Siyaset ‘Büyükada’da’ 6 tutuklama

‘Büyükada’da’ 6 tutuklama

19.07.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Büyükada’da toplantı yaptıkları otelde gözaltına alınan Uluslararası Af Örgütü Türkiye, Yurttaşlık Derneği ve İnsan Hakları Gündemi Derneği temsilcilerinin de aralarında bulunduğu 10 kişiden 6’sı “silahlı terör örgütüne yardım etmek” suçundan tutuklandı.

‘Büyükada’da’ 6 tutuklama

5 Temmuz’da Büyükada’da toplantı yaptıkları otelde gözaltına alınan ve aralarında Uluslararası Af Örgütü Türkiye Direktörü İdil Eser’in de yer aldığı 2’si yabancı uyruklu 10 kişi, Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’ndeki işlemlerinin ardından Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’ne sevk edilmişti. Savcılık sorgularının ardından tutuklanmaları istemiyle İstanbul 10. Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edilen 10 kişiden; İdil Eser, Veli Acu, Günal Kurşun, Özlem Dalkıran ve İsveç vatandaşı Ali Ghravi ile Alman vatandaşı Peter Steudtner’in, “silahlı terör örgütüne yardım etmek” suçlamasıyla tutuklanmalarına karar verildi. 10. Sulh Ceza Hakimliği, Eser ile Kurşun, Dalkıran, Acu, Garavi ve Steudtner’in üzerine atılı “silahlı terör örgütüne yardım etme” suçundan tutuklanmalarının talep edildiğini anımsattı. Hakimlik, diğer şüpheliler Nalan Erkem, Şeyhmus Özbekli, Nejat Taştan, İlknur Üstün’ün ise adli kontrol altına alınmalarına hükmetti. Soruşturmayı yürüten savcılığın sevk yazısında, şüpheliler tarafından önceden herhangi bir duyuru yapılmaksızın “çalışma atölyesi” adı altında bir toplantı gerçekleştirildiği belirtilerek, alınan açık tanık beyanlarından, toplantı sırasında katılımcıların mensubu oldukları kuruluşların faaliyet alanlarıyla ilgisi olmadığı anlatıldı.

‘Casusluk’ eylemleri

Şüphelilerin vareste olan terör örgütlerinin gizlilik kurallarına riayet ederek faaliyet yürüttükleri bildirilen sevk yazısında şüphelilerden birinin, “dernekte bulunan bilgisayarını polisin ele geçirmesi durumunda, çoğu kişinin yanacağından” bahsettiğine vurgu yapılarak, “toplantıya katılan şüphelilerin terör örgütlerine mensup şahıslarca ve ülkemiz anayasal düzeni aleyhine faaliyet yürüten kurum ve kuruluşlara ilişkin ve irtibatlarının bulunduğu” kaydedildi. Savcılık yazısında, şüphelilerle ilgili “terörizmin finansmanı” ve “casusluk” eylemleri yönünden ayrıca soruşturma yürütüldüğüne vurgu yapıldı.

Haberin Devamı