Yozgat SORGUNLU EV HANIMLARI ŞİMDİ DE BAKIR İŞLEMECİLİĞİNE EL ATTILAR

SORGUNLU EV HANIMLARI ŞİMDİ DE BAKIR İŞLEMECİLİĞİNE EL ATTILAR

13.05.2014 - 14:02 | Son Güncellenme:

.

SORGUNLU EV HANIMLARI ŞİMDİ DE BAKIR İŞLEMECİLİĞİNE EL ATTILAR

Yozgat’ın Sorgun ilçesindeki ev hanımları arıcılık, mantar üretimi ve çini işlemeciliğinin ardından şimdi de Bakır İşlemeciliğine el attı.
Sorgun’da üç ay önce Halk Eğitim Merkez Müdürlüğü bünyesinde İş-Kur desteği ile açılan “Bakır İşlemeciliği Kursu” ev hanımlarını usta birer bakır sanatçısı yaptı. Üç ay öncesinde evde sadece iğne oyası, paspas örerek aile ekonomisine katıda bulunduğunu belirten Zehra Karslı (32) “İş Kur’un Halk Eğitim Merkezi bünyesinde bakır işlemeciliği kursu açtığını öğrendim. Sonra kayıt olup kursa başladım. Evde daha önceleri iğne oyası yaparken aile bütçesine yeteri kadar katkımız yoktu. Ancak buradaki bakır işlemeciliği kursu ile beraber hem ailemize, hem de kendimize birçok şeyler kattı. Üstelik Yozgat’ın dört bir yanında siparişte alıyoruz” dedi.
Üç ay gibi kısa bir süre içerisinde bakır işlemeciliğini öğrendiklerini kaydeden 33 yaşındaki Merdane Uyar da “Bakır bize siyah hali ile geliyor. Daha sonra biz bunları tekli kalem ile işliyoruz. Daha sonra gümüşleme yapıyoruz. Ardından makine ile tekrar dolgu işlemlerini yapıyoruz. Sonra verniklerimizi yaptıktan sonra ortaya güzel bir işleme çıkıyor. Şu anda saat takımlarımız, fincan takımlarımız bulunuyor. Yani isteğe bağlı olarak her türlü bakır üzerine işlemecilik yapabiliyoruz” diye konuştu.
Kursiyerlerden Songül Altan ise, 3 ay içerisinde bin’in üzerinde ürün yaptıklarını kaydederek, “Bakır işlemeciliği kursu daha çok erkeklerin yapabileceği bir iş gibi gözükse de biz kadınların da bu işi ne kadar güzel yapabileceğini gösterdik. İnşallah kursun sonunda da bu işe devam etmek istiyorum” ifadelerini kullandı.
Erzincanlı bakır işleme usta öğreticisi Ersin Hanözü (51) ise, son zamanlarda usta, çırak ilişkisinin azaldığından bu sanatı yeniden insanlara tanıtmak istediklerini söyledi. Hanözü, “Sorgun’lu bayanların kursta işlediği bakırlar Türkiye'nin diğer bakır işlemelerinden farklı olarak üretiliyor. Yani çelik ile bakır oymacılığıdır. Kabartma veya katma değildir. Belli bir kalıp veya motif kullanmazlar. Komple doğaçlama çalışırlar. Bizim bir özelliğimiz ise istenilen obje veya yazıyı, yöresel simgeleri bakır nakış edebiliyoruz. Bu konuda Sorgun’lu bayanların yüzde 90’ı yetenekli çıktı. Şuanda ellerinde belediyemizin siparişleri var, onun üzerinde çalışmalarımız var. Antep, Maraş, Urfa gibi illerde de bakır işlemeciliği var ama bizim yaptığımız iş belli kalıplara ve motiflere bağlı kalmıyoruz, doğaçlama yapıyorlar. O gün içlerinden ne geliyorsa onu oyma olarak bakıra işliyorlar” ifadelerini kullandı.