Gündem ‘Mahkememizin kararı yok hükmünde’

‘Mahkememizin kararı yok hükmünde’

29.04.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi, cumartesi gecesi 22 Temmuz soruşturmasında tutuklanan aralarında Samanyolu TV yöneticisi Hidayet Karaca ile eski emniyet müdürleri Yurt Atayün, Ali Fuat Yılmazer ve Ömer Köse gibi isimlerin de bulunduğu 63 şüpheliyi tahliye etmişti. Ancak aynı gece İstanbul 10. Sulh Ceza Hakimliği, “Yetki bende” diyerek kararın yok hükmünde olduğunu belirtmiş ve şüphelilerin tahliye edilmesinin önüne geçmişti.

‘Mahkememizin kararı yok hükmünde’

Suç duyurusunu da geri çekti
Mahkemelerin birbirlerinin kararını tanımamalarının ardından HSYK tahliye kararı veren hakimler Metin Özçelik ve Mustafa Başer’i görevden aldı. 32. Asliye Ceza Mahkemesi’ne dün atanan hakim Şimşek, tahliye kararlarını yok sayarak geri çekti. Hakim Şimşek, 5235 Sayılı Yasa’nın 10 ve 11’inci maddelerine dikkat çekerek, “Hazırlık soruşturmalarında hakim tarafından verilmesi gerekli kararları almak, işleri yapmak, bunlara karşı yapılan itirazları incelemek münhasıran Sulh Ceza Hakimliği’ne aittir” dedi. Şimşek, “Mahkememizce verilen tahliye kararı mahkememizin görevsiz bulunması nedeniyle yok hükmünde sayılması gerektiği anlaşılmıştır” dedi. Şimşek, Başer’in tahliye işlemini uygulamayan yetkililer hakkında bulunduğu suç duyurusunu da geri çekti.

Haberin Devamı

Odamı dinleyip takip ettiler

Tahliye kararının ardından açığa alınan Mustafa Başer Twitter’dan şu iddialarda bulundu: “Adliyede 25-26.04.2015 tarihinde özel güvenlikçiler ve bazı meslektaşlarımın memurları tarafıdan takip edildim. Yanıma gelenlerden biri “Siz hakim misiniz?” deyince “hayırdır” diye sordum ağzından kaçırarak “bütün kameralar sizi izliyor” dedi.” Başer odasının dinlendiğini de iddia ederek “Odamın çaprazında ortam dinleme minibüsü bekledi” dedi.

Tutuklular AYM’ye başvuracak

Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca ile tutuklu polislerin avukatları, tahliye kararının uygulanması için bugün Anayasa Mahkemesi’ne başvuracaklarını açıkladı. İstanbul Adalet Sarayı önünde İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi’nin aldığı son kararı değerlendiren tutuklu polislerin avukatlarından Ömer Turanlı, “Verilen bu karar ancak bir üst mahkemenin kararıyla bozulabilir. Aynı mahkeme farklı bir hakimle bu kararın kaldırılmasına yönelik bir karar ihdas ederse, bunun adı kaos olur, karmaşa olur” dedi. Anayasa Mahkemesi’ne yarın başvurup tahliye talebinde bulunacaklarını dile getiren Turanlı, net cevap alamamaları durumunda, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne gideceklerini belirtti. (DHA)