Trabzon HAMSİ DENİZ ANASINA TEPKİ OLARAK YUMURTLAMA ALANLARINI DEĞİŞTİRİYOR

HAMSİ DENİZ ANASINA TEPKİ OLARAK YUMURTLAMA ALANLARINI DEĞİŞTİRİYOR

26.09.2014 - 13:42 | Son Güncellenme:

.

HAMSİ DENİZ ANASINA TEPKİ OLARAK YUMURTLAMA ALANLARINI DEĞİŞTİRİYOR

Ortadoğu Teknik Üniversitesi, Deniz Bilimleri Enstitüsünde öğretim üyesi Doç. Dr. Ali Cemal Gücü, hamsinin deniz anasına tepki olarak yumurtlama alanlarını değiştirdiğini söyledi.
Trabzon Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü organizasyonuyla düzenlenen ‘Uluslararası Su Ürünleri ve Akuatik Bilimler Sempozyumu’nda (FABA-2014) balıkçılarla bir söyleşi gerçekleştiren Gücü, Bulgaristan ve Romanya’nın hamsiyi sadece göç sırasında avladığını belirtti.
Gücü, “Onlar bizim gibi trol ve gırgır kullanmıyor. Onlar kıyı avlarını kullanıyor. 1950’den sonra yapılan istatiklere göre Romanya, Bulgaristan ve Türkiye’de 1989 yılına kadar avcılık her yıl artış olarak gerçekleşmiş. 1989’a gelinde hepsi birden çökmüş. Tüm Karadeniz’de böyle olmuş. Ondan sonra biz toparladık, ama onlar sıfırda kaldı. Demek ki bu hayvan o yolu artık kullanmıyor. Tuna Havza’sından çıkıp Romanya, Bulgaristan hattını kullanmıyor. Hamsi bir tek bizde yok. Dünyanın her yerinde var. Farklı davranışlar oralarda da görülüyor” dedi.
Yumurtlama döneminde istatistiklere baktıkları zaman İstanbul tarafından çok yumurta olduğunu ifade eden Gücü, “İstanbul’dan batıya doğru gelen yumurtaların hepsi neredeyse ölüyor. Karadeniz’deki bölgesindeki bütün istasyonlarda yumurta ve larva görmüşüz. Bir rivayete göre de hamsinin katili deniz anası. Hem yumurta larvasını yiyor hem de hamsinin besin kaynaklarını tüketiyor. Deniz anasının üretim yerlerine baktığımız zaman o Kızılırmak tarafında yumurtluyor. Hamsiyi en çok gördüğümüz Doğu Karadeniz’de deniz anasının yumurtlama yeri yok. Demek ki bunların arasında bir ilişki vardır. Hamsi zaman içerisinde yumurtlama alanlarını o hayvana tepki olarak farklı yerlere kaydırmış” diye konuştu.