Siyaset ‘İhraçtan fazla başvuru geldi’

‘İhraçtan fazla başvuru geldi’

08.10.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Başbakan Yıldırım kamuda yaşanan ihraçlardan sonra yapılan mağduriyet başvurularının gerçekleşen işlem sayısından fazla olduğuna dikkat çekti ve ‘70 binin üzerinde itiraz var. Bunlar belirli bir zaman alacak. Çok titiz, kılı kırk yararak değerlendireceğiz’ dedi

‘İhraçtan fazla başvuru geldi’

Başbakan Binali Yıldırım, kamuda yaşanan ihraçların ardından gelen itirazların işlem yapılan sayıdan fazla olduğunu açıkladı. Yıldırım, “Ne olur ne olmaz, bana da böyle bir işlem yapılır diye tedbirli davranıp önceden başvuranlar da var. Bu millete sözümüz, bu itirazları çok titiz kılı kırk yararak değerlendireceğiz. 70 binin üzerinde itiraz var” dedi.

Haberin Devamı

Başbakan Yıldırım, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun mağduriyetlere dair açıklamalarını da eleştirerek “Sanki 15 Temmuz olmamış, millet mağdur olmamış, şehitler olmamış, gazilerimiz yaralanmamış, bedel ödenmemiş, bir mağdur edebiyatıdır gidiyor. Bırak kardeşim milletin mağduriyeti mi önemli, yoksa darbecilerin mağduriyeti mi önemli? Bir şeye karar vermeniz lazım” dedi. Yıldırım, Irak Başbakanı Abadi’nin “Türk askeri kendini piknikte sanmasın” sözlerine de “Bağdat’ın açıklamaları kışkırtıcı” karşılığını verdi.

‘Asker görev yapar’

Yıldırım, cuma namazını Başyazıcıoğlu Camii’nde kıldı. Çıkışta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yıldırım, şunları söyledi:

- ASKER PİKNİK YAPAR MI?: (Irak Başbakanı Abadi’nin açıklaması) Piknikte olduğunu kim söylüyor, asker piknik yapar mı, asker görev yapar. Bizim askerimiz orada görev yapıyor. Dünyanın başının belası DAEŞ ile mücadele yapıyor. Bu mücadeleyi Suriye’de Irak’ta yapan sadece biz değiliz. Bütün ülkeler yapıyor, BM yapıyor, koalisyon güçleri yapıyor. ABD, Rusya, 60 küsür ülkeden orada mücadele eden var. Irak ile ne fiziki ne gönül bağı olmayan bir çok ülkenin orada uzmanı var, askeri var. Mücadeleyi insanlık adına sürdürüyor. Dolasıyla Bağdat’ın bu ve buna benzer açıklamalarını fevkalade tehlikeli ve kışkırtıcı buluyorum.. Bizim Irak’ın toprak bütünlüğüyle veya Irak’a hasmane, düşmanca bir tutumumuz yok. Bölgenin huzur bulması için, çatışmaların önlenmesi için sorumluluk taşıyoruz. Bağdat hükümeti, buna takılacağına yıllardır bağrında beslediği ve Türkiye’nin canını yakan terör örgütüne karşı yapacağı bir şey varsa onu yapsın, sonra konuşsun. Biz Irak’ta neyin var olduğunu, neyin yok olduğunu biliyoruz. Bu lafların hiç kıymeti harbiyesi yok. Irak neden bu açıklamaları yapıyor, bunun nedenini müsaade edin de zamanı gelince söyleriz.

Haberin Devamı

- BM YENİDEN YAPILANMALI: (Irak’ın BM’yi acil toplantıya çağırması) Olabilir. Herkes çağırabilir ama BM keşke dünyanın sorunlarını çözebilecek iradeye sahip olsa. Beş daimi üyenin maalesef her zaman dediği oluyor ve 196 ülke boyun eğmek zorunda kalıyor. Onun için BM’nin güvenilirliği gün geçtikçe daha fazla sorgulanıyor.

Haberin Devamı

- CHP VE MHP İLE GÖRÜŞECEĞİM: (Mini anayasa paketi) Mini anayasa komisyonu çalışmaları bitti, arkadaşlar üzerine düşen görevi yaptı. Şimdi genel başkanlarına kaldı. Önümüzdeki günlerde bu konuyu bir sonuca bağlamak için gerek CHP, gerekse MHP genel başkanlarıyla bir görüşme yapacağız. Henüz temas kurmadık ama böyle bir düşüncemiz var. En azından bir adım atmış olalım, bu kadar emeğin, çalışmanın heba olmasının önüne geçelim. Arzu ederlerse birlikte de olabilir. Ama ayrı ayrı olması mümkün.

‘Söz konusu olmaz’

- KHK’DAN VAZGEÇMEK DEĞİL: (Meclis’te KHK komisyonu) Biz muhalefet partilerinin genel başkanlarıyla yaptığımız konuşmada şunu söyledik. OHAL’de çıkarılan bütün KHK’ların geciktirmeden Meclise göndereceğiz ve Mecliste görüşülmesini sağlayacağız. Bunu yaptık, gönderdik ve birincisi Meclis ara vermeden görüşülmeye başlandı.

Zannediyorum önümüzdeki hafta görüşmeler kaldığı yerden devam edecek. Bir şey daha söyledik, bunlarla ilgili kafanıza takılan düzeltilmesinde yarar gördüğünüz hususlar varsa makul gördüklerimizi dikkate alırız dedik. Bu sözümüzün arkasındayız.. Çıkarılan bir KHK’dan vazgeçmek, tamamıyla baştan sona değiştirmek gibi konular asla söz konusu olmaz.

