Siyaset ‘Haddinizi bilin’

‘Haddinizi bilin’

27.11.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye kararı için ‘Bu ülkeyi AP mi yönetiyor, bu ülkenin hükümeti mi yönetiyor? Haddinizi bilin’ yorumunda bulundu

‘Haddinizi bilin’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün İBB’nin Yeni İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisleri ile Çevre Yatırımları toplu açılış törenine katıldı. Burada bir konuşma yapan Erdoğan, idam tartışmalarıyla ilgili şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Ben Hans’ın ağzına bakarak karar vermem. George’un ağzına bakarak karar vermem, onu iyi bilin. Ben Hakk’a ve halka yönelerek cevabımı veririm. Halkım ‘idam’ mı diyor, parlamentoya gelir, parlamento eğer ‘idam’ diyorsa bana gelir. Ben de böyle bir kararı onaylarım, bunu açıkladım. Şimdi AB’deki birileri, ‘Niye işte Cumhurbaşkanı siz idam istiyorsunuz?’ Sana ne? Milli irade bunu istiyorsa, milli irade vekillerine bunu emrediyorsa vekiller de bunu istiyorsa yasalara göre bunun geleceği yer neresi? Cumhurbaşkanı. Cumhurbaşkanı olarak ben de kararımı bu istikâmette veririm. Niye benim 248 şehidim var? Bekara karı boşamak kolaydır. Bunların böyle bir durumu yok. Benim 2 bin 193 gazim var. Bunlar rahat. Biz dertliyiz. Bu kadar parlamento yakılıp yıkılacak, özel harekat binamız bombalanacak, aynı şekilde Boğaz Köprüsü bombalanacak. Orada 36 insanımız şehit olacak. Bunlar hala utanmadan, sıkılmadan kalkacaklar, ‘Böyle bir şey isteyemezsin’ diyecekler.”

Haberin Devamı

Anayasa değişikliğinin hazırlandığını, iktidar partisiyle MHP’nin ortaklaşa bir çalışmayı sürdürdüğünü anlatan Erdoğan, şunları söyledi: “İktidar partisi ve MHP ortaklaşa bir çalışmayı sürdürüyorlar. Temenni ederim ki buradan isabetli, hayırlı bir adım atılır ve bu atılacak adımla da anayasa değişikliğine bu iki partinin milletvekili sayıları yeterli değil. Fakat ana muhalefetin içinden de destek gelirse o zaman parlamento içinde hallolur. Fakat öyle de olsa böyle de olsa iktidar partisi ve MHP ne diyorlar? ‘Bunu yine de milletimize götürelim.’ Milletimiz buna ne der? Ben milletimizin ne diyeceğini gayet iyi biliyorum. Yaptırdığım kamuoyu araştırmalarında bunu görüyorum. Milletim bundan önce yüzde 72 ile nasıl bir anayasa değişikliği yaptıysa, yüzde 58 ile nasıl bir anayasa değişikliği yaptıysa, burada da çok daha büyük oranla bu işe destek vererek bu anayasa değişikliğini yapacaktır.”

‘Dükkânı kapatıp git’

Konuşmasında AP’nin kararını da eleştiren Erdoğan, şöyle konuştu: “Milletime sesleniyorum, dün seslendim, bugün de sesleniyorum, onlar da dünya da tekrar izlesinler, tekrar duysunlar... ‘Türkiye’de olağanüstü hal varmış, teröristlerin üzerine sert gidiliyormuş, terör örgütleri ile ilişkileri olanlar görevlerinden alınıyormuş, idam cezasının geri getirilmesi tartışılıyormuş, vize serbestisinin 72 şartından 7’si yerine getirilmemiş.’ Gümrük Birliği görüşmelerine atıfta bulunarak, bizi ekonomiyle de tehdit ediyorlar ve savunma sanayine yönelik, silah veriyorlarmış da bundan sonra artık silah verilmemesi konusunda da karar alacaklarmış. Türkiye gibi topraklarında neredeyse her gün terör eylemi yapılan bir ülkeye, ‘terörle mücadele etme’ demek aslında ‘Dükkanı kapatıp git’ demektir. Terörle mücadele etmemek terör örgütlerine teslim olmaktır. Ey Avrupa Parlamentosu; siz terör örgütüne çanak mı tuttunuz, hayırlı olsun. Hani PKK terör örgütü ilan edilmişti, siz nasıl olur da böyle bir karar alırsınız. Siz teröre yardım yataklık yaptığınızın farkında mısınız?”

Haberin Devamı

‘Avrupa Birliği ile mi yaptık?’

