Siyaset ‘Maarif Okulları’ yürürlüğe girdi

‘Maarif Okulları’ yürürlüğe girdi

29.06.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yurtdışında okul açıp, okul öncesinden üniversiteye kadar burs verecek olan Türkiye Maarif Vakfı’nın (TMV) kuruluş yasasını onayladı.

‘Maarif Okulları’ yürürlüğe girdi

1 milyon lira bütçeyle kurulacak TMV, dünyadaki tüm ülkelerde faaaliyete geçerek eğitim kurumları açmasının ardından Gülen cemaati okullarına el konulması, bu okulların “Türk okulu” statüsünden çıkarılması gündeme gelebilecek. TMV’nin yedi asıl üyesinden dördünü bizzat Cumhurbaşkanı atayacak.
TMV’yi, dört üyesi Cumhurbaşkanlığı’nca, üç üyesi Bakanlar Kurulu’nca belirlenen mütevelli heyeti yönetecek. Yasada öne çıkan bazı düzenlemeler şöyle:
- TMV; okul öncesi eğitim, ilköğretim, ortaöğretim ve yükseköğretim kurumları açacak, yaygın eğitim amaçlı kurslar, etüt merkezleri ve kültür merkezleri gibi tesisler kuracak..
- Bütün bu faaliyetleri yürütebilmek, faaliyetleri organize edebilmek için yurtiçi ve yurtdışından nakdi, ayni yardım kabul edebilecek olan TMV, yurtiçi ve yurtdışında gelir sağlayıcı işletmeler kurabilecek, ortak olabilecek.
- Mütevelli heyeti, yönetim kurulu ve denetim kurulundan oluşacak TMV’de, 12 üyeli mütevelli heyeti karar organı olacak. Mütevelli heyeti üyelerinin dördü Cumhurbaşkanı ve üçü Bakanlar Kurulu’nca atanan yedi daimi üye ile ikisi MEB temsilcisi olmak üzere, Dışişleri ve Maliye bakanlıkları ile YÖK temsilcilerinden oluşacak.
Bedelsiz devir
- MEB’in okul açmak için uygun gördüğü, yurtdışındaki kamuya ait varlıklar Bakanlar Kurulu kararıyla bedelsiz olarak TMV’ye devredilecek.