ü hastanelerde olmak üzere 860 kullanım yerinde 11 bin adet tüp denetimi yapılmıştır. Bunlardan yaklaşık 5 bin 200 tanesi uygunsuz bulunmuş ve bunlara yönelik gerekli tedbirler alınmıştır.”
KAPLAMA LASTİK DENETİMLERİ
Kaplama lastiklere yönelik denetimlere de başladıklarının altını çizen Ferhat, sözlerini şöyle tamamladı: “Tüm Türkiye’de yapmış olduğumuz kaplama lastiklere yönelik denetimlerde 184 adet kaplama lastik imalatçısı olduğuna yönelik tespit yapıldı. Bu denetimlerde 14 adet üreticinin tip onay belgesinin olduğu geri kalanının ise herhangi bir belgesi olmadan bu ürünleri ürettiği tespit edildi. Bu süreçte Bakanlığımızca yapılan çalışmalar sonucunda ilk 9 aylık dönem sonucunda tip onay belgesine sahip olan firma sayısı 100’e çıkmıştır. 60 adet firmanın da tip onay başvuruları ilgili onay kuruluşlarında devam etmektedir.”