Siyaset 10 mega projeden 6’sı Türkiyede

10 mega projeden 6’sı Türkiyede

22.11.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

“Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında e-ticaret hedefimiz 350 milyar lira” diyen Başbakan Yıldırım dünyada devam eden 10 mega projeden 6’sının Türkiye’de olduğunu da söyledi

10 mega projeden 6’sı Türkiyede

Başbakan Binali Yıldırım, PTT Genel Müdürlüğü’nün Antalya’da 19-21 Kasım tarihlerinde düzenlenen Uluslararası e-Ticaret Zirvesi’nde yaptığı kapanış konuşmasında e-ticaret’te 2023 hedefin 350 milyar lira olduğunu söyledi. Konuşmasında bilgi toplumu olmanın önemine dikkat çeken Yıldırım, “Bilgi toplumu olmak için altyapımızın ülkelerimizin her tarafında aynı şekilde gelişmiş olması lazım. Biz buna iletişim otobanları veya akıl yolları diyoruz. Bu altyapı büyükşehirler, köyler ve kırsalında arasında çok farkıl olursa o zaman bilgi toplumu olma yolunda iddianız çok anlam ifade etmez. Sayısal uçurumu ortadan kaldıracağız, birinci şart bu” dedi.

Haberin Devamı

İkinci olarak bilgisayar okuryazarlığının geliştirilmesi gerektiğine işaret eden Yıldırım, “Genç nesil zaten bilgi toplumunun bir üyesi olarak dünyaya geliyor ama bizim yaşlarımız ve ilerisindekilerin de mutlaka bilgi toplumu için bilgisayar okuryazarı haline getirilmesi gerekir. Benim kayınvalidem de telefondan pizza ısmarlayabiliyorsa o zaman bu işin faydası var” dedi. Yıldırım, “Bugün Türkiye’de internet geniş bant yüzde 60’ın üzerindedir. Genel erişim ise yüzde 99’dur. Mobil kullanıcı sayısı 70 milyonun üzerinde” dedi.

PTT elini çabuk tuttu

E-ticaret’in çok hızlı büyüdüğünü de anlatan Yıldırım, “Gümrük yok, bürokrasi yok her şeyi bir tuşla hallediyorsunuz. E-ticaret’te sınır yok, küresel bir iş, nerede bir iş yaparsanız yaparsınız o işin halkaları başka ülkelerde olabiliyor. Bütün bunlardan hareketle PTT de elini çabuk tuttu, e-ticaret’in hukuki altyapısı oluşturuldu. Gerekli yasalar çıkartıldı ve vatandaşımızın e-ticaret açısından gönül rahatlığıyla çalışabileceği engeller kaldırıldı. E-ticaret üzerinde iş ve işlem yapacak şirketlerin yıllık aidat ödemelerine destek vermeye başladık. Geçen sene 891 şirkete 4.5 milyon TL destek verdik. Bu yılın 10 ayında 18 milyonu buldu ve şirket sayısı 5 bini aştı. Önümüzdeki süreçte e-ticaret girişimcilerinin tanınırlığını artıracak, ulusal ve uluslararası rekabet gücünü artıracak adımlar atılacak. E-ticaret’te 2023, cumhuriyetimizin 100’üncü yılındaki hedefimiz 350 milyar lira ve bu hedefi tutturmayı inşallah başaracağız. Ülkemizin yakın gelecekte dünyanın önemli dijital ekonomileri arasında yerini almasıdır” dedi.

Haberin Devamı

Mega projeler

Yıldırım, Türkiye’nin satın alma paritesi gücüne göre dünyanın 13’üncü ülkesi, Avrupa’nın 6’ncı büyük ekonomisi konumunda, kişi başı milli gelirin son 15 yılda dolar bazında 3 kat artış gösterdiğini ve dünyada 2008’den bu yana devam eden 10 mega projeden 6’sının Türkiye’de olduğunu söyledi. Türkiye’nin küresel krize rağmen hiçbir şekilde küresel büyümenin altına düşmediği, en kötü halde bile 2 katının altına düşmediğini belirten Yıldırım, “Amacımız bu tecrübelerimizi bölge ülkelerimizle paylaşmak” dedi.

Haberin Devamı

Siber suçlar için küresel anlaşma

İnternet üzerinden işlenen suçlara işaret eden Yıldırım, şunları söyledi: “Bugün gerçek alemde işlenen suçlardan daha ağır suçlar sanal alemde işleniyor. Bunun takibi, tespiti ve cezalandırmasında da muazzam zorluklar var. Bu bilişimde küresel bir farkındalık, küresel bir hukuk alanında da BM konvansiyonları gibi birtakım konvansiyonların ihdas edilmesi lazım. Avrupa Konseyi Parlamentosu’nun böyle bir şeyi var ama yeterli değil. Daha geniş katılımlı, bilişim suçlarıyla mücadele, siber suçlarla mücadele başlığında küresel bir anlaşmaya ihtiyaç var.”

Binali Yıldırım İngiltere yolcusu

Başbakan Yıldırım, 26-27 Kasım tarihlerinde ekonomi ağırlıklı görüşmelerde bulunmak ve bazı yatırım bankaları ve yatırımcılarla buluşmak üzere İngiltere’ye gidecek. Yıldırım, Türkiye’deki yatırım olanaklarını anlatacak. Yıldırım, son olarak Londra’da Mayıs ayında Somali konulu yüksek düzeyli konferansa katılmıştı.

Haberin Devamı