Samsun Taş'tan Çiftçilere Toprak Tahlili Uyarısı

Taş'tan Çiftçilere Toprak Tahlili Uyarısı

05.09.2018 - 18:19 | Son Güncellenme:

.

Taştan Çiftçilere Toprak Tahlili Uyarısı

SAMSUN (AA) - Kavak Tarım ve Orman İlçe Müdürü Ergin Taş, üreticilerin toprak tahlili yaptırmadan gübre kullanmamaları uyarısında bulundu.

Haberin Devamı

Taş, yaptığı açıklamada, bilinçsiz ve yanlış gübre kullanımının hem toprak yapısının bozulmasına hem de israfa yol açtığına işaret etti.

Birim alandan daha fazla ürün alabilmek için toprak tahlilinin önemli olduğunu dile getiren Taş, şunları kaydetti:

"Üreticilerimiz toprak tahlili yaptırmadan gübre kullanmamalı. Gübre toprağın vitaminidir. Ama toprak tahlili yaptırılmadan, toprağın ihtiyaç duyduğu gübre belirlenmeden, birim alandan daha fazla ürün alabilmek için toprağın tahlil ettirilmesi gerekir. 'Fiyatlı gübreyi kullanırsam daha çok ürün alırım' düşüncesi yanlıştır. Belki de toprağın en ucuz gübreye ihtiyacı var. Kavak Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü olarak gittiğimiz köy çalışmalarımızda çiftçi kardeşlerimize toprak tahlilinin önemini anlatıyoruz ama pek çok çiftçimiz sadece kendilerine anlatılanları dinlemekle yetiniyor. Yani yine toprak tahlili yaptırmıyor."

Haberin Devamı

Taş, tahlile gönderilecek toprak numunesinin hayvan yatağı, ağaç altı, tümsek ve çukur olmayan, gübreleme yapılacak alanın çeşitli bölümlerinden alınması gerektiğini de sözlerine ekledi.