Gündem Google 10 Kasım'da Atatürk'ü anıyor..

Google 10 Kasım'da Atatürk'ü anıyor..

09.11.2016 - 19:12 | Son Güncellenme:

Google 10 Kasım'da Atatürk için karanfili sayfasına taşıdı. Önemli gün ve kişiler için özel doodle hazırlayan Google Atatürk'ü anma günü için karanfil ile kullanıcılarına sürpriz yaptı.

Google 10 Kasımda Atatürkü anıyor..

Her sene olduğu gibi bu sene de 10 Kasım Atatürk'ü Anma Günü Türkiye'nin 81 ilinde 10 Kasım şiirleri okunacak. Tarih 10 Kasım 1938'i gösterdiğinde, sabah saat 09.05'te Dolmabahçe'deki odasında hayata gözlerini yumdu Mustafa Kemal Atatürk.

Geçtiğimiz yıl sadece açılış sayfasına karanfil koyarak "Atatürk'ü saygıyla anıyoruz" yazısı yayınlayan Google bu sene de karanfil ile Atatürk'ü anıyor..

Haberin Devamı

“ATATÜRK’E SAYGIMIZDAN DOLAYI BU KARARI VERDİK”

10 Kasım için ilk 2012'de karanfili doodle'ı yayınlanmıştı. Doodle’ları üreten ekibin başındaki isim Ryan Germick, en merak edilen soruları Türk gazetecilere anlattı.

Türkiye ile ilgili doodle’lara kim karar veriyor?

Bölge veya ülkelere göre yapılacak doodle’lar için, konunun uzmanı kişilerle çalışıyoruz. Dünya genelinde yerel doodle’lar için bize tavsiyede bulunan 100 kişi var. Bize doodle hakkında öneri ve içerik sunuyorlar. Ekip olarak yüzlerce öneriyi aldıktan sonra çok ciddi bir çalışma yürütüyor ve doodle’ları belirliyoruz. Her gün olabildiğince fazla doodle yapmaya çalışmak bize mutluluk veriyor. Yerel ekipler bu kapsamda bize yardımcı oluyor. Sonuç olarak ortaya şaşırtıcı, yeni bir şey çıkıyor.

Google 10 Kasımda Atatürkü anıyor..

Haberin Devamı

10 Kasım’da neden sadece küçük bir karanfil ile yetindiniz? Bu Türkiye tarihindeki önemli günlerden biri…

Öncelikle bu geri bildirimde bulunduğunuz için teşekkür ederim. Şunu belirtmem gerekir ki kaynaklarımız aynı zamanda kısıtlı. 10 Kasım’daki örnek her zaman olan bir şey değil. Genelde doğum günlerini öne çıkararak insanlara pozitif anlamda hatırlatma yapmak istiyoruz. Türkiye’nin ulusal günlerinde önceden Atatürk’e birçok defa yer verdik.Türkiye için bu kadar önemli olan bir günün anlamını ve ciddiyetini bozmamak için Doodle yapmamayı tercih ettik. Ancak Atatürk’e olan saygımızdan 10 Kasım’ı boş geçmedik ve bir karanfil koyduk. Bunu bugüne kadar ilk kez, sadece Atatürk için yaptık.

Türkiye’de insanların doodle’ları yakından takip ettiğini biliyoruz. Bu bize heyecan veriyor. Emin olun sıkça kontrol etmeye devam edeceğiz. Doodle’lar kendilerine özgü bir basitliğe sahip, hatta saçma. Kısaca, bir şeyleri kutlayan logo’lardan ibaretler. Tasvir edilen şeyi açıklayan bir metin yok. Yapığımız işte çok saygılı olmaya çalışıyoruz. Doodle tarzı itibariyle basit. Ancak bu kapsamda kesinlikle doodle’ın doğasından çıkarak saygısızlık yapmak gibi bir düşüncemiz yok.

10 KASIM 1938 ATATÜRK'ÜN ÖLÜMÜ

Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 1937 yılından itibaren sağlığı bozulmaya başlamış ve 10 Kasım 1938'de ise hayata gözlerini yummuştur. Atatürk'ün anıt mezarı Anıtkabir'in yapımına 1944 yılında başlandı ve 1953 yılında tamamlandı. Ölümünden 15 yıl sonra 10 Kasım 1953'te Atatürk'ün cenazesi Ankara Etnografya Müzesi'nden alınarak törenle Anıtkabir'e getirilmişti.

10 Kasım Atatürk'ü anma günü ve Atatürk haftası

Haberin Devamı

Atatürk Haftası, 10 Kasım 1938 günü saat 09:05'te yaşamını yitiren Mustafa Kemal Atatürk'ün anısına düzenlenen; onun yurtseverliği, inkılap ve ilkelerinin anlatıldığı, radyo ve televizyonda Atatürk'ün konuşmalarının kendi sesinden dinletildiği, Atatürk'le ilgili filmlerin gösterildiği haftadır. 10-16 Kasım tarihleri arasına karşılık gelir.

10 Kasım günü Anıtkabir ziyaret edilmekte, başkent Ankara'da resmi tören yapılmaktadır. Türkiye'nin genelinde de yas tutulmaktadır. Her yıl 10 Kasım günü, saat 09:05'te trafikteki arabalar durur ve 4 dakika korna çalarak anma etkinliklerine destek verirler. Ayrıca, tüm bayraklar 10 Kasım günü yarıya indirilir