19.03.2014 - 15:52 | Son Güncellenme:
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Davut Güven, dünya standartlarında bir tüp bebek hizmeti verdiklerini söyledi.
Yrd. Doç. Dr. Davut Güven, OMÜ Tıp Fakültesi’nde 5 yıldır devam eden tüp bebek hizmeti hakkında bilgi verdi. OMÜ Tıp Fakültesi Tüp Bebek Merkezi’nin halk tarafından gün geçtikçe daha çok bilinmeye başlandığını söyleyen Davut Güven, “Tüp bebek, ülkelerin nesillerinin çoğalması için artık çağımızda oldukça yaygın olarak kullanılan bir yöntem. Yaklaşık 1 senelik bir süre içinde korunmasız bir şekilde düzenli cinsel ilişkiye girilen kişilerin çocuğu olmazsa biz o hastalara ‘infertilit’ hasta diyoruz. Bu grup ülkemizde ve bölgemizde oldukça yaygın. Bölgemizde çok iyi bir hizmet verdiğimizi düşünüyorum. OMÜ Tüp Bebek Merkezi’nde 2010 yılında 280, 2011 yılında 369, 2012 yılında 345, 2013 yılında 356 olmak üzere toplamda bin 350 tüp bebek uygulaması gerçekleştirildi" dedi.
İnfertiliteile hastalığının Türkiye’de ve bölgede tedavi edilebildiğini dile getiren Yrd. Doç. Dr. Davut Güven, “Dünyanın neresinde ne yapılıyorsa bizim ülkemizde de hocalarımızın sayesinde gayet rahat bir şekilde yapılabiliyor. Bu anlamda Karadeniz Bölgesi’nde de böyle bir merkezin olması, başarıyla çalışması bizi de sevindiriyor. Halkımız buradan rahat bir şekilde hizmet alabiliyor. Sosyal güvencesi olan ya da olmayan her tür hasta bize başvurabiliyor. Biz hastamızı burada karşılıyoruz ekip halinde, önce iyi bir değerlendirme yapıyor ve çocuk sahibi olamamasının sebebini öncelikle araştırıyoruz. Sebebi bulduktan sonra da eğer hastanın çocuk sahibi olması için gerekli yöntem bir tüp bebek ise onu başarılı bir şekilde uyguluyoruz. Bize başvuran hastalarımızın hepsi de illaki tüp bebek olacak diye bir durum söz konusu değil. Sebebini bulduğumuz, tüp bebek olmadan hastalığını ortadan kaldırabileceğimiz hastalarımızda da aşılama yöntemi ile gebelik elde edebiliyoruz” şeklinde konuştu.
Tüp bebek tedavisinde izlenecek yol hakkında bilgi veren Güven şöyle konuştu: “Öncelikle erkek ve kadının bize birlikte ve adetin özellikle ikinci gününde başvurmasını istiyoruz. İlk olarak bir hormon tetkiki yapıyoruz. Bir ultrasonla gebe kalmasına engel bir durum var mı diye bayanın yumurtalıklarını ve rahmini değerlendiriyoruz. Bu yaptığımız tetkiklerde bir problem çıkarsa hastayla paylaşıyor ve tedavinin nasıl olacağını detaylı bir şekilde anlattıktan sonra tüp bebek ya da aşılama tedavisine geçiyoruz. Ekip işi çok önemli, biz burada kalabalık bir ekiple çalışıyoruz. Bu ekiple birlikte güzel bir hizmet verdiğimizi düşünüyorum. Türkiye, öncelikle sağlık hizmetinde ve sonrasında tüp bebek gibi özellikli işlemlerde belli bir noktaya geldi. Tüm Türkiye’de tüp bebek merkezleri oldukça başarılı. Biz de bu merkezlerden biriyiz. Başarı oranlarımız diğer merkezler ile aynı.”