TrabzonBÖCEK,SİNEK VE HAŞERE SOKMALARINDA YAPILMASI GEREKENLER

BÖCEK,SİNEK VE HAŞERE SOKMALARINDA YAPILMASI GEREKENLER

25.06.2015 - 10:45 | Son Güncellenme:

.

BÖCEK,SİNEK VE HAŞERE SOKMALARINDA YAPILMASI GEREKENLER

Medicalpark Trabzon Hastanesi Cildiye Uzman Dr. Hikmet Akyazı, böcek sokmalarına karşı uyarılarda bulunarak böcek sokmasından sonra ortaya çıkan reaksiyon kişiden kişiye ve böcekten böceğe değişiklik gösterdiğini belirtti.
Sivrisinek sokmaları genellikle ciltte kızarıklık ve kaşıntı hissi oluşturduğunu belirten Dr. Akyazı, “Sivrisinek sokmaları genel olarak ciltte kızarıklık ve kaşıntı hissi oluşturmaktadırlar. Ender olarak tüm vücudu etkileyecek hastalık yapabilir. Sivrisinekler ciddi hastalıklara neden olan mikroorganizmaları taşıyor olabilir ve bu durumu daha da tehlikeleştirir. Bu durumda sivrisinek sokması sonrası sıtma, sarı humma ateşi gibi hastalıklar görülebilir. Sivrisinek sokmalarının önüne geçmek için cildi kapatacak ince de olsa kıyafet tercih etmek, Sağlık Bakanlığınca onaylanmış sivrisinek kovucu spreyler kullanmak faydalı olabilir. Sokma alanını kaşımamak gerekir, bunun için ise antihistaminik ilaç kullanılabilir” dedi.
ARI SOKMALARI
Arı sokmasında su ve sabunla yıkama ve sonrası buz ile soğuk uygulama ciltteki ödemi ve ağrıyı azalttığına dikkat çeken Dr. Akyazı, “Arı sokmaları ciltte kızarıklık şişlik kaşıntı ve ağrıya sebep olur. Eğer kaşıma ve ağrı sırasında veya arının iğnesini çıkarma sırasında cilt enfekte olursa yara üzerinde iltihaplı akıntı görülebilir. En önemli etkenlerden biri ise alerjik bünyesi olan kişilerde arı sokmasının hayatı tehdit edici durumlara yol açmasıdır ve bu durum çok kısa sürede görülebilir. Alerji durumlarında ciltte yaygın kaşıntılı kızarıklıklar, solunum sıkıntısı, yutma güçlüğü gibi durumlar ile krşılaşılınabilinir. Arı sokmasında su ve sabunla yıkama ve sonrası buz ile soğuk uygulama ciltteki ödemi ve ağrıyı azaltır. Alerjik bünyedeki kişiler ise bu gibi durumlarda derhal hastaneye başvurmalıdır. Sonrasında alerji uzmanı takibinde olunmalı ve benzer durumla yeniden karşılaması halinde kişinin yanında bulundurması gereken acil ilaçları hakkında bilgi almalıdır” diye konuştu.
BÖCEK SOKMALARI
Böcek sokması sonrasında ciltte kızarıklık, ağrı ve kaşıntı olduğunu kaydeden Dr. Akyazı, “Böcek sokmalarında ciltte kızarıklık, ağrı kaşıntı ile başlayıp ciltte ısırık alanında iltihaplı akıntı olabilir. Bazı böcekler zehirli olduğundan, bu tür sokmalarda vücut belirtilerine göre sağlık kurumuna başvurulması gerekmektedir. Hastaneye başvurulduğunda zehirli böceğin türü biliniyorsa antitoksin tedavi de uygulanabilir.Böcek sokmalarından sonra yerel reaksiyon, sistemik reaksiyon ve sistemik toksik reaksiyon oluşabilmektedir. Seyrek olarak böcek sokmasından 1 ya da 2 hafta sonra serum hastalığı ya da anafilaksi ortaya çıkabilir. Böcek sokmasından sonra ortaya çıkan reaksiyon kişiden kişiye ve böcekten böceğe değişiklik gösterir. Isırıklar tek tek ya da bir böcek, bir alanda birden çok ısırık yaptığı için gruplar halindedir. Bebekler genellikle reaksiyon göstermezler, küçük çocuklar gecikmiş aşırı duyarlılık reaksiyonu, büyük çocuklar hem gecikmiş, hem hızlı aşırı duyarlılık reaksiyonu gösterirler. Olağan reaksiyon ağrı, şişme ve sokulan bölgede etrafında oluşan renk değişikliğidir.Bölgenin su ve sabunla yıkanması en basit ve etkili tedavidir, buz uygulanması şişliği ve ağrıyı azaltabilir” şeklinde konuştu.
BÖCEK SOKMALARINDAN NASIL KAÇINABİLİRİZ?
Dr. Akyazı, böcek sokmalarına karşı uyarılarda bulunarak kaçınma yollarını şu şekilde sıraladı:
"Otların üzerinde açık ayakkabı ve çıplak ayakla yürünmemeli. Pikniğe, çocuk bahçesine giderken parlak renkli, kol ve bacağı açıkta bırakan giyecekler giyilmemeli. Yakında uçuşan arı görüldüğünde panik oluşturup, kaçması için saldırıya geçilmemeli (yaban arıları kendilerine saldırıldığında sokmaktadırlar) Bir yüzeye yapışmışsa nazikçe kaldırılmalıdır. Ağzı açık kalmış tatlı içecekler yeniden içilmemelidir. Çöp tenekelerin ağzı sıkıca kapalı tutulmalıdır. Ev ve otel dışında yenilen yiyeceklerin paketleri sıkıca kapatılmalı, uzun süre ağzı açık bırakılmamalıdır. Ağaçlık alanlara giderken tatlı ve bitki kokulu parfümler sıkılmamalıdır. Odaların ve arabaların camları kapalı olmalıdır.”

EN ÇOK OKUNANLAR

KEŞFETYENİ