Siyaset ‘İşbirliği artarak sürecek’ vurgusu

‘İşbirliği artarak sürecek’ vurgusu

30.09.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Başbakan Yıldırım, Suudi Arabistan Veliaht Prensi ile akşam yemeğinde bir araya geldi. İki ülke arasındaki yakın ilişkilerin ele alındığı yemekte, terörle mücadelede işbirliğinin artacağı bildirildi

‘İşbirliği artarak sürecek’ vurgusu

Başbakan Binali Yıldırım, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Nayif bin Abdülaziz Al Suud ile bir araya geldi. Başbakan Yıldırım, Ankara’ya resmi ziyarette bulunan Suudi Prens Al Suud’u Esenboğa Havaalanı’na giderek karşıladı. Karşılamanın ardından Şeref Salonu’na geçen ikili Atatürk Portresi önünde bir süre sohbet etti. Yıldırım ile Al Suud, havaalanından Çankaya Köşkü’ne aynı araçla geldi.

Arapça selam vermedi

Askeri selamlayan Al Suud, birçok yabancı devlet başkanının Türkçe selamını tercih etmesi geleneğine uymayarak, “Esselamu aleyküm ve rahmetullahi ve berekatühü” ve “Merhaban eyyuhel askeri” diye selamladı. Tören yürüyüşü sonunda askeri selamlamayı da unutan Al Suud, Yıldırım’ın uyarısı ile geri döndü. 15 Temmuz darbe girişiminin ardından lağvedilen Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı’nın yerine oluşturulan ve 160 seçilmiş asker tarafından oluşturulan Cumhurbaşkanlığı Tören Birliği de dün ilk kez resmi bir törende görev yaptı.

Başbakanlık kaynaklarından alınan bilgiye göre, Yıldırım, Veliaht Prens Muhammed bin Nayif ile baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından, onuruna verdiği akşam yemeğinde bir araya geldi. Yıldırım, Türkiye-Suudi Arabistan ilişkilerinin müstesna bir yere sahip olduğunu ve iki ülke arasında gücünü, ortak tarih ve kültürden alan sarsılmaz dostluk ve kardeşlik bağları bulunduğunu kaydetti.

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz Al Suud’un nisan ayında gerçekleştirdiği ziyarette Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte ortaya koydukları, Türkiye ve Suudi Arabistan’ın işbirliğini, ortak değerler ve menfaatler temelinde daha da geliştirme ve en üst düzeye çıkarma iradesi yönünde çalıştıklarını belirten Yıldırım, iki ülke dışişleri bakanları başkanlığındaki “Türk-Suudi Koordinasyon Konseyi”nin Türkiye-Suudi Arabistan arasındaki işbirliğinin daha da derinleştirilmesi imkanlarının düzenli ve kapsamlı biçimde ele alınmasına olanak sağlayacağını, ilişkileri daha da kurumsallaştıracağını ifade etti.

Muhammed bin Nayif’e, Suudi Arabistan’ın, FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişimi karşısında gösterdiği güçlü dayanışma için teşekkür eden Yıldırım, terörizmle mücadelede Suudi Arabistan ile işbirliğini artırarak sürdüreceklerini vurguladı. Yıldırım, bölgesel konularda örtüşen görüşlere sahip olduklarını belirttiği Suudi Arabistan ile başta Suriye ve Türkiye-Körfez İşbirliği Ülkeleri ilişkileri olmak üzere, uluslararası konular bağlamında da düzenli temas ve istişare içinde olmaya önem verdiklerini söyledi.

‘Kilit öneme haiz’

Muhammed bin Nayif ise ortak tarihi bağlar üzerinde yükselen Türkiye-Suudi Arabistan ilişkilerinin her alanda derinleştirilmesi yönünde güçlü bir iradeye sahip olduklarını vurgulayarak, Erdoğan ve Kral Selman’ın ortaya koyduğu vizyon çerçevesinde makamlarla ortak mesai içinde olacaklarını söyledi. Bölgenin içinden geçtiği güç dönemi işaret eden Muhammed bin Nayif, Türkiye ve Suudi Arabistan arasındaki işbirliğinin bölgesel güvenlik, refah ve istikrar için kilit öneme haiz olduğunun altını çizdi.

Haberin Devamı

Gecikmeli ziyaretler sürüyor

Letonya Dışişleri Bakanı Edgars Rinkevics ve Danimarka Dışişleri Bakanı Kristian Jensen 15 Temmuz darbe girişiminin ardından hükümete desteklerini bildirmek üzere Başbakan Binali Yıldırım’ı ziyaret etti.Rinkevics, Letonya’nın darbe girişimi karşısında Türkiye’ye ve hükümete güçlü destek verdiğini belirtti. Jensen de darbe girişimi sonrasında Danimarka hükümetinin Türkiye ile dayanışma içinde olduğunu ve ülkeler arasındaki ikili ilişkileri geliştirmeyi sürdürmeyi arzuladıklarını belirtti.