Ereğli Kömürü bulan Uzun Mehmet törenle anıldı

Kömürü bulan Uzun Mehmet törenle anıldı

08.11.2023 - 15:01 | Son Güncellenme:

Kömürü bulan Uzun Mehmet törenle anıldı

Kömürü bulan Uzun Mehmet törenle anıldı

Ali Sencer ARSLAN/EREĞLİ(Zonguldak)(DHA) – ZONGULDAK’ın Ereğli ilçesinde, kömürün bulunuşunun 194'üncü yılı kapsamında, “8 Kasım Uzun Mehmet’i Anma ve Kömürün Bulunuşu” töreni düzenlendi. Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu, yeraltında çıkarılmayı bekleyen 1,5 milyar ton taşkömürü rezervinin bulunduğunu açıklayarak, “Türkiye Taş Kömürü(TTK) kurumunun kurulu kapasitesi yıllık 5 milyon ton kömür üretimidir. Ülkemizin öz kaynaklarını harekete geçirme ve ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılayabilme imkanı bulunmaktadır” dedi.
Kestaneci Mahallesi’ndeki Uzun Mehmet Anıtı önünde, Zonguldak'ta kömürü bulan Uzun Mehmet'i anmak ve kömürün bulunuşunun 194'üncü yıldönümü nedeniyle tören düzenlendi. Törene Ereğli Kaymakamı Mehmet Yapıcı, Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Karadeniz Bölge Komutanı ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Niyazi Uğur, TTK Genel Müdür Yardımcısı Fazlı Uncu, Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu ile siyasi parti ve STK temsilcileri ile maden işçileri katıldı. Törende Uzun Mehmet Anıtına protokol üyeleri tarafından çelenk bırakıldı.
Törende konuşan GMİS Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu,  Zonguldak ve çevresindeki havzanın uzun yıllar Türkiye’nin sanayileşmesinde lokomotif görevi gördüğünü belirterek, “Yeraltında çıkarılmayı bekleyen 1,5 milyar ton taşkömürü rezervimiz var. TTK’nın kurulu kapasitesi yıllık 5 milyon ton kömür üretimidir. Ülkemizin öz kaynaklarını harekete geçirme ve ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılayabilme imkanı bulunmaktadır. Demir-çelik fabrikalarımızın yüksek fırınlarını çalıştırmak, sanayimizin çarklarını döndürebilmek için havzamızdaki öz kaynağımız taşkömürüne ihtiyaç olduğu açıktır. Başta demir-çelik sanayimizin koklaşabilir taşkömürü ihtiyacının havzamızdan karşılanabilmesi mümkündür” şeklinde konuştu.
Daha sonra, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı öğretmenler tarafından müzik dinletisi gerçekleştirildi. (DHA)
FOTOĞRAFLI