Siyaset ‘AB iyi sınav vermedi’

‘AB iyi sınav vermedi’

14.06.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Başbakan Binali Yıldırım, dün Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov’u Çankaya Köşkü’nde kabul etti. İki başbakan baş başa görüşme ve heyetler arası görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

‘AB iyi sınav vermedi’

Bulgaristan’ın AB dönem başkanlığını yeni yılda alacağını ifade eden Başbakan Yıldırım, “Bu dönemde Türkiye-Bulgaristan-AB ilişkileri için de önemli bir dönem olacağını düşünüyoruz. Sizin dönem başkanlığınızda özellikle geçen yıl başladığımız ama devamını getiremediğimiz; mülteciler, vize serbestliği konusunda ve mültecilere yardım konusundaki anlaşmanın tam anlamı ile yürürlüğe girmesi ve AB-Türkiye yakınlaşmasının sağlanması adına bugüne kadar yaptığınızı girişimler ve katkıların bundan sonra da devam edeceğini inanıyoruz. AB referandum döneminde ilişkiler açısından çok iyi bir sınav vermedi.
Darbe girişiminde de bazı Avrupa ülkeleri sınıfta kaldı. Artık yeni bir dönem girdik. Bu dönemde AB’nin kendi gelecek vizyonunu gözden geçirmesi ve ona göre kararlar alması gerekiyor. Türkiye olarak bir AB’ye tam üyelik müzakerelerini sürdürmek istiyoruz. Gümrük birliği müzakerelerini yenilemek istiyoruz. Biz de o irade mevcuttur” diye konuştu.
Borisov da “Türkiye’nin yaptığı saygıya değerdir. Çünkü bu akını bir anlamda sınırlardan uzak tutmayı başardı. Biz elimizden geldiği kadar Türkiye-AB ilişkilerini normalleşmesi yönünde çabalar sarf edeceğiz” dedi.
Başbakan, Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov onuruna Başbakanlık Vahdettin Köşkü’nde akşam yemeği verdi. Yemekte Bulgaristan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Ekaterina Zaharieva, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ve Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz da hazır bulundu.