Siyaset ‘Kıdem tazminatında geri adım atılmamalı’

‘Kıdem tazminatında geri adım atılmamalı’

06.06.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, partisinin ‘Emek Büroları’ tarafından düzenlenen Kıdem Tazminatı Çalıştayı’na katıldı.

‘Kıdem tazminatında geri adım atılmamalı’

Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba’nın koordinasyonunda gerçekleştirilen Emek Tazminatı Çalıştayı’na Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan ve DİSK Genel Başkanı Kani Beko ile eski bakanlar Sümer Oral ve Nihat Matkap katıldı. Kıdem tazminatı sorunu için ortak çözümün önemini vurgulayan Kılıçdaroğlu, “İşin aktörleriyle konuşmuyorsunuz. Kimlerle konuştuğunuzu gizliyorsunuz. Ortaya bir taslak dahi sunulmuş değil. Alın terini kazandığı bir kazanımdan geri adım atmamak gerekiyor. Türk-İş’i de Hak-İş’i de DİSK’i de bunu söylüyor. Hak-İş’in genel başkanı, işçi haklarından geriye gidiş tarihini 1980 darbesi olarak koydu, yürekten katılıyorum. Darbelerin hiçbir zaman Türkiye’ye yarar getirdiği görülmemiştir. Her darbe Türkiye’yi en az 10 yıl geriye götürmüştür. 15 Temmuz darbe girişimi de dahil” diye konuştu.

HAK-İŞ Genel Başkanı Arslan, “Oturup, bir model üzerinde çalışmamız gerekiyor. İşverenlerin, hoyratça kullandıkları bu yasanın arkasından dolanarak, ortaya koydukları mağduriyetlere karşı bir çözüm oluşturmamız gerekiyor. Biz, bu çözümü tartışmaya hazırız” dedi. Türk-İş Başkanı Atalay ise “İşçi, memur, esnaf, çiftçi biz bu ülkenin yüzde 70’iyiz. Meclis’e gidin, bakın; 5 kişi yokuz. Biz 3 genel başkan, ne zaman aynı partiye oy verirsek bu ülkede problemi çözeriz” dedi.

DİSK Genel Başkanı Beko, “Mevcut yasanın devam etmesinden yanayız ancak kıdem tazminatı alamayan taşeron işçilerle ilgili yasanın 14. maddesine kıdem garanti sistemi altında bir cümle koyabilirsek, işverenlerin ödemediği kıdem tazminatı devlet tarafından ödenir, devlet işverenlerden tahsil eder. 15 milyona yakın sendikasız işçiyle yan yana ayağa kalkarsak leş kargaları kıdem tazminatımıza el uzatamazlar” dedi.

‘ORTAK ÇÖZÜM’

Sorunun çözümüne sağlıklı bakış açısı getirmenin herkesin ortak görevi olduğuna dikket çeken Kılıçdaroğlu, “Bu toplantıyı ben çok değerli buluyorum. Bu işi en iyi bilen uzmanlar burada. Ortak çözüm üretebilirsek emin olun hepimiz çok daha güçlü oluruz. Bizim çözümümüz budur, deriz. Emin olun, hiçbir siyasi parti ortak çözüme karşı çıkmaz. Bizim arzumuz budur ve arzumuz da zaten bu tür çalışmaların sürdürülmesidir. Birlikte çözüm üretebiliyorsanız o çözümü savunmak, bizim görevimizdir” diye konuştu.