Tokat Başkan Eroğlu: Tarihin özgün dokusunu gün yüzüne çıkarıyoruz

Başkan Eroğlu: Tarihin özgün dokusunu gün yüzüne çıkarıyoruz

17.12.2020 - 14:58 | Son Güncellenme:

Başkan Eroğlu: Tarihin özgün dokusunu gün yüzüne çıkarıyoruz

Başkan Eroğlu: Tarihin özgün dokusunu gün yüzüne çıkarıyoruz

Halil İbrahim YEL/TOKAT, (DHA) - TOKAT'ta Selçuklular tarafından 770 yıl önce Yeşilırmak üzerine yapılan Hıdırlık Köprüsü'nde restorasyon çalışmaları devam ediyor.
Kent merkezinden geçen Yeşilırmak üzerinde 1250 yılında Selçuklular tarafından kesme taştan yapılan yaklaşık 151 metre uzunluğunda, 7 metre genişliğinde 5 gözü olan köprüde restorasyon çalışmaları devam ediyor. Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu'nun girişimleri ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Karayolları Genel Müdürlüğü Köprüler Dairesi Başkanlığının destekleriyle köprü eski ihtişamına kavuşuyor. Tokat halkı tarafından Taş Köprü olarak bilinen 770 yıllık Hıdırlık Köprüsünde devam eden restorasyon çalışmalarıyla ilgili açıklama yapan Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, tarihin özgün dokusunun gün yüzüne çıkartıldığını söyledi.
Başkan Eroğlu, “Tokat, Anadolu'nun en eski yerleşim yerlerinden biridir. Malazgirt Zaferi'nin hemen ardından Tokat, Türk-İslam Kültürü ile tanışmış ve o dönemlerin özelliklerini sergileyen birçok eser burada inşa edilmiş. Garipler Cami bunun en güzel örneklerinden biridir. Anadolu'daki ilk Türk-İslam Camisidir. Hıdırlık Köprümüz ise; Selçuklu Sultanı 2'nci Gıyaseddin Keyhüsrev'in 3 oğlunun birlikte hükümet ettiği dönemde onların vezirlerinden bir tanesi tarafından yapılmıştır. Selçuklu döneminde sülüs denilen yazı stili ile 4 satırlık görkemli bir kitabesi de vardır. 770 yıllık geçmişe sahip köprümüz, yaklaşık 20 yıl önce asfalt yapılmış ve 7 yıl önce de trafiğe kapatılmıştı. Zemininde 10-15 santimetre asfalt kaplama vardı. Bizler Tokat'taki tarihi eserlerimizi ve onların yapıldığı dönemdeki tarihi dokuları gün yüzüne çıkartmaya karar verdik. Köprümüzle ilgili Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımızla, Karayolları Genel Müdürlüğümüzle birçok görüşme gerçekleştirerek projelerimizi hazırladık. Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız Sayın Adil Karaismailoğlu'nun Tokat'ı ziyaretleri sırasında köprümüzü gezdirerek, restorasyon çalışmalarının başlatılması için programa dahil edilmesini sağladık. Hamdolsun bugün geldiğimiz nokta itibariyle, köprümüz üzerindeki asfalt yükünden kurtuldu.
Bir yandan yüklenici firma tarafından köprü ayaklarında güçlendirme çalışmaları devam ederken bir yandan da köprü üzerindeki kazı ve temizlik çalışmaları devam ediyor. 770 yıl önce köprü üzerine monte edilen taşlar gün yüzüne çıktı. Tarihi dokuya uygun olarak restorasyon çalışmalarının tamamlanması ile köprümüzü vatandaşlarımızın kullanımına açacak, Tokat'ın turizmine katkı sağlamış olacağız" dedi.

FOTOĞRAFLI