Siyaset ‘Cumhurbaşkanı’na bu kötülüğü yapmayın’

‘Cumhurbaşkanı’na bu kötülüğü yapmayın’

22.12.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Anayasa Komisyonu teklifin tümü üzerinde görüşmelere başladı. CHP’li Hüsnü Bozkurt Ak Partililere “Buradan tam bir diktatör çıkar. Sizin Cumhurbaşkanı’na düşmanlığınız ne? Kurucu genel başkanınıza bu kötülüğü yapmayın” diye seslendi

‘Cumhurbaşkanı’na  bu kötülüğü yapmayın’

TBMM Anayasa Komisyonu, yaşanan tartışmalar nedeniyle önceki gün ele almaya başladığı Ak Parti’nin 21 maddelik anayasa değişiklik teklifinin tümü üzerindeki görüşmelerine ancak dün akşam saatlerinde geçebildi. Görüşmelerde CHP Konya Milletvekili Hüsnü Bozkurt’tan ilginç bir çıkış geldi. Teklif için “Buradan tam bir diktatör çıkar” ifadesini kullanan Bozkurt, Ak Partili vekillere “Sizin bu Cumhurbaşkanı’na düşmanlığınız ne? Kurucu genel başkanınıza bu kötülüğü yapmayın. Dünyadaki saygınlığını yok edersiniz” diye seslendi.
Usul tartışması
Ak Partili Mustafa Şentop başkanlığındaki Anayasa Komisyonu’nun teklife ilişkin 2. gün çalışmaları “usul” tartışmasıyla başladı. Kamera ve fotomuhabirlerinin alınmadığı toplantıda CHP’liler, önceki gece anayasaya aykırılık önergelerinin görüşmelerinde komisyon üyesi olmadıkları gerekçesiyle 4 CHP’liye söz verilmemesini eleştirip, oylamaların tekrarlanmasını talep etti. Şentop, içtüzük hükümlerini okuyup, “Bu konu bence kapanmıştır” diyerek teklifin tümü üzerine görüşmelere geçmek istedi.
“Sonunda bir fani”
CHP’li Muharrem İnce Şentop’un yönetim tarzını eleştirerek, “Siz Meclis Başkanı değilsiniz. Milletvekili söz talep ederse vermeye mecbursunuz” çıkışında bulundu. Atatürk’e verilmeyen yetkilerin mevcut Cumhurbaşkanı’na verildiğin anlatan İnce, “Siz cumhurbaşkanını sevebilirsiniz ama sonunda bir fanidir. Yarın başka faniler kullanacak bunu” ifadelerini kullandı.
Mustafa Şentop da İçtüzükten aldığı yetki çerçevesinden hareket ettiğini kaydetti. Ardından da teklifin tümü üzerindeki görüşmeleri başlattı.
CHP’li Sezgin Tanrkulu, FETÖ’nün her yere sızdığı bir ortamda YSK’nın durumunun ne olduunu, referandumun nasıl yaplacağını sordu. Ak Partili Yusuf Başer “Devletin anayasasından milletin anayasasına geçmek, vesayet odaklarına son vermek, 79 milyon vatandaşımızı birleştirmek, istikrarı sağlamak için bu teklifte bulunduk” dedi.
“Taşın altına el koyduğu” için MHP’ye teşekkür eden Ak Partili Zekeriya Birkan “Bu değişiklikle koalisyonlar dönemi kapanacaktır” dedi. CHP’liler “14 yıldır koalisyon mu var ülkede? İstikrarı görüyoruz, şehitleri takip edemiyoruz” tepkisini gösterdi.
“Saygınlık kalmaz”
CHP’li Hüsnü Bozkurt ise cerrah olduğunu ve hekim gözüyle 1 haftadır teklifi defalarca okuduğunu belirterek şöyle konuştu: “Bu 21 madde ile hangi hastayı ameliyat etseniz masada kalır. Cumhurbaşkanı TSK’nın kullanılmasına karar verecek. Bir sabah kalkıp ‘Ordular ilk hedefiniz Suriye’dir’ ya da ‘Gidin adaları işgal edin’ diyebilir. İsterse 2762 Cumhurbaşkanı yardımcısı atayabilir, istediğini dokunulmaz kılabilir. Buradan tam bir diktatör çıkar. Bu yetkiler ne Adülhamit’te, ne Hitler’de ne Kenan Evren’de var. 10 seçim kazanmış bir insan neden Evren olmak ister? Sizin bu Cumhurbaşkanına düşmanlığınız ne? Kimseyi rencide etmek istemiyorum ama kurucu genel başkanına bu kötülüğü yapmayın. Buradan demokrasi doğmaz. Sayın Erdoğan’ın diktatörden farkı kalmaz. Dünyadaki saygınlığını yok edersiniz.”