Haberin Devamı

- DOĞRU İŞ DEĞİL: (İhraçlara yönelik itirazlarda son durum) İşlem yapılanların sayısından fazla başvuru var. Ne olur ne olmaz, bana da böyle bir işlem yapılır diye tedbirli davranıp önceden başvuranlar var. Ne yaptıklarını bilmiyorum ama doğru bir iş yapmadıklarından eminim. Maalesef FETÖ burada da yanıltma hareketine girmiş. Ama biz bu millete sözümüz, bu itirazları çok titiz kılı kırk yararak değerlendireceğiz. 70 binin üzerinde itiraz var. Bunlar belirli bir zaman alacak, mekanizması kuruldu. Bakanlıklarla değerlendirme heyetleriyle, bu kararları veren heyetler değiştirildi.

Olur ya başka bir gözün bakmasında yarar var. Yani ‘aynı arkadaşlar olsa ne değişti kardeşim, bir ay önce verdiğimiz kararları gözden geçirecek, değiştirecek yeni bir olay mı oldu’ sorusu sorulabilir. Bunun için heyeti değiştirdik, bakan yardımcılarının başkanlığında heyetler oluşturuldu. Bunlar inceleniyor, itirazlarda ortaya konan gerekçeler dikkate alınıyor. İşte diyor ki, ‘ben ByLock’ta yoktum, filanca yere gitmedim, gelmedim, para yatırmadım’ bunlar birer birer detayına girilmek suretiyle gözden geçirilecek ve sonra da bu dosya kapanacak.

Haberin Devamı

- MİLLET Mİ DARBECİ Mİ?: Ne yazık ki anamuhalefet partisi genel başkanı, 15 Temmuz’u bıraktı, sanki 15 Temmuz olmamış, millet mağdur olmamış, şehitler olmamış, gazilerimiz yaralanmamış, bedel ödenmemiş, bir mağdur edebiyatıdır gidiyor. Bırak kardeşim milletin mağduriyeti mi önemli, yoksa darbecilerin mağduriyeti mi önemli. Bir şeye karar vermeniz lazım. Onun için hiç kimse çağın vebası bu terör örgütünün yaptıklarını sulandırmaya kalkmasın, bunlar sadece Türkiye’nin değil dünyanın başına beladır. Bunlara öyle veya böyle destek anlamına gelecek her türlü faaliyet, her türlü açıklama bu millete zulümdür, bu millete yapılacak en büyük haksızlıktır.

‘Kafa karıştırmayalım’

- LÜZUMSUZ İŞLER: (Erken seçim hazırlığı) Her söylenene inanıyor musunuz? Arkadaşlar işimize bakalım, lüzumsuz işlerle uğraşmayalım. Vatandaşın geçim derdi var, kafaları karıştırmayalım. Bugün Ankara milletvekillerimizle sohbet ettik. Değerlendirme toplantısı yaptık, Ankara’nın konularını, projelerini görüştük.

- ÖĞRENCİLER BİRAZ MUTSUZ: (Tam gün tepkileri) Tepkiler genelde iyi ama öğrenciler biraz mutsuz. Biz de öğrenciyken okul olmadığı zaman daha da mutlu olurduk. Ama onların daha iyi yetişmesi için tam gün olması gerekiyor.. Sıkıştırılmış programla yarım güne sığdırmak değil, sosyal faaliyetlerle, spor faaliyetleriyle, çeşitli kültürel etkinliklerle tam gün öğrencilerin okulda zaman geçirmeleri...

Bu bir çok bakımdan önemli. Hem daha iyi eğitilmeleri, daha donanımlı hale gelmeleri... Aynı zamanda da aileler için... Mesela anne baba çalışıyor, çocuk öğlen geliyor, sorun. Yani anne baba evde yokken onların da okulda vaktini geçiriyor olması aile için çok büyük kolaylık.

‘Hassasiyetimiz iki noktada toplanıyor’

- SORUN OLMAYACAK: Eleştiri değil, o bir gerçek. Tam güne ne zaman geçeceğiz? 2019’un sonuna kadar. Yani 3 sene var, bu 3 sene içinde büyükşehirlerimiz esas itibariyle sorunlu. Buralarda gereken yeni derslikleri yapmak suretiyle böylece tam gün eğitim sürecini başlatmış olacağız bir sorun olmayacak.

- KASMAYIN: (Öğretmen mülakatlarındaki tartışılan sorular) Böyle şeyler konuşulur, gelir geçer. Ne kadar doğrudur değildir bunlar hakkında kasmayın. Belki binde bir söylenebilir ama bunların hakikat olup olmadığı konusunda şüpheler var. Mülakatlarda hassasiyetimiz iki noktada toplanıyor; Biri FETÖ, ikincisi ise bölücü terör örgütü. Onun dışında vatanına, milletine sadık, bayrağına sadık, yurdunu seven bütün öğretmenlerimiz için kapılar sonuna kadar açık.

- AYRIŞMAYA DEĞİL KARDEŞLİĞE: Muharrem ayındayız, imam efendi çok güzel Muharrem ayını, Kerbela’yı anlattı.. Muharrem ayı bir haram aydır, Müslümanların inananların kucaklaşmasını, kardeş olmasını gerektiren bir aydır.. Bu acıyı ayrışmaya değil kardeşliğe, birliğe ve beraberliğe vesile kılmamız lazım. Muharrem ayını, aşure gününü bütün İslam aleminin tebrik ediyorum..