Erdoğan, Cumhuriyet tarihinde 6 bin 100 kilometre bölünmüş yol yapılırken, son 14 yılda 18 bin kilometre bölünmüş yol yapıldığını ifade ederek, “Bunu Avrupa Birliği ile mi yaptık? Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nü Avrupa Birliği ile mi yaptık? Osmangazi Köprüsü’nü Avrupa Birliği ile mi yaptık? Marmaray’ı Avrupa Birliği ile mi yaptık? 20 Aralık’ta Avrasya Tüneli’ni açıyoruz, Avrupa ile mi yaptık? Bu millet yeni yol arkadaşları buldu, evelallah dimdik durdu ve yoluna devam etti. Rabbim yar ve yardımcımız olsun” dedi.

Haberin Devamı

‘Kendimize yeni yol arkadaşları buluruz’

Avrupa Parlamentosunun 23 Kasım’da, Türkiye ile ilgili oylamayı yapmadan önce “Propagandaya Karşı Avrupa Birliği Stratejik İletişim Kararı” aldığını anlatan Erdoğan, şöyle devam etti:

“Bu karar önemli. Bu karar medya özgürlüğü, ifade hürriyeti açısından Avrupa Birliği’nin bize dayattığı ölçülerin tam tersi tespit ve tavsiyelerle dolu. Avrupa Parlamentosu, konu kendi çıkarları olunca ne kadar tehditkar, ne kadar kısıtlayıcı olabileceğini, bu kararla inkarı mümkün olmayan bir şekilde ortaya koymuştur. Herkese, özellikle de AB ile ilişkilerimiz konusunda ahkam kesenlere, bu kararı alıp ibretle okumalarını tavsiye ediyorum. Kararda, ‘Nefret, şiddet ve savaşın kışkırtılması, ifade özgürlüğü kılıfına saklanamaz’ deniliyor. Sizde olunca bu ifade özgürlüğü kılıfına saklanamıyor da bizde olunca niçin buna siz kılıf uyduruyorsunuz? Biz terör örgütlerini övenler için hukuk mekanizmalarını işlettiğimizde hemen ‘İfade özgürlüğü’ diye karşımıza çıkıyorsunuz. İşin ucu kendinize dokununca ölçüleriniz birden nasıl da hemen değişiveriyor.”

Haberin Devamı

‘2023 hedeflerine’

Erdoğan, “AB bizimle birlikte olursa hem o hem biz kazanırız. ‘İlla başka istikamete gideceğim’ diyorsa, kendimize yeni yol arkadaşları bulur hatta tek başımıza devam ederiz. Bunun için daha çok yatırım yapacağız, daha büyük projeler hayata geçireceğiz. Türkiye’yi 2023 hedeflerine ulaştıracağız” dedi.

‘OHAL belki 3 ay daha uzatılacak’

Erdoğan, Fransa’nın topraklarında birkaç terör eylemi olduğu için olağanüstü hali sürekli uzattığını vurgulayarak, şöyle devam etti: “Siz Fransa’yla böyle bir karar aldınız mı? Şimdi önümüzdeki yıl yapılacak Fransa seçimleri sebebiyle olağanüstü hali yeniden uzatmayı düşünüyorlar. Türkiye, yaşadığı darbe girişimlerine ve kanlı terör eylemlerine rağmen olağanüstü halin ikinci 3 ayında bulunuyor şu anda. Bununla bitecek değil. Belki bir üç ay daha, belki bir üç ay daha uzatılacak. Size ne ya? Bunun kararını hükümet verir, parlamento verir, size ne? Bu ülkeyi AP mi yönetiyor, yoksa bu ülkenin hükümeti mi yönetiyor? Size ne? Haddinizi bilin haddinizi, geçti o. Onlar mazide kaldı. Avrupa’da hangi devlet ülkemizin şartlarında bulunsa, değil olağanüstü hal ilanı, çok daha ağır yaptırımlara gider. Bunun işaretlerine defalarca şahit olduk.”

‘Türkiye güçlenecek’

“Batı’dan gelen hiçbir kurusıkı tehdit, bizi bu ülkenin menfaatini canımız pahasına savunmaktan alıkoyamaz” diyen Erdoğan, şunları söyledi:

“Buradan bir kez daha ilan ediyorum. Koridorları terör örgütü militanlarının posterleriyle süslü Avrupa Parlamentosu’nda veya parlamentolarda alınan kararlarla Türkiye’yi hizaya sokacaklarını zannedenler, büyük bir yanlış içindeler. Türkiye güçlenecek.”

Erdoğan, Putin’le telefonda görüştü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Federasyonu Başkanı Vladimir Putin ile Suriye’deki son durumu görüştü. Cumhurbaşkanlığı kaynakları, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Putin arasında Suriye’deki son gelişmeler ve Halep’teki insani drama çözüm bulmaya yönelik çabalar hakkında bugün de bir telefon görüşmesi yapıldığını bildirdi.