Gündem ‘Paralel’ dosyasında dikkat çeken isimler!

‘Paralel’ dosyasında dikkat çeken isimler!

24.05.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

19 kentte eş zamanlı operasyonlarla hız kazanın paralel yapıya ilişkin soruşturma dosyasında ilginç detaylar ortaya çıktı. Selçuk Üniversitesi’nin arazisine sahte raporla el konulduğunun iddia edildiği dosyada ünlü işadamlarının ve avukatların da adı geçiyor

‘Paralel’ dosyasında dikkat çeken isimler

Konya merkezli 19 kentte paralel devlet yapılanması iddialarına yönelik başlatılan soruşturma çerçevesinde hazırlanan dosyada, Selçuk Üniversitesi’ne ait arazinin sahte bilirkişi raporuyla Mevlana Üniversitesi’ne tahsis edilmesi olayının yer aldığı ortaya çıktı. Soruşturma dosyasında, Selçuk Üniversitesi’yle arazi protokolü yaptığı belirlenen Rixos Otelleri’nin sahibi işadamı Fettah Tamince’nin de yeraldığı öğrenildi.

Haberin Devamı

Konya’da 2008’de savcılıkça hazırlanan soruşturma dosyası çerçevesinde Okyanus Şirketler Grubu’na yönelik gerçekleştirilen operasyonun paralel devlet yapılanması iddiaları çerçevesinde yeniden ele alınmasıyla başlatılan soruşturma yeni boyut kazandı. Dönemin Adana Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcı vekilliğince hazırlanan ve Konya Emniyeti Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nce yürütülen Okyanus dosyası çerçevesinde ünlü işadamı Tamince’nin adının geçtiği bir olayın da incelemeye alındığı öğrenildi.

Arsa tahsisi inceleniyor

Yeniden açılan soruşturma kapsamında, halen Mevlana Üniversitesi’nce kullanılan bir arazinin sahte bilirkişi raporuyla Selçuk Üniversitesi’nden yeni kurulan Mevlana Üniversitesi’ne devredildiği iddiası araştırılmaya başlandı. İlk dosya kapsamında yapılan incelemelerde Selçuk Üniversitesi’ne ait olan ve uygulama oteli olarak görülen arazi, Rixos Otelcilik tarafından otel yapılması amacıyla Tamince’nin sahibi olduğu firmaya uzun vadeli olarak kiralandı. Firmanın otel yaparak işletmeye açmasıyla birlikte tahsis edilen arazinin kalan bölümüne de Masera Alışveriş Merkezi’nin kurulması planlandı.

Haberin Devamı

Alışveriş merkezinin yapıldığı alan daha sonra Gevher Sultan Vakfı (GESAV)’ın öncülüğünde kurulan Mevlana Üniversitesi’ne tahsis edilmek istendi. Ancak Rixos Oteli’nin araziye Selçuk Üniversitesi’nden kiralarken protokolde yeralan “eğitim kurumu yapılamaz” hükmü gereğince kurulması zorlaşan Mevlana Üniversitesi’nin işlerinin kolaylaştırılması için devreye halen gözaltına alınan avukat Memduh Oğuz girdi. Selçuk Üniversitesi’nen kiracısı olan Rixos Oteli’nin kiracısı konumunda olan Masera Alışveriş Merkezi’nin sahipler inin sözleşmenin feshedilmesi yolundaki öneriye olumlu yanıt vermemesi nedeniyle bu kez AVM yönetimi baskı altına alındı. Sonuç alınamaması üzerine bu kez mahkemeye dava açıldı. Yapılan yargılama sırasında Oğuz’un oluşturduğu iddia edilen bilirkişilerin Masera AVM’nin yeterli iş yapmadığı yönünde hazırladıkları raporun mahkemece kabul edilmesi sonrasında AVM’nin yıkılması sağlandı.

Haberin Devamı

İfadesine başvurulacak

Boşalan alan daha sonra bu kez Rixos Oteli’nce GESAV’ın kurduğu Mevlana Üniversitesi’ne devredildi. Vakfı yönetimi bu alana bina inşa ederek üniversitenin faaliyete geçmesini sağladı. Halen savcılıkça yürütülen soruşturma dosyasında yargılamaya esas olan bilirkişi raporunun usulsüz olarak hazırlanmasının sağlandığı gerekçesiyle avukat Oğuz olmak üzere, devir protokollerinde imzası bulunan Tamince’nin de adının dosyada yeraldığı öğrenildi. Ancak Tamince’nin adının savcılık tarafından hazırlanan 66 kişilik gözaltı ve ifade listesinde bulunmadığı belirtildi. Savcılık kaynakları, Tamince’nin ifadesine, soruşturmanın daha ileri aşamasında başvurulacağını kaydetti.

20 kişi serbest bırakıldı

Konya merkezli 19 ilde “Fethullahçı terör örgütüne üye olmak” suçlamalarından 31’i emniyet mensubu 66 şüpheliye yönelik yapılan operasyonda gözaltına alınan 43 kişiden 20’si dün serbest bırakıldı. Operasyonda şüphelilerin çoğu işadamlarından oluştu. Şüphelilerin, paralel yapının Konya’daki finansal yapısını organize ettiği öne sürüldü. Şüphelilerden oluşan mütevelli heyetinin, Konya’da çok sayıdaki iş adamından usulsüz şekilde “himmet parası” adı altında para topladığı, cemaate yakınlığıyla bilinen Mevlana Üniversitesi’ne usulsüz arazi temin ettiği iddiaları araştırılıyor. Gözaltına alınan polisler ise 2008’de Okyanus Şirketler Grubu’na yönelik operasyonda, sanıklara yönelik asılsız deliller elde etmekle suçlanıyor. Gözaltına alınan 43 kişiden 20’si dün polisteki ifadelerinin ardından serbest bırakıldı.