Salonda fotoğraf yasağı

Anayasa Komisyonu, ikinci gün görüşmeleri öncesi fotoğraf çekimine kapandı. Sadece Meclis TV kamerası salonda çekim yapacak. Anayasa Komisyonu’nun ilk gün toplantısında yer sıkıntısı yaşanmış ve tartışmalar çıkmıştı. İkinci gün çalışma başlamadan, kapıların açılmasından sonra ilk olarak Ak Parti daha sonra CHP milletvekilleri salona girdi. Komisyon üyesi olmayıp da görüşmeleri takip etmek isteyen milletvekilleri ise üyelerden önce salona koştu. CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, şapka ve paltosunu bile çıkarmadan geldi ve yerini ayırdı. Mustafa İstemi / Milliyet

‘Bahçeli’ tartışması

MHP’nin TÜİK’in Ulusal Hesap Sistemi’nde yaptığı revizyonun araştırılmasına dair önergenin, dün görüşülmesine ilişkin önerisi TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilmedi. Öneri üzerindeki görüşmede “Bahçeli” tartışması yaşandı.
CHP’li Haluk Pekşen, terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan’ın yazdığı bir kitabı göstererek, “Yeni anayasaya bakıyorsunuz, Abdullah Öcalan, yani Devlet Bahçeli Bey’in deyimiyle ‘İmralı canisinin’ yazdığı anayasa. Yeni anayasa burada. Gerçekten Sayın Devlet Bahçeli’yi dinlerken büyük hayranlıkla, şaşkınlıkla dinliyordum, ‘Nereden biliyor bunları?’ diye hayıflanıyordum. Niye ben bilmiyorum, Devlet Bey bunları biliyor ve toplumu öncelikle uyarıyor diye ben de şaşkınlıkla izliyordum. Sonra bu kitabı elime aldığımda baktım ki, aman Allah’ım her şey burada anlatılıyor” değerlendirmesini yaptı. Bahçeli’nin başkanlık sistemine ilişkin sözlerini hatırlatan Pekşen, “Sayın Bahçeli, Türk halkı sizi sözünün eri bir genel başkan olarak tanıyor. O halde sizin tanımınızla İmralı canisi, köşeye sıkışmış Erdoğan ve siz, üçünüz yan yana nasıl olacak? Nasıl izah edeceksiniz” dedi.

Yetki tartışması

TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, Pekşen’e tepki göstererek, “Sayın Pekşen lütfen sözlerinize dikkat edin. Sayın Erdoğan’ı, Sayın Bahçeli’yi, İmralı’daki Öcalan’ı aynı yere eşitlemeniz hiç yakışmadı bu kürsüye” dedi. CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, İçtüzüğe göre, Bahçekapılı’nın böyle bir yorum yapma hakkının olmadığını savundu. Bahçekapılı, böyle bir yetkisinin olduğunu belirtirken, tartışmanını devam etmesi üzerine birleşime ara verdi. Aranın ardından konuşan Pekşen, hiç kimseyi siyaseten zan altına alacak konuşma biçimini asla tercih etmediğini, kimseyi rencide etme kastı olmadığını bildirdi. l ANKARA Milliyet