Siyaset ‘Suriye Ortadoğu pazarına giriş kapısı’

‘Suriye Ortadoğu pazarına giriş kapısı’

24.12.2009 - 02:36 | Son Güncellenme:

“Suriye’yi 20 milyon nüfuslu bir pazar değil, 320 milyonluk Ortadoğu pazarına giriş kapısı olarak görüyoruz” diyen Erdoğan, “Biz dış politikamızı birilerinin vereceği talimata göre belirleyemeyiz, biz dış politikamızı kendimiz belirleyeceğiz” diye konuştu

‘Suriye Ortadoğu pazarına giriş kapısı’

Suriye’de temaslarını sürdüren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Suriye Başbakanı Naci Itri dün Türkiye-Suriye Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi’nin açılış oturumunda konuştu. Türkiye ve Suriye ilişkilerinin tarihi bir dönem noktasına girdiğini, pek çok sorunun çözüme kavuşturulduğuna işaret eden Erdoğan, Suriye’yi Ortadoğu’ya açılan bir ticaret kapısı olarak gördüklerini belirtti.
Türkiye’nin Arap sorununa ve Filistin’e verdiği destek ile bölgedeki çatışmaların diplomasi ve siyaset kanallarıyla çözüm çabalarını desteklediklerini belirten Itri de, “İsrail barış görüşmelerine yanaşmıyor, burada Türkiye’nin arabulucu rolü elzemdir, barış ancak böyle sağlanabilir” dedi.
Konsey toplantısının sonunda ortak bildiri yayımlandı. Bildiride, “Tarafların, İran’ın nükleer programı bağlamında devam eden diyalog ile ilgili son gelişmeleri gözden geçirdikleri ve tüm ülkelerin nükleer enerjiyi barışçı amaçlarla kullanma hakkına sahip olduğu anlayışıyla bu soruna diplomatik çözüm bulunmasının önemini vurguladıkları” kaydedildi.

‘Bu ne güzel bir buluşma’
Dedeman Otel’de düzenlenen Türkiye-Suriye İş Konseyi toplantısında da konuşan Erdoğan, 200’ü aşkın işadamıyla Suriye’ye geldiklerine dikkat çekerek, “Bu ne güzel bir buluşma” diyerek salona şöyle seslendi: “Bunu sağlamış olmak, normalleşme midir? Yoksa eksen kayması mıdır? Türkiye ile Suriye arasındaki ticaret hacminin katlanarak artması bir eksen kayması mıdır? Yoksa normalleşme midir? Dış politikalarımızda dayanışma içinde yardımlaşma içinde olmak birbirimizi desteklemek eksen kayması mıdır? Yoksa normalleşme midir? Tabii ki normalleşmedir? Tüm dünya bunu böyle görmek durumundadır. Biz dış politikamızı birilerinin vereceği talimata göre belirleyemeyiz, biz dış politikamızı kendimiz belirleyeceğiz.”
Erdoğan, Türkiye ile Suriye yakınlaştığı için ülkelerin dış politikalarında bir eksen kayması, bir yön değiştirme olmadığını vurgulayarak, “Tam tersine ülkelerimizin dış politikaları normalleşiyor. İşte şimdi dere yatağını buldu. Aman yarabbi, bu ne güzel bir buluşma.”

51 anlaşma imzalandı
Erdoğan, Suriye lideri Beşşar Esad’la da görüştü. Cumhurbaşkanlığı Sarayı’ndaki görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. “Suriye, bizim Ortadoğu’ya açılan kapımız ve ikinci evimizdir. Türkiye de Suriye’nin Avrupa’ya açılan kapısı ve ikinci evidir” diyen Erdoğan, iki ülke arasında 51 mutabakat metninin imzalandığını belirtti. Erdoğan, Suriye ile İsrail arasında yeni bir barış sürecinin başlaması halinde Türkiye olarak üzerlerine düşen görevi yapacaklarını da belirtti.

Haberin Devamı

Su sorunu tamamıyla bitmiş olacak
Enerji konusunda Suriye’nin doğalgaz sorununu çözeceklerini kaydeden Erdoğan, “İnşallah su sorununu, gerek Asi gerek Dicle ile birlikte büyük ölçüde, büyük ölçüde demiyorum daha da aşıyorum bu işi inşallah bu projeler hayata geçtiğinde su sorunu da tamamıyla bitmiş olacaktır. Buna inanıyorum” dedi. Bugün 50’yi aşkın mutabakat metniyle gerçekten büyük bir tablonun ortaya konulduğunu vurgulayan Erdoğan, sözlerini “Tarihi bir dönüm noktasına sizler imza atıyorsunuz” diye bitirdi.

‘Suriye Ortadoğu pazarına giriş kapısı’

Esma Esad ve Emine Erdoğan el ele
Başbakan Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad’ın kullandığı araçla Süleymaniye Külliyesi’ne geldi. Erdoğan ve Esad çiftlerini, külliye girişinde “Şam Süvarileri” adlı grup karşıladı. Grup, “Gelişinizle şeref verdiniz, hoş geldin Erdoğan, hoş geldin Türkiye. Gülü kaseye koysalar Beşşar Esad elmas, Tayyip Erdoğan elmas, hoş geldin Erdoğan sefalar getirdin” sözlerinden oluşan kendi besteledikleri şarkıyı söyledi. Suriye semazen grubunun gösterisinin ardından Esma Esad ve Emine Erdoğan el ele camiyi gezdi.
AA