MerkezYalova'da Denizcilik ve Kabotaj Bayramı kutlandı

Yalova'da Denizcilik ve Kabotaj Bayramı kutlandı

01.07.2022 - 12:34 | Son Güncellenme:

Yalova'da Denizcilik ve Kabotaj Bayramı kutlandı

Yalovada Denizcilik ve Kabotaj Bayramı kutlandı

Özgür YILDIZ/YALOVA, (DHA)-YALOVA’da, Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nın 96’ncı yılı törenle kutlandı.
Denizcilik ve Kabotaj Bayramı kutlamaları, 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştirildi. Etkinliklere Vali Muammer Erol, Belediye Başkan Vekili Mustafa Tutuk, Emniyet Müdürü Göksel Topaloğlu ve kurum müdürleri ile çok sayıda vatandaş katıldı. Kutlamalar kapsamında Atatürk Anıtı’na çelenk sunuldu. Burada günün anlam ve önemine dair bir konuşma yapan Liman Başkanı Nurullah Hakan Pekşen, “Deniz ticaretinde de çok önemli bir unsur olan kabotaj hakkı, bir ülkenin kendi limanları arasında sadece kendi bayraklı gemilerinin ticaret yapması demektir. Maalesef geçmişte kapitülasyonlar sebebiyle yabancı gemilere imtiyaz tanınmış ve bu gemiler ülkemizdeki deniz ticaretinin sahibi olmuşlardır. Bu durum uzun yıllar denizciliğimizin gelişmesinin önünde büyük bir engel olarak kalmıştır. 1926 yılında ‘Türkiye sahillerinde nakliyatı bahriye (kabotaj) ve limanlarla karasuları dahilinde icrayı sanat ve ticaret hakkındaki kanun’un yayınlanması ile bu ayrıcalığa bir son verilerek, devletin kendi limanları arasındaki deniz ticareti faaliyetlerinin yalnızca yurttaşlarınca yapılması temin edilmiştir. Kapitülasyonlar kaldırılmış, Türk karasuları içinde yabancı firmalara olanak sağlayan yüzlerce yıllık düzenlemelere ve sömürüye ‘dur’ denmiştir” dedi.
1 Kasım 1937 tarihinde TBMM'nin açılış konuşmasında Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün denizciliğe yön veren sözlerini bir kez daha hatırlatan Pekşen, “Bu atılımın, dönemi itibariyle, milli ekonomiye sağladığı katkı kadar ülke saygınlığının önemli bir göstergesi olduğunu da belirtmek gerekmektedir. Yabancılara verilen imtiyazları kaldıran bu yasa ile birlikte, cumhuriyetin kazanımları olarak denizcilik, deniz turizmi, gemi inşa ve tersanecilik, balıkçılık, deniz taşımacılığı, eğitim ve bunun gibi alanlarda siyasi ve ekonomik özgürlükler elde edilmiştir” diye konuştu.
‘VAR GÜCÜMÜZLE ÇALIŞMAKTAYIZ’
Pekşen, “Günümüzde denizcilik alanında güçlü ve büyük Türkiye idealine ulaşmak amacıyla Marmara’nın İncisi güzide şehrimiz Yalova'da yaklaşık 30 bin kişiyi istihdam eden 31 faal tersanemiz, 19 tekne imal tesisimiz, 3 büyük limanımız, 9 balıkçı barınaklarımız ve diğer denizci paydaşlarımızla birlikte var gücümüzle çalışmaktayız. İstatistiklere göre tersanelerimiz 2021 yılında bin 23 bakım onarım gelmiş, 43 yeni inşa gemisi başlamış. Liman tesislerimizde ise 467 gemi uğrak yapmış, 1 milyon 95 bin 647 elleçleme gerçekleşmiş, 42 bin 464 konteyner-semı traıller yüklemesi yapılmıştır. Ayrıca konumumuz itibarıyla Yalova- İstanbul Akdeniz çanağı arasında köprü vazifesi yapmaktadır. Bu vesile ile ülkemizdeki en fazla yolcu ve araç taşıma da ilimiz üzerinden gerçekleşmektedir. Yolcu feribot iskelelerinden 2021 yılında, 23 milyon 403 bin 665 yolcu taşınmış, 4 milyon 733 bin 188 araç geçişi sağlamıştır. Yat limanımızda ise denizde 313, karada 329 gemi hizmet  verilmiştir. Balıkçı barınaklarımızda 2021 itibarıyla üye sayımız 136, kayıtlı balıkçı 91, özel tekne sayımız ise 500’ü geçmiştir. Unutulmamalıdır ki denize ve denizciliğe verilecek önem ölçüsünde Türkiye Cumhuriyeti büyüyecek ve güçlenecektir. Bu hedef denizci ülke, denizci devlet ve denizci millet olmakla sağlanabilecektir” ifadelerini kullandı. 
Konuşmanın ardından Yalova İskelesi’nden kalkan tekne ile denize açılarak, Yürüyen Köşk açıklarında denize çelenk bırakıldı. Protokol üyelerinin bulunduğu tekneye, Yalova Deniz Polisi tekneleri, deniz motorları ve balıkçı tekneleri de eşlik etti. (DHA)

FOTOĞRAFLI

Yazarlar