Vakfıkebir 'Vakfıkebir Külek Peyniri'ne ‘coğrafi işaret' tescili

'Vakfıkebir Külek Peyniri'ne ‘coğrafi işaret' tescili

17.05.2021 - 10:59 | Son Güncellenme:

'Vakfıkebir Külek Peyniri'ne ‘coğrafi işaret' tescili

Vakfıkebir Külek Peynirine ‘coğrafi işaret tescili

Selman KUTLU/VAKFIKEBİR(Trabzon),(DHA)-TRABZON’un Vakfıkebir ilçesinde ekmeğin ardından, külek adlı ahşap kaplar içinde toprak altında olgunlaştırılıp muhafaza edilmesiyle ün kazanan ‘Vakfıkebir Külek Peyniri’ de Türk Patent ve Marka Kurumu'nca coğrafi işaretle tescillendi.

İlçe Belediye Başkanı Muhammet Balta, yapılış şekli, pişirilmesi, tadı, uzun süre bayatlamayan özelliğiyle ‘Vakfıkebir Ekmeği’nin ardından, külek adlı ahşap kaplar içinde toprak altında 3-6 ay olgunlaştırılıp muhafaza edilmesiyle ün kazanan ‘Vakfıkebir Külek Peyniri’ de,  Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından ‘coğrafi işaretle’ tescillendiğini duyurdu. Coğrafi işaretli Vakfıkebir Külek Peyniri üretiminin ilçede yeni istihdam olanakları sağlaması hedefleniyor.

‘GELECEK NESİLLERİMİZE MİRAS BIRAKIYORUZ’

Vakfıkebir’e ikinci coğrafi işaretli ürünü kazandırmanın mutluluğunu ve heyecanını yaşadıklarını belirten Vakfıkebir Belediye Başkanı Muhammet Balta, “Vakfıkebir Ekmeğimizi tescil ettirerek coğrafi işaretini aldık. Ardından ilçe kültürümüzün önemli miraslarından birisi olan Vakfıkebir Külek Peynirimizin coğrafi işaretini alabilmek için 2018’de Türk Patent ve Marka Kurumuna başvurumuzu yapmıştık. Yaklaşık olarak 3 yıllık bir sürecin ardından bu tescili de gerçekleştirerek Vakfıkebir’imizin ikinci ürününün coğrafi işaretini aldık. İlçemize hayırlı olsun. Gelecek nesillerimize miras bırakıyoruz” dedi.

YENİ İSİHDAM KAPILARI AÇACAK

İlçenin değerine değer katacak çalışmalar gerçekleştirmeye devam edeceklerini kaydeden Başkan Balta, “Büyük marketlerin coğrafi işaretli ürünlere yoğun ilgi göstermeleri dolayısıyla oluşan talepler yeni istihdam olanakları sağlıyor. Bu bakımdan ilçemizde üretilecek olan coğrafi işaretli Vakfıkebir Külek Peynirlerinin yurdumuzun dört bir tarafına pazarlaması yapılacak böylelikle yeni istihdam kapıları açılacaktır. Bundan sonrada ilçemizin değerine değer katacak çalışmalar gerçekleştirmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

VAKFIKEBİR KÜLEK PEYNİRİ

Uzun yıllardır geleneksel olarak üretilip, coğrafi sınır ile ün bağı bulunan, Vakfıkebir Külek Peyniri; peynir mayası veya doğal kursak mayası kullanılarak üretilen peynir ile çökelek karışımından oluşuyor. Tipik eskitme peynir tadına sahip olan Vakfıkebir Külek Peyniri; külek adı verilen ahşap kaplar içinde toprak altında veya fındık kabuklarında 3-6 ay olgunlaştırılıp muhafaza ediliyor. Olgunlaşma süresinin sonunda külekten çıkarılıp, yüzeyi kazınarak satışa hazır hale getirilen Vakfıkebir Külek Peyniri, yağlı, yarım ve az yağlı olmak üzere 3 şekilde üretiliyor.

FOTOĞRAFLI